Limbajul este ceea ce-l face pe om ceea ce este. Dezvoltarea limbajului trebuie sa fie una din principalele preocupari ale parintilor pentru ca prin limbaj, se dezvolta inteligenta si toate celelalte abilitati ale omului.
Cei mai multi dintre copii au la 18 luni un vocabular de baza de 50 cuvinte, chiar daca unele dintre cuvinte sunt incorect spuse, iar cuvintele nu sunt legate in fraze. De aici, bagajul lexical creste vertiginos. Ce poti face pentru a creste limbajul.
Fii un partener de dialog interactiv si competent, sprijinind copilul sa practice comunicarea verbala.
Invata-l denumirea a cat mai multor obiecte, dar nu direct ci indirect in fraza scurte care aduc cuvinte noi. Grupeaza numele obiectelor in categorii: vase, jucarii, piese de imbracaminte, partile corpului. "Degetul arata nasul!", "Cuburile stau in cutie", "Laptele se bea cu cana", si asa mai departe.
Invata-l ca fiecare obiect este caracterizat prin forma, culoare, dimensiune si scop. Tehnica este similara. Fraze scurte, simple si logice, adaptate la capacitatea lui de intelegere. Bazeaza-te pe ceea ce stie ca sa adaugi elemente noi de vocabular.
Vorbeste in permanenta, in timp ce faceti o anumita treaba. In felul acesta copilul o sa faca asocierile necesare intre gesturi, obiecte si numele acestora si actiunile pe care le face.
Folositi numere, culori, timpul si categoriile. De exemplu: "E ora doisprezece, e pranzul, asadar e timpul sa mancam". Sau: "E ora unu si jumatate, e vremea de somn". Sau: "Unu, doua, trei, patru, cinci degetele curate".
Vorbeste la descriptiv, si, de cate ori poti, demonstraza-i practic la ce anume va referiti: de exemplu, folositi adjective. De exemplu: "mare"- "mic", si apoi intrebati-l "care e mai mare?" sau "In care pahar e mai mult lapte?"
Provoaca-l la dialog. Ai rabdare sa-ti va raspunde. Nu-l intrerupe si nu spune niciodata "nu am inteles". Gaseste formule prin care sa intelegi ce ti-a spus. Repete ce spune, in forma corecta, doar daca esti sigura ca ai inteles bine. Daca va simti ca nu intelegi ce spune o sa aiba retineri in a mai vorbi.
Vorbeste singura. In preajma ta sunt doua urechi mici, ciulite, care sorb fiecare cuvant pe care il spui, scrie fw.tufts.edu.
- Tags:
- dezvoltare
- limbaj
- invatare
Articole relationate
În loc de note, feedback constructiv: Cum sunt evaluați elevii în școlile din Finlanda
În timp ce multe sisteme educaționale din lume măsoară succesul elevilor prin note și scoruri, Finlanda alege o abordare radical diferită, axată pe dezvoltarea...
Bebelușii născuți în luna noiembrie. Totul despre micuții născuți în luna lui Brumar
Bebelușii născuți în noiembrie sunt deosebiți din mai multe puncte de vedere, atât prin caracterul lor distinctiv, cât și prin trăsături speciale de sănătate...
Ce trebuie să știe un copil să facă în casă, până la împlinirea vârstei de 6 ani
Înainte de a ajunge la școală, copiii trec printr-o etapă esențială de formare a obiceiurilor și abilităților care le vor modela viața de zi cu zi. Deși la prima...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu