Sari la conținut

Cum invata copilul un instrument muzical: tobele

Copiii iubesc muzica, nu exista vreunul care sa nu cante si sa danseze ori de cate ori are ocazia. Unii dintre ei sunt insa mai dotati in acest domeniu si ar trebui sa profitam de asta pentru a-i invata un instrument muzical. Chiar daca nu ajunge cine stie ce virtuos, beneficiile sunt imense - de la dezvoltarea inteligentei, gustului si puterii de concentrare, pana la cresterea sociabilitatii.

Dar cum sa procedam, ce instrument sa alegem? Raspunsul la aceasta intrebare ni-l dau artistii de la Schweffer's Drum School, Marie Jeanne si Edi Schweffer.

1. De la ce varsta este bine sa te apuci sa inveti un instrument? Se aplica si in cazul tobelor?

Copii invata mai bine si mai repede decat adultii, asta e sigur si atunci este cel mai bine cand parintii profita de o inclinatie a copilului cat de devreme. Este valabil si pentru tobe, pana la un anumit punct: primele lectii necesita o putere de concentrare pe care cei foarte mici nu o au. In schimb, sunt foarte dezinvolti iar acesta e un mare avantaj. As spune ca poti incepe de la 3 ani sa  inveti sa bati la tobe, insa pentru a nu stresa copilul, pentru ca el sa fie fizic destul de dezvoltat, eu as recomnda varsta de 5 ani ca fiind minima. Experienta ne-a invatat ca varsta maxima nu exista.

2. Este preferabil ca cei mici sa asculte un anumit tip de muzica pentru a li se dezvolta gustul pentru muzica buna?

Generatiile actuale au mare ghinion in ceea ce priveste muzica la care au acces facil, pentru ca majoritatea nu e chiar muzica :-). Din ceea ce am putut noi observa aici, copii care au mers la concerte cu parintii, care asculta muzica buna acasa si au preocupari muzicale au batalia castigata cu 50% chiar inainte de a se apuca. Nu e doar important, e vital, si de aceea a noi, pe langa tobe se invata si multe despre muzica.

3. Cum iti dai seama ca cel mic are aptitudini muzicale?

Copii care au aptitudini muzicale incearca sa cante, sa danseze, iar in cazul nostru, cei cu simt ritmic si care sunt atrasi de percutie pur si simplu bat prin casa. Este motivatia cea mai intalnita la parintii care isi aduc copii la noi :-)

4. Cum alegi instrumentul muzical care i se potriveste?

Tot aceiasi indicatori te lamuresc si catre ce fel de instrument are cel mic inclinatie, insa este si pe incercate. Au fost copii care au venit la noi pentru a invata sa bata la tobe si acum le predam bas sau chitara, pentru ca au descoperit intre timp ca  li se potriveste mai bine. S-a intamplat si invers, asta inseamna deci ca trebuie sa le dam copiilor posibilitatea de a incerca cat mai multe. Ei ne spun de obicei ce le place si ce isi doresc, ramane doar sa ii ascultam.

5. Cum se desfasoara o ora de 'tobe'? Cat de des trebuie sa faca copilul ore de tobe si pe ce perioada pana cand poate canta ceva?

Odata inscris la tobe, poti face cursul intre 1-2 luni sau 2 ani :-). Depinde de talent, daca parintii doresc ca cel mic sa se ocupe de asta si daca merita desigur investitia si efortul. In functie de o evolutie mai rapida sau mai lenta ( fiecare are ritmul lui), lectia de doua ore poate avea loc o data sau de doua ori pe saptamana.  Este greu de spus cum se desfasoara o lectie de tobe, deoarece predam lectii individuale tocmai pentru a descoperi tobosarul in personalitatea fiecaruia. Secretul este sa fii prietenul fiecarui copil, mai degraba decat profesor. Stim ca cei mai multi parinti sunt doritori de oameni severi, care sa invete copilul, dar iata ca noi reusim fara sa fim severi, suntem iubiti si nu a plecat nimeni neinvatat de aici.  Retata noastra cuprinde transpiratie dar si joaca, inspiratie si o atmosfera in care copii se simt fericiti.

6. Daca ar vrea sa practice si acasa ce fel de instrument i-ar trebui si cat costa?

Tobe acasa: iata o problema cu care be confruntam si nu prea. Este un instrument pe care nu oricine il poate tine acasa, de aceea cei mai multi exerseaza la noi. Pentru cei care au putut sa isi cumpere un set de tobe, le-am recomandat mereu cele mai bune seturi pentru incepatori, la preturi mici. Un set de tobe acustic complet, nou si in garantie poate fi gasit si cu 1100-1200 lei in magazine online. Pentru cei care nu pot face zgomot acasa recomandam un set de tobe electronice, dar acestea trebuie alese cu atentie si sunt mai scumpe. Si pentru tobele acustice exista surdine care reduc mult zgomotul. In ceea ce priveste costul orelor cu profesor, avem oferte de vocuher cu reducere, curs de vara cu reducere si cel mai mic pret pe sedinta profesionala: 50 de lei.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!