Cu cat citesc mai mult despre cresterea copiilor, cu atat lucrurile par sa devina mai complicate si senzatia ca am face totul ca sa ne dresam copiii mai acuta.
Exista trucuri pentru orice, de la cum sa-l inveti sa protesteze fara sa te deranjeze pana cum sa-l faci sa-i placa anumite haine. Exista nenumarate teorii despre cum sa spui nu si ce lectii de viata sa le dai. Ca si cum copiii ar fi un sac gol in care tu arunci tot felul de lucruri pana il umpli in felul in care iti place. Un mod de gandire foarte strain de ideea de respect pentru copil sau de incredere in capacitatite sale naturale.
Asa ca, pentru a nu cadea in capcana parintilor atotstiutori cu programe si teorii inhibatoare m-am hotarat sa las lucrurile mai lejere si sa ma concentrez pe ceea ce mi-ar placea mie sa aprecieze.
1. Muzica. Dar nu numai la sensul de a sta in permanenta cu castile pe urechi si de a se imbraca astfel incat sa arate ca apartine unui grup. Muzica poate sa ascunda in sine o intreaga lume, este manifestarea unei culturi, lucru care este greu de sesizat daca nu tu esti cel care produci muzica. Mi-ar placea sa cante intr-un cor sau sa cante la un instrument. Nu pentru performanta, ci pentru propriul suflet.
2. Natura. Traind in oras suntem din ce in ce mai departe de ceea ce inseamna natura. Animalele le vedem in poze sau, in cel mai bun caz, la zoo. Nu plantam un copac, de fapt de abia daca reusim sa tinem in viata o floare de apartament. Mi-ar placea sa aprecieze plimbarile cu cortul pe munte si ingrijeasca animale la o ferma.
3. Cartile. Cartile sunt un lucru bun, dar nu atunci cand sunt folosite pentru a te ascunde de lume. Mi-ar placea sa citeasca, daca o fac, dincolo de romane, carti de aventura. Sa citeasca istorie sau carti de psihologie, antropologie. Sa citeasca pentru a afla ceva, nu numai pentru a face timpul sa treaca. Si lectura este capabila, la fel ca si televizorul, sa te impinga la lene.
4. Oamenii. Increderea in oameni si aprecierea lor este un semn al increderii in sine si o conditie destul de importanta ca sa ai o viata implinita. Suntem fiinte sociale si este putin probabil sa fim fericiti daca ne simtim singuri, izolati. Pe de alta parte nici faptul de a-ti petrece in permanenta timpul cu o gasca schimband aceleasi 3 glume nu ajuta cu nimic.
5. Lucrurile facute cu propria mana. Poate sa fie orice - poti sa fii priceput sa iti repari propria masina sau sa faci o mancare buna. Totul este sa apreciezi ceea ce poate iesi din propriile maini, precum si procesul in sine de a face ceva. Oamenii care stiu cum sa lucreze cu mainile mi se par mult mai putin impiedicati si stresati.
6. Sportul. Propriul corp poate fi o sursa constanta de bucurie, mai ales cand esti tanar si iti place sa il provoci, sa vezi cat de departe poate merge. Nu trebuie sa faci neaparat sport de performanta, ajunge sa practici constant si organizat o activitate fizica solicitanta, fie ca este alergat, inot, catarat sau fotbal.
Daca macar unele din aceste puncte sunt atinse, in functie de inclinatiile naturale, atunci restul lucrurilor pot fi lasate sa vina de la sine pentru ca exista baza de sustinere care poate ajuta in momentele dificile. Iar daca este sa fac ceva, in mod organizat, pentru a obtine un anume rezultat, atunci ar fi sa creez cat mai multe si variate oportunitati de a-i pune in contact cu lucrurile de mai sus astfel incat sa ajunga sa aprecieze macar unele dintre ele.
Tu care crezi ca sunt cele mai importante puncte din educatie?