Mamele care isi pastreaza serviciul, sau cele care se reintorc la serviciu cu program redus, la cateva luni dupa nastere, in timp ce au in continuare grija de copiii lor sunt mai fericite, dar si mai atente la nevoile acestora, comparativ cu cele care decid sa stea acasa vreme indelungata.
Studiul "Angajarea mamelor part-time: Asocieri cu bunastarea mamei si a familiei" a fost publicat recent in revista Asociatiei Americane de Psihologie - Journal of Family Psychology, potrivit unui studiu citat de Yahoo Shine.
Dupa ce sute de femei au fost intervievate de mai multe ori pe parcursul unui deceniu, cercetarea a relevat ca mamele care munceau pana la 32 de ore pe saptamana erau mai atente la nevoile copiilor lor si mai putin susceptibile de a suferi de depresie, fiind totodata mai probabil ca ele sa imparta treburile casnice cu sotul, comparativ cu femeile care stateau acasa sa isi creasca copiii.
Acelasi studiu a aratat si ca trecerea la un program full-time nu are efecte adverse asupra mamelor.
"In toate cazurile, cu diferente semnificative in ceea ce priveste starea mamelor, conflictul dintre serviciu si familie sau modul de crestere a copiilor, cercetarea a aratat ca serviciul part-time este de preferat celui full-time sau lipsei unui serviciu", a spus autoarea principala a studiului, Cheryl Buehler, profesor la University of North Carolina din Greensboro.
"Cu toate acestea, in multe cazuri, starea mamelor care lucrau part-time nu era diferita de cea a mamelor care lucrau full-time", a mai precizat aceasta.
Cercetatorii au intervievat 1.364 de femei care aveau bebelusi de o luna in 1991, iar apoi au observat evolutia mame lor si copiilor pentru urmatorii 10 ani, facand verificari cand copiii au implinit 6 luni, 15 luni, 3 ani, 4 ani si jumatate si cand au intrat in clasa I, a III-a si a V-a. Familiile studiate erau din state americane diferite - Arkansas, California, Kansas, Massachusetts, Pennsylvania, Virginia, Washington, Carolina de Nord si Wisconsin - si din medii socio-economice diferite, incluzand si mame singure, absolvente de facultate sau fara studiile liceale terminate.
Concluziile studiului dovedesc ca mamele care munceau se bucurau de un mai bun echilibru in relatia dintre serviciu si viata personala si erau mai putin expuse depresiei atunci cand copiii erau bebelusi sau prescolari.
"Explicatia poate fi faptul ca mamele care stau acasa cu copiii toata ziua resimt un mai mare stres legat de acestia, care se diminueaza intr-o oarecare masura odata ce copiii merg la scoala", au spus autoarele studiului. "In plus, mamele care resimt un nivel ridicat de depresie pot avea mai mari dificultati in a-si gasi sau a-si pastra un loc de munca", au mai remarcat acestea. Mamele care lucrau part-time erau la fel de implicate in activitatile scolare ale copiilor ca cele care stateau acasa, insa le ofereau acestora mai multe oportunitati de studiu decat casnicele si mamele care lucrau full-time. Potrivit autoarelor studiului, mamele cu un loc de munca detineau resurse la care casnicele nu aveau acces.
Articole relationate
Dana Budeanu, amintiri de când a născut. A povestit cum și-a adus fetele pe lume, acum fix 20 de ani
Mare sărbătoare în familia Danei Budeanu! Creatoarea de modă le sărbătorește pe gemenele sale, care au venit pe lume în urmă cu 20 de ani, pe 22 noiembrie....
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu