Iesitul la plimbare cu copilul pe frig este o provocare, mai ales daca are si vreo gustare inclusa in progam. Dar si revenirea la caldura din casa necesita o atentie sporita.
De cateva zile, copilul meu nu se mai bucura de iesirile in parc la fel ca inainte. Desi il imbrac adecvat, dupa vreo ora si jumatate frigul ii pune capac si vrea acasa cu proteste zgomotoase. Dimineata (vorbim de 0-5 grade Celsius), apare problema mesei de fructe pe care, de cateva luni bune, o rontaia in parc/la plimbare; acum nu vrea sa manance fructele cu manusi, iar daca-i dau jos manusile, incepe o scena de genul „mananc si plang”.
Dupa-amiaza, vrea manusile jos ca sa se poata juca liber cu ce gaseste prin parc (nisip, frunze, crengi) si, in ciuda exercitiului fizic destul de sustinut pe care il face, tot ii ingheata manutele si se panicheaza. Iar daca-i pui manusile in acest stadiu, e deja prea tarziu: manusile sunt si ele reci, disconfortul e instaurat, dispozitia e stricata, plimbarea terminata.
Senzatiile dureroase apar la caldura
Povestea nu se termina odata ce-ai intrat cu el la caldura, ci vor aparea senzatii noi pentru copil odata ce mainile i se dezgheata. In functie de cat de profund i-au fost atinse de frig, mainile ar putea sa-l doara, sa-i fie strabature de intepaturi si furnicaturi. Cand i s-a intamplat copilului meu asta pentru prima data, a inceput sa planga si mai tare la caldura din casa, de unde se linistise un pic in scara blocului.
Tot ce m-am gandit sa fac pe moment a fost sa-i dau jos manusile, haina si caciula si sa-l iau in brate. Ne-am asezat pe mingea de pilates (de fitness, de travaliu, zi-i cum vrei), i-am bagat manutele la subratul meu si ne-am batait asa cateva minute sus-jos, la fel ca de fiecare data cand trece printr-o criza. Ca de obicei, s-a linistit instant, iar mainile i s-au dezghetat fara durere. Dupa alte cateva minute copilul zburda nepasator prin casa.
Sistemele de purtare fac transfer termic intre parinte si copil
Anul trecut n-am intalnit aceasta problema pentru ca, avand doar cateva luni, plimbarile lui prin frig erau la „purtator”. Infasurat in sistemul de purtare si protectia de iarna, copilul meu isi pastra foarte bine temperatura corporala chiar si pe viscol, iar mainile si le tinea, intr-adevar, la mine la subrat. Prin urmare, daca ii ingheata mainile copilului in parc, indiferent de varsta lui, fa miscarea asta: baga-i-le la tine la subrat ca sa-l scapi rapid de senzatia de disconfort si apoi luati-o cat mai repede spre casa. Daca-l poti cara in brate in pozitia asta (presupunand ca ai de tras dupa tine carutul sau tricicleta), cu atat mai bine.
Daca este vorba de o degeratura (manutele ii sunt deja palide si par umflate, au depasit stadiul rosetii), este indicat ca pielea, odata dezghetata, sa nu fie expusa din nou frigului (in perioada imediat urmatoare), pentru ca, altfel, vor aparea si mai multe leziuni la nivelul tesuturilor.
Daca piciul are doar cateva luni (n-a ajuns la stadiul de mers de-a busilea macar prin parc), mai bine-l scoti la plimbare pe frig intr-un sistem de purtare decat intr-un carut (fie el prevazut cu toate protectiile posibile). Transferul de caldura dintre parinte si copilul purtat nu se compara cu niciun carut blindat cu pleduri si huse. Drept sa-ti spun, copilul meu nici nu purta manusi in sistemul de purtare, ca n-avea nevoie.
Ce-am mai observat: o perioada de tranzitie corecta intre frigul de-afara si caldura din casa il scapa de senzatiile dureroase. De exemplu, ne mai jucam un pic in scara blocului, unde temperatura e si-asa si-asa, mai mult spre „asa”-ul de-afara. Ii dau jos manusile imediat, ca sunt bocna, nu-l mai ajuta, ci din contra. Temperatura pielii creste treptat si nu mai apare acel soc al trecerii rapide la de frig la cald.
Si, nu in cele din urma, am citit ca mai ajuta sa-i bagi mainile in apa calduta (spre calaie) timp de cateva minute – in general, joaca cu apa calmeaza spiritele, dar copilul meu era atunci intr-o vrie prea puternica pentru solutia asta.
In niciun caz nu te apuca sa-i freci manutele inghetate (mai ales cu zapada!) cu gandul ca vei stimula reluarea circulatiei sanguine in zona, pentru ca i le vei irita si mai mult, disconfortul va fi si mai mare. Nici masajul sau scuturarea mainilor nu sunt indicate. Toate aceste miscari agresive pot pune in pericol integritarea tesuturilor de la suprafata pielii.
Sursa foto articol: yummymummyclub.ca