Dieta cu proteine este una din cele mai bune alegeri, in cardul unei diete dupa nastere. Regulile pe care trebuie sa le respecti se rezuma la a respecta mesele principale ale zilei (ca sa tii metabolismul activ si sa poti controla nivelul glicemiei in sange, astfel incat senzatia de foame sa nu fie un stres), sa respecti proportia intre alimentele consumate, astfel incat sa asiguri necesarul de nutrienti (limitarea aportului de alimente duce la epuizare si oricum un copil mic este un mare consumator de energie), sa gasesti echilibrul perfect intre calitatea alimentelor si cantitatea lor si sa mananci variat, pentru ca doar in felul acesta iti asiguri toti nutrientii de care ai nevoie si, iar, iti stimulezi metabolismul care este un "personaj" care uraste monotoia alimentara.
Cat si ce trebuie sa mananci
Carne sau echivalent. Sunt recomandate doua portii pe tot parcursul zilei, dar trebuie sa alegi mereu tipuri diferite de carne. O portie inseamna de la 100 la 125 grame de peste sau carne slaba (curcan, pui), preparate. Tot aici trebuie incluse si ouale. Doua oua sunt echivalente cu 60 de grame de sunca slaba si pot fi incluse in meniul zilnic.
Trei portii de lactate pe zi. O portie poate sa insemne 40 de grame de branza (de preferinta degresata sau slaba, de vaca sau capra), sau 125 de grame de iaurt simplu, sau un pahar de 200 de mililitri de lapte degresat.
Legume trebuie consumate, crude sau preparate la fiecare masa, o portie insemnand intre 200 si 250 de grame, in functie de numarul caloriilor. O portie de cartofi la cuptor nu trebuie sa depaseasca 100 de grame, dar o portie de fasole verde poate sa ajunga la 250 de grame. O portie de mazare trebuie sa aiba 150 de grame, dar o portie de broccoli sau de conopida poate sa mearga si la 300 de grame.
Fructe proaspete trebuie consumate in doua-trei portii pe zi. O portie inseamna intre 120-150 de grame greutate neta sau un pahar (de 125 mililitri) de suc. Si in cazul fructelor principiul cantitatii, in functie de valoarea calorica, aplicat la legume se respecta.
Trebuie sa mananci o portie din tipurile de alimente care contin amidon la fiecare dintre cele două mese principale (la micul dejun si la pranz). In categorie intra orezul brun, cerealele integrale, fasolea, pastele fainoase, painea, dar numai din faina integrala. O portie este egala cu o felie de paine, respectiv cu 30 de grame, cel mult 120 de grame de cartofi, orez, fasole, cantarite preparate.
In ceea ce priveste grasimile cantitatea de unt nu trebuie sa depaseasca 10 grame pe zi, sau o lingura de smantana degresata si doua linguri de ulei vegetal.
La toate acestea se adauga un litru si jumatate de apa in care sunt incluse si lichidele (supa, lapte, suc de fructe)
Proportia ideala trebuie sa fie 34,5% carbohidrati, 43% proteine, 22,5% grasimi, toate structurate intr-un meniu format din trei mese pe zi
Meniu pentru sapte zile
Luni:
- Mic dejun: o felie de paine din faina integrala, un ceai sau o cafea fara zahar, o felie branza, un ou fiert tare, o felie de ananas proaspat sau o portocala ori o jumatate de grapefruit.
- Gustare: un ou fiert tare si un mar
- Pranz: supa de legume, o portie de carne de pui, vita sau peste, cu salata de rosii, un cartof fiert, apa plata.
- Gustare: un fructe sau un suc de fructe si o felie de paine integrala sau un biscuit simplu sau o mana de migdale.
- Cina: o portie de peste slab cu legume verzi, o felie de paine integrala, un grapefruit.
Daca alaptezi, inainate de masa copilului mananca o bucatica de carne, o felie de branza, o jumatate de mar uns cu unt de arahide sau jumatate de avogado. Dupa masa copilului bea apa.
Marti:
- Mic dejun: o felie de paine din faina integrale, o felie de branza, o bucatica de unt, o felie de ananas sau jumatate de grapefruit.
- Gustare: o jumatate de avocado
- Pranz: o salata mare de legume crude (morcovi, telina, mere), cu o lingura de ulei si dreasa cu un iaurt, o bucata de carne cat palma la gratar sau la cuptor, un fruct si apa plata.
- Gustare: un ou si un fruct sau patru nuci.
- Cina: o supa crema de legume (fara cartofi), o portie de carne slaba, salata de rosii, un fruct si apa plata
Miercuri:
- Mic dejun: o conserva de peste in suc propriu (75 de grame), felie de paine din faina integrala, un grapefruit, cafea.
- Gustarea: un ou si un fruct sau un pahar de suc proaspat de fructe sau legume
- Pranz: o supa de legume, salata de pui cu fasole boabe cu lamaie sau otet, un fruct (recomandat grapefruit, ananas sau mar), apa plata.
- Gustare: un avocado cu suc de lamaie.
- Cina: o portie de carne slaba de curcan sau vita preparata la gratar sau la cuptor o salata verde mare si un cartof copt cu o lingurita de unt, apa plata.
Joi:
- Mic dejun: o felie de paine integrala cu unt, o felie de sunca de curcan sau pui, o felie de ananas sau jumatate de grapefruit.
- Gustare: un fruct si o mana de migdale
- Pranz: doua oua, crema de branza dulce slaba, o felie de paine integrala, o portie de salata verde mare (sau fasole verde cu suc de lamaie si putin ulei), o banana si apa plata.
- Gustare: un iaurt si un mar cu o lingurita de unt de arahide.
- Cina: o supa sau o ciorba de legume, carne de pui la gratar, spanac si fasole verde simpla cu o lingurita ulei si suc de lamaie, o felie de ananas si apa plata
Vineri:
- Mic dejun: o felie de paine integrala, un pahar cu lapte, o cafea fara zahar, o felie de ananas sau jumatate de grapefruit.
- Gustare: un ou si un fruct
- Pranz: supa de legume, peste la cuptor sau la gratar, o portie mare de spanac sau fasole verde sau dovlecei, o felie de paine prajita integrala, op banana si apa.
- Gustare: un avocado
- Cina: o portie de carne la gratar cu o salata asortata mare, un cartof sau o portie de orez brun si apa plata si un fruct.
Sambata:
- Mic dejun: o felie de paine integrala cu unt sau unt de arahide, un ceai sau o cafea, un pahar cu lapte sau un suc de fructe.
- Gustare: Suc de frute
- Pranz: o salata de legume mare, o felie de paine integrala, un iaurt mare, o bucata de carne de vita fiarta (combina-le intr-o salata mare cu suc de lamaie si putin ulei)
- Gustare: un fruct si un ou
- Cina: pui la gratar, salata verde, rosii, o jumatate de avocado, un fruct si apa plata.
Duminica:
- Mic dejun: o felie de paine integrala, un ou si o bucata de branza, o felie de ananas sau jumatate de grapefruit.
- Gustare: Suc de fructe
- Pranz: supa crema de legume, fara cartofi (foloseste mereu govleac in loc de cartofi), pui la gratar, rosii, morcovi, broccoli, conopida, fierte sau la cuptor, un fruct si apa plata.
- Gustare: un avocado
- Cina: o portie de carne la gratar, salata verde, un cartof sau fasole boabe, dovlecei gratinati cu putin ulei si suc de lamaie.
Poti inlocui apa cu lapte degresat. Limiteaza consumul de sare. Foloseste ierburi aromate, mustar (nu mai mult de o lingurita pe zi). Daca iti este foame, mananca. Poti alge oricare din gustari. Mananca incet. Inlocuieste alimentele cu altele din categorie. Cartofii cu paste fainoase integrale sau orez, dar respecta cantitatea. Fasolea verde, dovleceii si salata verde le poti manca in orice cantitate.
Dieta nu poate incepe decat dupa doua-trei luni de la nastere, niciodata mai devreme.
PS daca ai nelamuriri, astept intrebarile tale si iti voi raspunde detaliat!