Daca in timpul sarcinii esti copesita de emotii, de intrebari si chiar de angoase, dupa nastere o sa te simti o super-femeie si asta ca urmare a unor modificari cu totul speciale care au loc in creierul femeilor in timpul sarcinii. Femeile care au un copil mic dovedesc o eficienta exceptionala, o intuitie cu totul iesita din comun (inteleg toate gandurile puiului lor, si nu numai), si o capacitate de a gestiona provocarile pe care i le a aduce pozitia de mama cu totul iesita din comun.
Fostul secretar de stat Madeleine Albright, mama a trei copiii, afirma intr-un interviu ca, din punctul sau de vedere, o femeia care a nascut si crescut un copil, ar trebui sa treaca aceasta in CV-ul personal, iar cei care citesc CV sa priveasca maternitatea ca fiind un exceptional argument in favoarea capacitatilor si abilitatilor pe care le are femeia respectiva. Daca este vorba despre mai doi sau mai multi copii, cu atat mai mult.
Specialistii vorbesc despre „creierul de mama”, care le confera femeilor care au nascut capacitati si abilitati sporite. Sunt capabile de efort sustinut, de o buna si eficienta gestionare a problemelor, de o logica imbatabila si coerenta in actiuni si decizii. Toate aceste abilitati sunt ulterioare nasterii. In egala masura este dovedit ca in perioada de sarcina femeile sunt mult mai putin atente si mult mai putin competente. „Este ca si cum retelele neuronale se desfac in timpul sarcinii pentru a se forma dupa o noua logica, superioara, dupa nastere. Iar tarnsformarea este aproape instantanee. Surprinzator este ca, in cursul nasterii naturale, ca urmare a efortului si a durerilor fizice, femeile pierd cateva milioane de neuroni, dar tocmai asta pare sa fie secretul pentru dezvoltarea generala a abilitatilor dupa nastere”, afirma Tom Kinsley, psiholog citat de baby zone.
Tom Kinsley mai sustine ca beneficiile „creierului de mama” se pastreaza si se amplifica dupa nastere. Si nu este vorba doar de inteligenta si competitivitate, este vorba si despre inteligenta emotionala, intuitie si abilitati in ceea ce priveste interpretarea informatiilor.
Unul din secretele acestor transformari sta in oxitocina, un hormon prezent in cantitati mari in organismul femeilor insarcinate, dar si dupa nastere si in perioada in care femeia alapteaza. Hormonul combate stresul si creste capacitatea de memorare si invatare.
Mai mult, un proeminet medic neurolog australian Allan Snyder, le compara femeile gravide cu Albert Einstein: „Memoria femeii nu este redusa in timpul sarcinii, ci se focalizeaza spre lucrurile profunde cu adevarat importante”.