Nu ma pricep la copiii altora, dar la al meu sunt experta! Asa incepe cred o marturisire sincera a oricarei mame legata de cunostintele despre cresterea si educatia copiilor.
Este evident ca este bine sa citim si sa aflam cat mai multe lucruri si tehnici de parenting dar, una peste alta, fiecare femeie stie cel mai bine ce este bine sau nu pentru copilul ei. Este acel instinct matern care functioneaza chiar si cand copilul nu mai este demult copil!
Unul dintre subiectele asupra carora mamele rar cad de acord este reprezentat de cartile potrivite pentru copilul lor. Fiecare dintre noi crede ca a descoperit cartile cele mai frumoase sau cele mai instructive si este convinsa ca sunt cele mai bune pentru copiii de o anumita varsta. Aceasta nu este intotdeauna adevarat, fiecare copil avand preferintele si aplecarile sale, intocmai ca un om mare!
Alegerea cartilor nu este lucru usor insa este bine sa urmezi cateva reguli de baza:
- Cumpara carti care crezi ca il vor amuza pe copilul tau.
- Citeste cateva pagini inainte sa le cumperi. Asigura-te ca limbajul nu este prea simplu sau prea complicat pentru el.
- Fii atenta la „faza” in care se afla copilul tau si cumpara-i carti care ii ofera mai multe informatii. Iar cand ne referim la „faza” ne gandim la: dinozauri, vulcani, pesti abisali….
- Ai grija sa fie ilustrata pentru varsta lui. Poze mari, frumoase pentru copii mici cate un cuvant explicativ. Pe masura ce creste alege poze cu explicatii, urmand ca in jurul varstei de 3-4 ani faci trecerea catre povesti. La 5-6 ani vor fi interesati de enciclopedii, iar micile romane isi vor face loc in viata lor incepand cu varsta de 7-8 ani.
- Alege o carte care iti place si tie. Este important ca atunci cand ii citesti sa iti faca placere.
- Lasa-l si pe el sa aleaga carti. Cartea va fi cu atat mai importanta pentru el!
- Citeste-i carti cu subiecte din cele mai diferite. Cumpara si reviste, benzi desenate, carti de desen cu povesti, carti umoristice.
Avantajele lecturii
Atunci cand cititi impreuna, se vor face simtite cateva efecte benefice:
Comportamentul pozitiv: copiii intre 3 si 6 ani invata imitand comportamentele pe care le vad, inclusiv modul in care actioneaza personajele din carti. Copiii copiaza cuvinte si actiuni din carti atunci cand sunt pusi in fata unor situatii similare in viata. Citind carti copiilor ii ajutam sa comunice si sa isi impartaseasca sentimentele. Cititul ajuta de asemenea copiii sa stea cuminti si sa asculte, calitati de care vor avea nevoie pentru procesul de invatare de mai tarziu.
Abilitati de adaptare: cartile ii vor ajuta pe copii sa faca fata problemelor emotionale si sociale pe care le traiesc. Parintii pot alege carti in care copiii pot intalni personaje care traiesc aceleasi situatii. Fii atenta la modul in care reactioneaza copilul si il vei putea intelege mai bine.
Procese de gandire: cititul, ganditul si vorbitul despre povesti vor ajuta copilul sa inceapa sa inteleaga si sa judece lumea exterioara. Personajele din carti ii pot face pe copii sa vada puncte de vedere diferite, o insusire esentiala in comunicarea cu ceilalti
Abilitati de limbaj: cititul dezvolta abilitatile de limbaj si comunicare in anii copilariei si asigura succesul la scoala mai tarziu. Un studiu recent a aratat ca copiii care au abilitati bune de limbaj si comunicare au mai putine probleme de comportament atunci cand sunt mari.
Legatura parinte-copil: cititul impreuna cu copilul tau intareste relatia voastra si siguranta emotionala dintre voi. Prin cititul si vorbitul impreuna, vei putea sa ii asculti grijile si emotiile ceea ce va crea un sentiment de siguranta si incredere.