Fenomenul incontinentei urinare apare dupa sarcina, practic la toate femeile, indiferent de modul in care au nascut, dar rezolvarea problemei depinde de mai multi factori. O solutie excelenta sunt exercitiile Kegel, dar si modul incare se abordeaza, din punt de vedere medical, nasterea in sine. Un studiu recent a demonstrat ca anestezia epidurala efectuata la nastere scade riscul de incontinenta urinara.
Obstetricienii au constatat ca una din zece femei care a nascut natural a intampinat probleme la nivelul muschiului levator care tine organele interne. De asemenea, o treime dintre femeile care au fost ajutate la nastere cu forcepsul au suferit o trauma musculara. Cercetatorii sustin ca femeile care au nascut natural sunt mult mai predispuse la prolaps genital, in comparatie cu cele care nu au avut o sarcina. Iar, cele care au avut doua nasteri naturale prezinta un risc de opt ori mai ridicat de a suferi un prolaps genital. Acesta apare atunci cand muschii pelvieni slabesc si nu reusesc sa sustina vezica urinara si uterul.
Simptomele sunt extrem de variante, insa pot include atat probleme de natura sexuala, cat si incontinenta urinara si fecala. De asemenea, poate sa apara efectul contrar de constipatie cronica in functie de cum sunt afectati muschii.
Exista numeroase optiuni pentru a gestiona aceste simptome, insa cea mai eficienta si pe termen lung ramane interventia chirurgicala.
Anestezia epidurala presupune injectarea unei anumite cantitati de anestezic in zona exterioara din jurul canalului vertebral, numit spatiu epidural. De cele mai multe ori, anestezia epidurale se realizeaza in partea de jos a coloanei vertebrale, manevra medicala care se excuta la cererea mamei si care, s-a dovedit previne sau ajuta la rezolvarea mult mai rapida a acestei problem, scrie BBC online.
Femeile care au nascut cunosc foarte bine aceasta problema. Singurul lucru care se poate face este sa pastrezi o legatura cat mai deschisa cu medicul tau, sa ai curajul de a-i povesti toate simptomele din cursul sarcinii, oricat ar parea ele de rusinoase si sa alegi, la sfatul medicului tau, cele mai bune solutii, atat inainte de nastere, in timpul nasterii, dar si dupa. Ceea ce trebuie sa stii este ca prin aceste probleme trec toate femeile si ca se pot rezolva.