Primul lucru pe care trebuie sa-l accepti este faptul ca transformarile prin care ai trecut, chiar daca au fost cele mai ample si cele mai rapide din toata viata ta, s-au desfasurat pe parcursul a noua luni. Deci, revenirea la normal presupune cel putin acelasi interval de timp.
Este nevoie de timp, rabdare si perseverenta! Medicii sustin ca orice actiune care are ca scop grabirea procesului normal de revenire la normal este periculoasa si pentru mama si pentru copil, iar secretul este gasirea unui nou echilibru, a unui nou mod de viata.
Realitatea dupa nastere
In medie, o femeie se ingrasa, in noua luni de sarcina, cu 10-15 de kilograme. Ceea ce este absolut normal si necesar pentru buna evolutie a copilului in timpul vietii intrauterine. La nastere se duc 7-8 kilograme, restul raman ca depozite adipoase acumulate prin actiunea hormonilor care au controlat evolutia sarcinii.
Dupa nastere toate femeilor vor constata ca au cateva kilograme in plus, ceva celulita si depunerile adipoase la nivelul sanilor, feselor, dar si pe coapse, antebrate si abdomen. Tonusul musculaturii abdominale pare pierdut, masa musculara este flasca, pentru ca in ultimele luni de sarcina nu prea ai mai putut face miscare. O alta problema sunt vergeturile pe abdomen. Si, ca si cum toate acestea nu sunt suficiente se mai adauga: pete pe fata, un par fata stralucire, care mai si cade, unghii casante, dar si oboseala acuta plus un sentiment de frustrare si deprimare din cauza aspectul fizic.
Daca crezi ca toate acestea sunt toate neplacerile, afla ca te inseli! Mai sunt: incontinenta urinara, de care sufera toate femeile, dar mai ales cele care au nascut natural, durerile de spate si articulare (mai ales la genunchi), ca urmare a volumului abdominal crescut in sarcina si a demineralizarii.
Nu exista femeie care sa nu fi trecut prin toate acestea dupa nastere. Acesta este primul lucru pe care trebuie sa-l stii! Toate aceste neplaceri sunt normale si reversibile! Perioada de dupa nastere se imparte in cateva etape, pe parcursul carora vei reveni la ceea ce erai, inainte de ramane insarcinata.
Ramai increzatoare in tine, dovedeste intelepciune si rabdare, mentine-ti pofta si dorinta de viata, iubeste-ti si alapteaza-ti copilul. Dormi si cere mereu ajutor celor din jurul tau! Ti-o spune o femeie care a trecut prin toate acestea si care iti poate confirma ca in 90% din cazuri, in cel mult sase-noua luni este ca si noua! Pe cuvat!
Primele doua luni dupa nastere
Acestea este intervalul de adaptare si este perioada cea mai delicata dar si cea mai importanta. Este perioada in care se consolideaza relatia intre mama si copil si intervalul de timp in care micutul tau se obisnuieste cu lumea.
Ce trebuie sa faci tu? Sa ceri si sa primesti ajutor, din partea sotului sau a parintilor, sa dormi, cel putin doua ore pe zi si opt ore noaptea, chiar daca in reprize. Cel mai important este sa alaptezi, pentru ca aceasta este cea mai buna si mai rapida cale prin care revi la forma pe care ai avut-o inainte de a ramane insarcinata. Studiile au dovedit ca femeile care alapteaza cel putin un an de zile, in 80% din cazuri, revin la greutatea de dinainte de sarcina. Este un argument, nu?
Gaseste in fiecare zi o ora care sa fie doar a ta. Imparte acest timp astfel 15 minute – un dus si un tratament pentru ten si/sau par; 15 minute de gimnastica – cateva genoflexiuni, cateva miscari cu gantere in maini, sau mers pe jos in pas fortat, sau urcat cinci etaje, pe scari sau cate putin din fiecare; 30 de minute program de voie – sa citesti, sa vorbesti la telefon, sa faci yoga, sau orice activitate care sa te mentina in forma!
Mananca sanatos! Dieta ta trebuie sa contina pui, peste, carne de vita, fierte sau la cuptor, legume fierte sau inabusite. Consuma alimete bogate in omega 3 si alti acizi grasi esentiali. Uita de zahar si prajituri si abuzeaza de fructe (mere, pere, caise, pepene galben, pepene rosu – sunt fructele din prima linie, pentru ca nu ii fac niciun rau copilului, daca le consumi crude, si daca alaptezi). Aportul de calorii trebuie sa fie undeva pe la 2200 - 2300 pe zi;
Mananca putin si des; bea apa dupa fiecare masa la san a bebelusului tau. Dupa alaptat, apare o senzatie acuta de foame. Iar acesta este punctul critic. Dupa ce mesele copilului s-au reglat, incearca sa iei o gustare inainte de a-l hrani pe el (un ou fiert si o ligurita-doua de branza de vaci, o bucatica de peste si un mar), care te va ajuta sa depasesti usor momentul „foamea de dupa”.
Bea 500 mililitri de lapte pe zi si doua borcane mici de iaurt simplu. Iti compenseaza pierderea de calciu, previne cariile, contribuie la cresterea rezistentei unghiilor si la stoparea caderii parului. Fa exercitiile Kegel, care te ajuta sa-ti tonifici musculatura din zona pelvina, care si-a pierdut tonicitatea in urma extensiei abdominale, te indeamna WebMed.
In primele doua luni dupa nastere este obligatorie o vizita la stomatolog, pentru un control si pentru a repara problemele aparute!
Eu te mai sfatuiesc sa te tunzi si sa-ti schimbi look-ul! In plus cumapa cateva haine noi! Te vei simti dintr-o data foarte bine!
Ce nu trebuie sa faci! Nu fuma, nu consuma alcool, nu folosi energizante, nu te epuiza cu treburile casnice. Ai doua prioritati copilul si tu! Nimic altceva nu conteaza! Nu tine cura de slabire. Te vei simti rau! Daca alaptezi, nu lua niciun fel de medicamente (nici macar vitamine), fara acordul medicului.
Desi ai facut doar un lucru care se intampla de cand este lumea si pamantul, experientele prin care tu ai trecut si prin care treci sunt unice si pentru asta ai toata lauda si tot respectul nostru!