Sari la conținut

Taieturile si zgarieturile

Copiii sunt plini de energie si prea putin atenti la siguranta lor. Din aceasta cauza este posibil sa se loveasca destul de des. Mai jos va explicam cum trebuie sa ingrijiti taieturile sau zgarieturile copiilor. Este foarte important sa aveti o trusa de prim ajutor in casa. Aflati de aici ce trebuie sa contina ea.

Care e cel mai bun mod de a trata o zgarietura sau o taietura?

Spala-ti mainile, apoi evalueaza situatia. Daca rana sangereaza, aplica presiune directa cu un bandaj sau un prosop curat pana cand sangerearea se opreste (daca acest lucru nu se intampla dupa 10 minute de presiune continua, du copilul la spital).

Dupa ce sangerarea se opreste, asigura-te ca in rana nu au ramas fragmente de sticla, pamant, sau orice alt fel de materie ce ar putea infecta rana. Daca acest lucru se intampla incearca sa o cureti sub un jet de apa rece. In cazul in care metoda nu functioneaza, foloseste o penseta sterila pentru a indeparta orice impuritati ramase in rana. Apoi curat-o delicat cu apa calduta si sapun. Daca bebelusul refuza sa te lase sa il speli sub jetul de apa, incearca sa il speli in cada.

E bine sa folosesti antiseptic?

Nu este foarte important, dar aplicarea unui unguent cu antibiotic dupa ce ai curatat rana poate reduce riscul infectiilor. Nu folosi alcool concentrat sau tinctura de iod, pentru ca aplicarea este dureroasa si vindecarea poate fi incetinit.

Care e cel mai bun mod de a bandaja o taietura sau o zgarietura?

Daca nu se afla intr-un loc in care se pot murdari sau irita prin frecare de haine, ranile superficiale se vindeca mai repede cand sunt lasate la aer. Pentru taieturi sau zgarieturi mai adanci, foloseste un bandaj adeziv obisnuit, dar asigura-te ca pielea e curata si uscata. Daca acoperi o taietura, pune bandajul astfel incat sa tina marginile taieturii lipite. Asigura-te ca bandajul nu este atat de strans incat sa intrerupa circulatia.

Schimba bandajul in fiecare zi, sau ori de cate ori se uda, pentru a evalua stadiul de vindecare. Daca pielea este inca deschisa, curata din nou rana si inlocuieste bandajul. Dupa ce se formeaza o coaja sau taietura se inchide, bebelusul nu va mai avea nevoie de bandaj. Daca  vrea sa ia coaja ranii inaintea ca aceasta sa cada de la sine, ar fi bine sa folosesti in continuare un bandaj, pentru a proteja zona.

Cum ii poti alina durerea?

In cazul in care crezi ca bebelusul are dureri, intreaba doctorul daca ii poti administra acetaminofen sau ibuprofen. Urmareste instructiunile de dozare de pe eticheta.

Cand ar trebui sa apelezi la medic?

Du-ti copilul la urgenta daca nu poti opri sangerarea in decurs de 10 minute. Du-l la doctor daca are nevoie de copci, sau daca in rana se afla resturi de corpuri straine pe care nu le poti indeparta.

Doctorul trebuie sa verifice orice rana care apare pe fata, din moment ce chiar ranile de mici dimensiuni pot lasa urme. Du copilul la medic si daca a fost muscat de un animal sau de alt copil pentru ca va fi nevoie de un tratament special.

Cum iti dai seama daca rana are nevoie de copci?

Taieturile care sunt mai adanci de 3-4 mm vor avea marginile departate si in mod sigur vor avea nevoie de copci. Este cazul taieturilor de pe fata, palme, degete, sau alte locuri unde pielea se intinde. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, bebelusului i se vor pune copci in cel mult opt ore dupa producerea ranii, dar cu cat mai repede cu atat mai bine, pentru ca astfel se poate preveni riscul infectiilor si al cicatricilor. Daca ai vreo indoiala, roaga medicul sa se uite la rana.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!