Societatea Romana de Pediatrie a lansat ghidul “Recomandari de vaccinare în pediatrie”, ca mijloc prin care in egala masura medicii si parintii pot sa afle informatii certificate privind bolile infectioase frecvente în randul copiilor si recomandari de vaccinare.
Societatea Romana de Pediatrie face acest demers in cadul campaniei “Sa protejam împreuna copilaria”.
Una dintre interventiile cele mai utile pentru sanatatea copiilor si profilaxia bolilor infectioase specifice copilariei este vaccinarea. În întreaga lume, vaccinarea a demonstrat ca reduce atat mortalitatea, cat si morbiditatea. În Romania se aplica aceasta masura importanta de profilaxie, dar cu toate acestea continua sa aiba cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana.
Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila în Romania este de 9,8 la mie (peste 9 decese la 1.000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana. Principalele cauze sunt anomaliile congenitale si afectiunile aparute în perioada perinatala (48%), dar mai ales bolile infectioase ale aparatului respirator (30%) si accidentele (10%). Majoritatea deceselor survenite la copiii sub 5 ani pot fi evitate prin: alimentatie sanatoasa, imunizare si siguranta copilului.
Statisticile din perioada 2010-2011 arata o crestere îngrijoratoare a cazurilor de boli infectioase ale copilariei fata de anii precedenti. “Romania este una dintre tarile cu incidenta ridicata la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul trei în Europa sau hepatita B – locul sase în Europa”, a spus profesorul Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie.
Citeste si: Bolile copilariei
În 2011 statistica arata ca s-a înregistrat o crestere a cazurilor de rujeola, fiind confirmate 4.239, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, cand au fost doar 193 de cazuri. În ceea ce priveste varicela, în 2011 au fost raportate 52.342 de cazuri, fata de 36.245 în 2010. si numarul cazurilor de rubeola a crescut în 2011 la 3.494, de la 350 în 2010. În 2011 au fost înregistrate la nivel national 37.595 de cazuri spitalizate de boala diareica acuta. “Gastroenterita cauzata de rotavirus este o afectiune foarte frecventa, în special la copiii mici. Se estimeaza ca 95% dintre copii se vor contamina înainte de a împlini varsta de 5 ani”, a precizat profesorul Burlea. În Romania, doar 3% dintre copii sunt vaccinati antipneumococic, mai putin de 3% sunt vaccinati împotriva varicelei si numai 2% sunt vaccinati antirotavirus.
Dintre cele 27 de boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, ghidul “Recomandari de vaccinare în pediatrie” cuprinde informatii despre 17 boli infectioase pediatrice cele mai frecvente, pentru care se poate asigura imunizarea în Romania: tuberculoza, difteria, tetanosul, tusea convulsiva, poliomielita, infectia cu Haemophilus influenzae, hepatita virala B, hepatita virala A, vaccinuri combinate, infectia cu rotavirus, infectia cu pneumococ, rujeola, parotidita epidemica (oreionul), rubeola, varicela, infectia cu meningococ, gripa.
Referitor la siguranta vaccinurilor, un aspect pe care unii dintre parinti îl considera neclar, profesor doctor Doina Plesca, directorul Spitalului de Copii “Victor Gomoiu”, ne-a declarat ca toate recomandarile privind vaccinarea în Romania sunt în concordanta cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Astfel, potrivit OMS, vaccinurile administrate copiilor trebuie sa îndeplineasca urmatoarele standarde:
– sa fie sigure si sa aiba un impact semnificativ împotriva bolii pentru care sunt recomandate;
– vaccinurile destinate sugarilor sau copiilor mici sa fie usor de adaptat la programele nationale si la calendarul de imunizare din copilarie;
– sa nu interfereze cu raspunsul imun la alte vaccinuri administrate simultan;
– sa fie formulate conform unor standarde tehnice (conditii de depozitare si de refrigerare etc.)
– sa fie accesibile din punct de vedere financiar pentru diferite zone ale globului.
Articole relationate
Primul Crăciun. Idei de cadou de neuitat, pentru bebelușul tău
Crăciunul este o perioadă magică, iar primul Crăciun al bebelușului tău este cu siguranță unul special. Deși micuțul nu și-l va aminti, un cadou atent ales poate...
Cadouri pentru copilașii de 1 an: Top 10 cele mai utile jucării pentru dezvoltarea lor
Alegerea unui cadou pentru un copil de 1 an poate fi o adevărată provocare. La această vârstă, micuții sunt curioși, plini de energie și dornici să descopere...
Top 6 cele mai mari greșeli pe care le poți face pentru a-ți strica dantura!
Sănătatea dentară este esențială pentru bunăstarea generală, dar deseori este neglijată sau afectată de obiceiuri dăunătoare. Chiar dacă îți periezi dinții...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu