Te uiti cu jind in parc la copiii bucalati si voinici si te intrebi de ce copilul tau nu vrea sa manance? Esti una dintre multele mame care isi fac griji in legatura cu greutatea si cu sanatatea copilului lor. Din fericire, exista cateva trucuri pentru a-l face pe cel mic sa manance mai bine.
In primul rand insa trebuie sa elimini orice cauza medicala care poate duce la lipsa poftei de mancare. O pierdere temporara a poftei de mancare este normala si nu este nici un motiv de ingrijorare in asta. Daca insa pierderea apetitului se prelungeste si este acompaniata de pierdere in greutate, va trebui sa mergi cu el la medic. Exista mai multe cauze care pot duce la un apetit redus: anumite boli, anumite medicamente sau probleme emotionale. Daca ai eliminat cu ajutorul medicului toate problemele de mai sus, este posibil sa ai parte de un copil capricios. Cu ajutorul indicatiilor medicului si a catorva tehnici de stimulare a apetitului, il poti ajuta pe cel mic sa manance si sa puna “putina carnita” pe el ca sa nu te mai sperii de fiecare data cand il dezbraci.
Pasul 1
Gateste-i ce ii place – nu este momentul sa te gandesti acum ca este sau nu sanatos ceea ce ii dai, important este sa il faci sa manance. Daca nu are deloc pofta de mancare sau nu mananca deloc, chiar si mancarurile mai putin sanatoase sunt mai bune decat sa nu ii dai deloc de mancare. Evident ca pe termen lung nu este o solutie, in primul rand pentru ca nu ii asigura un aport nutritiv corect, insa poti incerca sa ii oferi cantitati mici de junk food (cum ar fi niste chips-uri) urmate de alimente sanatoase. Ai putea avea supriza ca de fapt el refuza mancarea sanatoasa pe care i-o gatesti din cauza gustului fad pe care il are.
Pasul 2
Foarte important si aici nu este cazul sa ai ezitari: stabileste ore de masa fixe pentru a-i stimula organismul sa aiba nevoie de mancare atunci cand vine ora mesei.
Pasul 3
Trebuie sa faci din momentul mesei unul distractiv. Mancati intotdeauna impreuna si stati de vorba despre ceea ce a facut fiecare peste zi. Si fa in general momentul mesei unul placut. Un studiu efectuat la universitatea din Nevada, a aratat ca, daca ii pui muzica preferata in timpul mesei, ai sansa sa ii cresti pofta de mancare.
Pasul 4
Incearca cat mai multe tipuri de mancare in timpul meselor principale si gustarilor pentru a vedea care sunt cele care ii stimuleaza apetitul. Incearca alimente cu texturi diferite, deoarece de multe ori este ceea ce ii deranjeaza pe copii. O fetita pe care o cunosc nu se atingea niciodata de tot ce avea consistenta gelatinoasa, de tipul unei budinci. Era de ajuns sa i se para ca o mancare are ceva gelatinos in ea si spunea adio mesei inainte de a gusta ceva.
Pasul 5
Prepara mancarurile in asa fel incat sa arate si sa miroasa delicios, folosind condimentele lui preferate
Pasul 6
Incurajeaza-l sa faca zilnic miscare pentru a-i stimula apetitul. Orice ii face placere trebuie sa incerci: inot, catarare, mersul cu bicicleta sau orice alt tip de miscare.
Pasul 7
Daca nu ai succes cu sfaturile de mai sus, apeleaza la ajutorul medicului care iti poate prescrie un medicament sau un supliment alimentar pentru stimularea poftei de mancare. Ciproheptadina este folosita deseori pentru cresterea poftei de mancare insa daca preferi o abordare naturala, poti incerca suplimente care contin ghimbir sau catina, cunoscute pentru efectele lor de stimulare a digestiei si a apetitului alimentar.
La final
Niciodata sa nu iti fortezi copilul sa manance sau sa fii suparata pe el ca nu mananca. De foarte multe ori (mai multe decat iti poti imagina) pierderea apetitului are loc ca urmare a unor momente stresante in timpul meselor.
Sursa foto: littlebeetle.net