Sari la conținut

Inteligenta copilului este in mana parintilor

Inteligenta este un dat natural, dar daca acest dar nu este impuslionat prin educatie, prin interventia constanta si sustinuta a parintilor, capacitatile intelectuale ale copilului nu se pot dezvolta spre superlativ.

Copiii se nasc cu anumite abilitati, dar mintea lor trebuie modelata, parinti fiind cei care au, mai mult decat dascali si colectivitatea, capacitatea sa-i ajute sa-si imbunatateasca capacitatile mintale.

Parintii pot sa foloseasca o gramada de metode, de trucuri si jocuri care toate vor antrena si mobiliza mintea, vor tine treaza dorinta de acunoaste, si vor dezvolta capacitatea lui de a face asocieri logice care in fapt sunt secretul inteligentei.

Cuvintele incrucisate, ghicitorile, sahul, ii vor dezvolta copilului abilitatile mintale si il vor ajuta pe viitor sa ia decizii mai usor, sa accepte provocari si sa iasa din situatii dificile.

Muzica este o alta cale care creste capacitatea intelectuala a copilului. Daca micutul este are cateva date native pentru a "face muzica" nu exita sa-i dezvolti aceasta pasiune. Muzica este un limbaj, o cale si un mod extrem de placut prin care ii poti stimula inteligenta.

Laptele de mama este foarte bun pentru creier. Previne si infectiile si reprezinta complexul nutritiv perfect pentru bebelusi. In plus, cercetarile au aratat ca ii face mai inteligenti si mai sanatosi. Ce care primesc lapte matern, cel putin noua luni vor deveni adulti cu mai multe sanse de a avea un intelect ridicat.

Studiile au aratat fara tagada ca exista o legatura stransa intre practicarea cu succes a unui sport si rezultatele intelectuale bune. Un argument in plus: 81% dintre femeile din mediul de afaceri au facut sport in adolescenta.

Oricat de suprinzator ar parea, jocurile video si joaca la calculator, in doze normale sunt bune. Daca ai rabdare sa le alegi cu grija jocurile video pot dezvolta abilitatile copiilor. Le cultiva atentia distributiva, maresc viteza de reactie si puterea de concentrare.

Elimina din dieta copilului excesul de dulciuri, renunta la excesul de zahar, grasimi trans si mancare nesanatoasa, caci acestea pot sa ingreuneze dezvoltarea intelectului. Inlocuieste toate acestea cu mult fier, pentru tesutul cerebral, si de multe vitamine si nutrienti, pentru prevenirea infectiilor si un sistem imunitar puternic.
 
 
 
In zilele noastre, din pacate, copiii citesc din ce in ce mai putin. Obisnuinta de a citi ajuta la construirea memoriei, a imaginatiei si a vocabularului. Depinde in cea mai mare masura de parinti pentru ca placerea lecturi sa-i intre in sange copilului.
 
 
Increderea in sine, curajul de a spune ce gandeste este unul din secretele oamenilor destepti. Degeaba gandesti, degeapa stii tu ca poti si ca esti bun, daca nu gasesti caile si mijloacele prin a dovedi, spune si arata celor din jur ceea ce esti. In special in adolescenta, copiii pot sa aiba probleme cu respectul de sine. Parintii trebuie sa aiba grija ca acestora sa nu le scada increderea in fortele proprii, sa-i ajute sa-si vada punctele forte. Adolescentii au nevoie de sustinere, de o atmosfera optimista si de prietenie din partea adultilor, desi firea lor poate sa fie destul de dificila in aceasta perioada a vietii.
 
 
Micul dejun este o alta cale care sustine inteligenta. Inca din 1970 studiile au aratat ca prin consumarea unui mic dejun hranitor, in fiecare dimineata, creste puterea de concentrare, memoria si aptitudinile de invatare. Daca cei mici nu mananca dimineata sunt mai iritabili, lipsiti de energie si mai predispusi catre a dori mancare nesanatoasa, precum cea de fast-food sau dulciuri.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!