Penis, testicule, vagin, vulva: copiii trebuie sa invete denumirile anatomice ale organelor genitale pentru a fi mai siguri pe ei si pentru a se proteja mai bine.
Parintii prefera deseori eufemismele, insa rationamentul din spatele invatarii corecte a denumirii organelor genitale este unul dur, dar sanatos: copiii care cunosc terminologia corecta pentru organele genitale sunt mai pregatiti pentru a dezvalui un eventual abuz sexual.
Cei care predau educatia sexuala insista sa ii invatam pe copii denumirile corecte in acelasi timp in care ii invatam ca alte parti sunt numite picioare, genunchi, coate sau urechi.
"Folosind terminologia corecta se pot proteja", spune Audrey Rastin, un manager de la Boost Child Abuse Prevention & Intervention din Toronto. "Copiii care sunt vorbesc degajat despre corpurile lor vor fi sa fie in stare sa spuna mai usor atunci cand ceva ingrijorator sau inconfortabil li se intampla."
Ea spune ca, atunci cand copiii folosesc terminologie incorecta, pot fi intelesi gresit. Comunicarea cu cuvintele potrivite ajuta adultii sa inteleaga ce se intampla.
Un studiu din 1995 a constatat ca unele infractorii sexuali evita copii care stiu numele corect pentru organele lor genitale. In acelasi studiu se sugereaza ca acesti copii au fost, de asemenea, educati despre sexualitate si siguranta sexuala.
Citeste si despre pericolele unei educatii sexuale precare.
Fiind capabil de a numi corect partile intime, copiii care sunt supusi unor atacuri sexuale (fizice sau verbale) pot fi ajutati imediat. Cu cat divulgarea se face mai devreme, cu atat creste probabilitatea de vindecare, spune Lyba Spring, un profesor de educatie sexuala din Toronto.
Spring relateaza povestea sfasietoare a unei femei care a fost abuzata sexual pe vremea cand era copil si pe care a impartasit-o in cadrul unui workshop. Pe atunci, singurul cuvant pe care il stia ca denumeste vulva a fost "cookie - prajiturica". "Cand a incercat sa-i spuna unei profesoare despre cum cineva a vrut „prajiturica” ei, profesoara i-a spus ca trebuie sa imparta cu ceilalti. Este evident ca abuzul a continuat. Fetita nu avea instrumentele necesare sa il divulge."
Spring subliniaza ca, in timp ce multi parinti de copii mici folosesc "cuvinte dragute" pentru organele genitale, acestea ar trebui sa fie completate cu termenii reali. Asta trebuie facut inca de cand copilul invata limba. Un prilej bun pentru a-l introduce in lumea termenilor reali este cand face baie.
In acest fel, copiii simt ca au permisiunea sa vorbeasca liber cu parintii lor, si mai mult, vor avea o imagine sanatoasa, pozitiva despre corpul lor. "Noi nu cream pseudonime pentru alte parti ale corpului", a spus ea. "Nici o parte a corpului nostru nu ar trebui sa fie un secret, sa fie ceva rusinos sau jenant."
De ce atat de multi parinti ezita sa foloseasca termeni reali pentru organele genitale, si folosesc in loc „briosa”, „cuculet”, „sforicica” sau „prajiturica”? Asta are de-a face cu reticentele noastre si cu faptul ca consideram sexul fiind ceva rusinos, de care nu trebuie sa vorbim public. In momentul in care noi vom trece peste barierele din gandirea noastra, atunci de-abia vom putea da copiilor o educatie sexuala sanatoasa.
Sursa foto: hepta.ro