Sari la conținut

Temperamentul copiilor: introvert sau extravert?

Atunci cand privim comportamentul copiilor mici la locul de joaca din parc, putem observa cu usurinta ca aceeasi situatie genereaza raspunsuri si abordari diferite din partea acestora: spre exemplu, unii copii se “arunca” cu usurinta pe tobogan, in timp ce altii abordeaza cu multa precautie situatia; unii intra in vorba cu usurinta cu orice copil, in timp ce altii prefera sa se joace mai mult cu cei pe care ii cunosc deja.
 
Ce ii face pe copii sa fie atat de diferiti? Potrivit teoriei celebrului psiholog Jung, fiecare dintre noi ne nastem cu o preferinta comportamentala, care descrie sursa, directia si focus-ul energiei noastre. Astfel, extravertii sunt directionati catre lumea exterioara, de unde isi iau energia, respectiv catre care isi directioneaza energia, pe cand introvertii catre cea interioara, catre lumea propriilor ganduri si emotii.
 
Fiind scris in codul nostru genetic, temperamentul ne marcheaza comportamentul pe tot parcursul vietii inca de cand ne nastem, fiind componenta stabila care “da tonul” personalitatii noastre. Astfel, temperamentul ne influenteaza modul in care comunicam cu ceilalti, cat timp vrem sa petrecem cu altii sau singuri, modul in care luam deciziile, cum reactionam la evenimente si cum ne incarcam cu energie. Temperamentul nu poate fi schimbat, insa poate fi modelat cu grija, prin educatie, astfel incat sa “imbrace” o forma cat mai adaptativa, respectand insa tendinta naturala catre introversie sau extraversie. A forta copilul sa fie altfel decat este el in mod natural poate duce la dezvoltarea unui “sine fals” si la foarte multe probleme psihologice mai tarziu.
 
Desi ambele tipuri temperamentale au plusurile si minusurile lor in egala masura, lumea in care traim este totusi dominata numeric de extraverti, unele studii aratand un raport de 3 : 1. De aceea, abordarea copilului introvert cere mai multa grija si atentie din partea parintilor, in cazul lor fiind un risc mai mare de a fi neintelesi sau fortati sa se schimbe.
 
Este important ca parintii sa aprecieze corect temperamentul copilului lor pentru a intelege mai bine modalitatile prin care acesta comunica si invata, si a-i oferi experientele educationale de care acesta are nevoie. O abordare gresita poate genera multe frustrari si chiar probleme emotionale, alterand relatia parinte-copil. Copiii mici nu au control asupra preferitei lor comportamentale, si de aceea cerintele educationale care le impun sa se comporte intr-un mod opus celui natural le genereaza multa frustrare. 
 
 
Cum putem sti daca micutul nostru este introvert sau extravert? Iata o lista de comportamente care v-ar putea ajuta. Este important sa intelegeti ca foarte rar intalnim tipuri temperamentale “pure”, extreme, practic fiecare dintre noi avand o combinatie, in proportii diferite, din cele doua tendinte majore.
 
Copilul extravert:
Adesea gandeste cu voce tare, si spune imediat ce ii trece prin minte
Arata energie si entuziasm pentru o gama larga de activitati
Poate fi usor de distras de catre evenimente sau actiuni
Este atras de activitate si actiune, si nu ezita in a intra intr-o situatie noua
Actioneaza adesea inainte de a gandi
Isi exprima cu usurinta nemultumirile, grijile sau emotiile
Prefera activitatile de grup, zgomotoase, si intra cu usurinta in relatie cu copii necunoscuti
Ii intrerupe adesea pe altii, atunci cand vorbesc, pentru a-si exprima propria parere
Cer adesea ajutorul celorlalti si ii implica pe altii in activitatile lor
Este adesea catalogat ca obositor, guraliv, agitat
 
Copilul introvert:
Gandeste pentru sine, si nu isi exprima intotdeauna gandurile
Prefera sa priveasca intai, sa analizeze, si apoi sa actioneze
Abordeaza cu precautie situatiile noi
Este greu de distras atunci cand este implicat intr-o activitate
Are adesea momente cand prefera sa se joace singur, sau in liniste
Ia o pauza de gandire inainte de raspunde unor intrebari noi
Prefera activitatile individuale sau in grupuri mici, cu copii cunoscuti
Intai gandeste si apoi actioneaza
Isi exprima cu greutate grijile, nemultumirile sau emotiile
Prefera sa se descurce singur decat sa ceara ajutorul celorlalti
Este adesea catalogat ca incapatanat, ursuz, sau timid
 
Cititi si sfaturi utile pentru parinti despre cum este indicat sa fie abordati copiii in functie de temperamentul lor, pentru a le asigura o dezvoltare armonioasa
 
 
 
 
Psihologul Monica Bolocan (www.psiholog-copii.ro) ofera servicii de psihologie fundamentate stiintific pentru: dificultati de invatare, probleme scolare, evaluarea aptitudinilor si inteligentei, probleme emotionale si de comportament, atat in cadrul cabinetului individual cat si in reteaua de policlinici Regina Maria.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!