Sari la conținut

Igiena prescolarului

Schimbarea fundamentala in igiena copiilor la aceasta varsta este aceea ca trec de la stadiul de a fi ingrijiti la a se ingriji singuri. Pare un pas mic si firesc, dar stii cat este de greu?

Spalarea pe maini

Una dintre sarcinile cele mai importante pe care prescolarul trebuie sa o stapaneasca este sa se spele pe maini. Copiii mici care incep sa isi rezolve singuri igiena de la toaleta (sa se stearga singuri mai pe romaneste) si care petrec timp in comunitate alaturi de alti copii, pot imprastia cu usurinta germeni si microbi.  Cei care au grija de copii trebuie sa ii invete pe cei mici cum se raspandesc germenii si cum spalatul pe maini cu apa calda si sapun ii ucide. Tot ei sunt cei care trebuie sa ii invete sa se spele pe maini si sa ii incurajeze sa se spele cat mai des.

Problema cu copiii mici este ca sunt repeziti, nu au rabdare si de fapt de-abia isi uda manutele cu apa. Ingrijitorii pot face spalatul pe maini cat mai distractiv prin diferite metode. Sa ii invete un cantecel pe care sa il cante cand se spala pe dinti este o idee buna.

Spalatul mainilor trebuie sa fie obligatoriu dupa folosirea toaletei, inainte de a manca, dupa ce s-a jucat afara, dupa ce a stranutat sau s-a jucat cu animalele de companie.

In plus fata de spalarea frecventa a mainilor, copiii mici trebuie sa invete si alte metode de a evita raspandirea germenilor.  Nu este vorba de lucruri complicate ci de cateva reguli simple:

  • Sa puna mana la gura cand stranuta sau tusesc
  • Sa foloseasca o batista (mai curand decat maneca) ca sa isi stearga nasul
  • Sa nu mai bea din aceeasi cana cu alti copiii
  • Sa nu foloseasca aceleasi tacamuri cu altcineva

Promovarea unor obiceiuri igienice bune nu numai ca ii protejeaza pe cei mici impotriva germenilor si a bolilor. Ii ajuta sa ramana curati si sa miroasa bine si ii tine sanatosi.

Igiena orala

Buclucasa igiena orala este si ea parte a igienei orale. Ingrijitorii trebuie sa ii invete pe cei mici ca este important sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi si, ar fi bine, sa foloseasca ata dentara o data pe zi.

Stii cand copilul capata cele mai bune obiceiuri de igiena? Cand isi vede parintii ca se spala pe maini si pe dinti cu regularitate. Imitatia este cea mai buna metoda de invatare si, in plus, va considera ca aceste lucruri sunt normale si firesti si nu va crede ca sunt o “corvoada” creata special pentru el.

Spalatul pe dinti trebuie sa fie integrat in rutina de dimineata si cea de seara. Pentru a-l face pe cel mic sa fie atras de spalatul pe dinti, poti sa ii cumperi periute de dinti cu personajele lui preferate sau chiar unele care fac muzica.

In cazul baietelului meu, un hit absolut a fost o periuta de dinti cu Red din Angry Birds, care clipea intermitent pe perioada unui spalat regulamentar pe dinti. In general nu este nevoie de periute electrice insa uneori, pentru cei mai lenesi dintre ei, sunt binevenite.

Folosirea atei dentare poate fi introdusa seara. Folosirea atei dentare presupune un control foarte dezvoltat miscarilor fine si poate fi extrem de dificil pentru degetele mici ale copiilor mici sa stapaneasca tehnica de folosire a atei dentare. Din acest motiv, folosirea atei dentare va ramane probabil in sarcina adultilor pentru ceva timp. Mai usor de folosit decat o bucata de ata dentara sunt dispozitivele cu ata dentara pre-intinsa pe care le gasesti la orice hipermarket.

Baia

Copiii mici, de asemenea, trebuie sa faca baie in mod regulat. Cat de des trebuie sa faca baie este in funcție de nevoile individuale ale fiecarui copil. Baia in fiecare zi poate fi utila in cazul copiilor foarte activi.  Cu toate acestea, baia de zi cu zi nu este indicata deoarece poate duce la eliminaea uleiurilor naturale din pielea copilului si va ramane cu pielea uscata si o senzatie de  mancarime si disconfort. In astfel de cazuri, mai bine ii faci baie la doua zile si folosesti o lotiune emolienta dupa baie.

Nu conteaza cat de priceputi sunt copiii mici sa faca baie singuri, este obligatoriu ca un adult sa supravegheze copilul pe tot timpul baii. Copiii mici se pot ineca rapid chiar si o cantitate mica de apa! Ca urmare, persoanele care ii ingrijesc ar trebui sa fie intotdeauna cu ochii pe ei in timp ce se imbaiaza.

Copiilor nu trebui sa li se permita sa regleze temperatura apei de baie, deoarece se pot opari. Riscul de oparire poate fi prevenit prin reglarea temperaturii din centrala la o valoare mai mica. Parintii trebuie, sa ajusteze personal temperatura apei de baie, astfel incat sa se asigure ca cel mic nu va fi oparit sau nu va ingheta de frig in baie.

Poti testa apa cu cotul care tinde sa fie mai sensibil decat alte zone ale corpului.

Ca sa eviti iritarea ochilor si a pielii, cumpara sampoane si sapunuri speciale pentru copii. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!