Sa fim intelesi! Scoala este obligatorie, necesara si este singura cale prin care copilul devine om. Scoala modeleaza, corecteaza, dezvolta. In plus in scoala intelegi ce esti, ce-ti place, ce vrei si unde vrei sa ajungi. Dar nu toate cele pe care copilul le invata in scoala sunt lectii utile. E drept ca diferenta intre lucrurile bune si cele rele este imensa in favoarea celor dintai.
Dar, pentru ca scoala adevarata fara un parinte implicat, fara un parinte care sa coordoneze si sa se implice in aprofundarea, din umbra, a celor pe care le face dascalul, la scoala nu se poate, iata care sunt acele cateva lucruri pe care parintele istet nu le sedimenteaza in mintea copilului. Ba mai mult, acestea sunt atitudini pe care orice parinte de scolar trebuie sa le adopte si sa le aplice atunci cat este vorba despre scoala si ce invata copilul la scoala.
1.Superiorii nostri sunt atotstiutori. Asta se invata in scoala si este o prostie. Copilul este stimulat pe principiul "doamna stie tot", iar "doamna directoare este seful suprem". De aici pana la inocularea ideii ca "seful" - oricare ar fi acest sef, le stie pe toate, si le stie bine, este doar un pas. Nu-l fa! Realitatea este ca sefii nu le stiu pe toate, ca sefia nu te face destept si ca este plina lumea de oameni buni, destepti si frumosi, care duc lumea mai departe, si care nu sunt sefi. Poate ca oamenii astia sunt buni si frumosi, tocmai pentru ca nu sunt sefi, dar asta este o alta chestiune, si nu vreau sa divaghez.
2. Nu se invata decat la scoala. Si da si nu! Cele mai multe din informatii se invata la scoala, dar nu totul se invata la scoala. Pe langa cunostiintele insusite la scoala, abilitatile dobandite construind casute pentru pasarele, prinzand broaste, inchegand prietenii sau imaginand diverse jocuri sunt inestimabile. In plus un parinte responsabil o sa-si indemne mereu copilul sa se duca dincolo de linia manualului. Nu cantitatea de informatii pe care o stapanesti este secretul, ci felul in care ai fost invatat sa cauti, capacitatea de a intelege ca ceea ce stii este doar o mica parte din ceea ce ai putea sa stii si ca a cauta este mare secret al celor care ajung la succes. Poate si putina ambitie, dar asta este o alta chestiune...
10 lucruri pe care copilul tau trebuie sa le auda
3. Cei mai buni respecta toate regulile. Da, dar numai in parte! Numai ca regulile nu sunt facute nu pentru a limita initativa, indrazneala (in sensul bun) si curiozitatea, ci pentru a nu incalca limitele libertatilor si drepturilor celorlalti. Atata vreme cat nu lezezi pe nimeni, dincolo de reguli, poti face ce vrei. Si TU ca parinte destept trebuie sa ai curajul sa-ti inveti copilul ca regulile trebuie incalcate. Adica pentru a fi un elev model, este necesar sa iti faci foarte bine temele pentru acasa. Dar alaturi de asta trebuie sa adaugi si faptul ca subordonarea fara discernamant, nu este compatibila cu reusita profesionala.
4. Drumul catre succes este trasat. Fals! Pentru a realiza o cariera stralucitoare, copiilor le este repetat din primii ani de scoala ca trebuie sa ajunga neaparat la universitate. Acest lucru este valabil in majoritatea cazurilor, ce-i drept, insa sa nu uitam asii in meserii tehnice sau chiar manuale sau toti acei CEO care au ajuns milionari, fara a obtine nici o diploma. Discutia este profunda, dar ideea de a-l indemna pe copil catre o obligatorie diploma universitara sau catre o anume cariera, este cea mai buna cale prin care ii vei anula orice initiative personale, orice dezvoltare a talentelor si darurilor cu care el a venit pe lume.
Secretele unui parinte bun
5. Sa fiti ascultatori. Da, dar numai in parte. Asta se traduce prin: sa respectati autoritatea, sa nu puneti intrebari, sa nu criticati nici o situatie sau regula care vi se pare incorecta, daca ea este stabilita de scoala. Pastrati-va opiniile divergente, pentru voi. Intr-un cuvant: stati linistiti. Acest tip de invatamant nu incurajeaza creativitatea si ideile revolutionare, atat de necesare pentru a ajunge la reusite, pentru a evolua, ci este un mod elevat de a spala creierul copilului. Inteligenta inseamna contradictii, inseamna intrebari, inseamna initiativa, curiozitate, emotie, patima...
Lectii de la copii, pentru oamenii mari
6. Notele de la scoala reflecta inteligenta. Cum ar putea niste teste standardizate sa reflecte intregul potential al copiilor? A primi note proaste la lucrarile de control nu inseamna ca nu esti inteligent. Sau poate chiar un geniu. Ideea este ca parintele destept o sa ia in seama notele copilului numai dupa o onesta si sincera evaluarea a copilului. Daca accepti ca este un copil destept, nu face niciodata o tragedie din cauza unei note proaste la o lucrare de control.