Generalitati: semnele din nastere sunt pete la nivelul pielii prezente inca de la nastere sau care apar la scurt timp dupa nastere.
Simptome: unele pot fi asimptomatice, prezentandu-se doar ca simple pete colorate le nivelul pielii. Pot avea marimi, forme si culori diferite:
- pot avea margini drepte sau neregulate
- pot prezenta culori variate: maroniu, galbui, negru, bleu, roz, rosu aprins
- pot fi netede sau rugoase
- pot fi bine delimitate de pielea din jur
- pot fi superficiale sau se pot extinde subcutanat
- pot creste rapid in dimensiuni sau pot ramane la fel, se pot micsora sau pot disparea in timp.
Consultul de specialitate: toate trebuie examinate cu atentie de catre pediatru, chiar daca cele mai multe nu necesita tratament. Unele modificari sau unele tipuri de semne din nastere necesita investigatii si tratament de specialitate.
Semnalele de alarma care ne anunta ca trebuie consultat medicul specialist sunt:
- modificarea suprafetei sau ulcerarea
- infectarea
- cand incep sa interfere cu functiile organismului (ex: jenarea unor functii ca vederea)
- cresterea rapida si aparitia durerii.
Cauze: nu se stie de ce unii copii au semne din nastere, in timp ce altii nu. Unii copii prezinta un surplus de pigment (culoare) la nivelul pielii lor; alteori, semnele din nastere apar deoarece vasele de sange nu s-au dezvoltat normal sau au ramas strans grupate. Exista multe mituri si superstitii privind cauza semnelor din nastere, insa fara nici o baza sau explicatie stiintifica.
Tipuri de semne din nastere
- nevi congenitali (alunite): pot apare oriunde pe piele, au variate marimi si forme; de obicei, culoarea este maronie
- pete café-au-lait: sunt netede, au o forma ovala, iar gama de culori se intinde de la maro-deschis pana la maro-ciocolatiu; se gasesc, de obicei, pe torace, fese sau picioare
- pete mongoloide (pata mongola): sunt netede, maronii sau albastru-gri, variabile ca forma si marime; se gasesc mai ales in regiunea sacro-lombara (partea inferioara a spatelui, fese)
- hemangioame: sunt semne din nastere de culoare albastra, rosie sau zmeurie, alcatuite din aglomerari de vase de sange tinere; prezinta diferite forme si dimensiuni si apar atat la suprafata pielii cat si la nivelul organelor interne
- pete de culoarea vinului rosu de Porto, asemanatoare unor vanatai de culoare rosu inchis, roz-rosietice, dar se inchid la culoare in timp devinind purpurii: sunt alcatuite din vase de sange dezvoltate necorespunzator; pot fi mici sau se pot intalni pe regiuni intinse ale corpului.
Diagnostic
Mai mult de 90% din cazuri sunt diagnosticate pe baza istoricului si examenului fizic. Unele semne pot sa persiste odata cu trecerea timpului, iar altele se pot atenua si chiar dispar dupa o perioada. Unele pot creste rapid si devin voluminoase. Desi majoritatea nu au semnificatie patologica, toate semnele sau modificarile aspectului acestora, trebuie urmarite atent de catre medicul pediatru sau de catre un specialist (medic dermatolog).