Inteligenta este un dat natural, dar daca acest dar nu este impuslionat prin educatie, prin interventia constanta si sustinuta a parintilor, capacitatile intelectuale ale copilului nu se pot dezvolta spre superlativ.
Copiii se nasc cu anumite abilitati, dar mintea lor trebuie modelata, parinti fiind cei care au, mai mult decat dascali si colectivitatea, capacitatea sa-i ajute sa-si imbunatateasca capacitatile mintale.
Parintii pot sa foloseasca o gramada de metode, de trucuri si jocuri care toate vor antrena si mobiliza mintea, vor tine treaza dorinta de acunoaste, si vor dezvolta capacitatea lui de a face asocieri logice care in fapt sunt secretul inteligentei.
Cuvintele incrucisate, ghicitorile, sahul, ii vor dezvolta copilului abilitatile mintale si il vor ajuta pe viitor sa ia decizii mai usor, sa accepte provocari si sa iasa din situatii dificile.
Muzica este o alta cale care creste capacitatea intelectuala a copilului. Daca micutul este are cateva date native pentru a "face muzica" nu exita sa-i dezvolti aceasta pasiune. Muzica este un limbaj, o cale si un mod extrem de placut prin care ii poti stimula inteligenta.
Laptele de mama este foarte bun pentru creier. Previne si infectiile si reprezinta complexul nutritiv perfect pentru bebelusi. In plus, cercetarile au aratat ca ii face mai inteligenti si mai sanatosi. Ce care primesc lapte matern, cel putin noua luni vor deveni adulti cu mai multe sanse de a avea un intelect ridicat.
Studiile au aratat fara tagada ca exista o legatura stransa intre practicarea cu succes a unui sport si rezultatele intelectuale bune. Un argument in plus: 81% dintre femeile din mediul de afaceri au facut sport in adolescenta.
Oricat de suprinzator ar parea, jocurile video si joaca la calculator, in doze normale sunt bune. Daca ai rabdare sa le alegi cu grija jocurile video pot dezvolta abilitatile copiilor. Le cultiva atentia distributiva, maresc viteza de reactie si puterea de concentrare.