Sari la conținut

Copilul meu are dintii galbeni

Copilul tau este cel mai frumos lucru de pe lume si ai grija de el ca de ochii din cap: este curat, pieptanat si imbracat frumos. Dar cand rade...are dintii galbeni!  Nu esti prima mama care se sperie de faptul ca dintii copilului nu sunt chiar de un alb impecabil ci au pete sau, mai rau, sunt galbeni de-a dreptul. 

In primul rand trebuie sa stii ca dintii copiilor nu sunt albi de tot, sunt un amestec de alb si crem ivoriu si se modifica pe masura ce cresc. Exista cativa factori care de-a lungul timpului duc la decolorarea, patarea sau ingalbenirea dintilor copiilor. Multe pete sunt ireversibile, dar nu toate decolorarile se transfera in dintii adulti.

Cauze comune

Daca dintii copilului sunt galbeni sau portocalii, cel mai probabil este din cauza faptului ca nu sunt curatati asa cum trebuie si placa este impregnata de particule de mancare. O alta cauza comuna a decolorarii este trauma dintilor sau a gingiilor, provocata de lovituri in copilarie.

Alti factori

Se poate ca copilul tau sa mosteneasca un smalt slab, care poate cauza dinti decolorati sa il faca mai sensibil la carii. De asemenea, unui nou nascut care a avut icter ii pot creste dinti cu o tenta verde. Infectiile si bolile serioase cum ar fi hepatita sau anumite boli de inima pot duce la decolorarea dintilor.

Substante care pateaza

Consumand prea mult de fluor prin intermediul apei potabile si pasta de dinti in timpul copilariei timpurii poate provoca copilului o afectiune cunoscuta sub numele de fluoroza. Fluoroza poate provoca decolorarea usoara, cum ar fi dungi albe si pete sau decolorare severe, cum ar fi pete negre, precum si fisurarea dintilor de lapte sau a celor permanenti. Copilul tau poate face pete negre pe dinti daca consuma medicamente cu continut de fier, cum ar fi multivitamine, sau daca ai luat tetraciclina in timpul sarcinii.

Citeste aici cum poti ingriji corect dintii de lapte

Preventie

Circumstantele, cum ar fi o predispozitie genetica de smalt slab, boala in copilarie sau leziuni accidentale la dinti si gingii nu pot fi neaparat prevenite, dar poti lua unele masuri pentru a-i proteja dintii. Curata bine dintii sugarului, obisnuieste copilul sa se spele regulat pe dinti si mergi regulat cu el in vizita la dentist. De asemenea, nu pune copilul in pat cu o sticla de lapte sau suc si nu ii permite copilului sa foloseasca pasta de dinti, pana cand nu este destul de mare ca sa scuipe.

Tratamentul

Unele modificari de culoare dinte pot fi tratate cu substante de albire, dar in cazul copiilor medicul stomatolog nu va recomanda albirea ca un remediu. Mai mult decat atat, multe cauze ale decolorarii dintilor provoaca pete ireversibile, iar substantele de albire nu ajuta la nimic. Consulta medicul stomatolog, daca esti preocupata de culoarea dintilor copilului. El ii va trata dintii si iti va sfaturi de igiena dentara suplimentara. 

Citeste aici cateva sfaturi de la specialisti in igiena orala 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!