Sari la conținut

Reeducarea perineului

In timpul sarcinii si pe parcursul nasterii, perineul a suferit multe presiune. Mai multe sedinte de reeducare va vor fi recomandate pentru a le efectua timp de sase saptamani dupa nastere.

 Ce este perineul?

Perineul este un ansamblu de muschi care sustine organele genitale ale femeii (rect, vagin, vezica). In timpul sarcinii, tesuturile sau destins si in momentul nasterii, se pot rupe sau sunt taiate (epiziotomie). Dupa femeile care au nascut, acesti muschi isi vor gasi mai mult sau mai putin tonicitatea. Exista astfel riscul unor pierderi urinare, deoarece femeia nu mai poate controla corect musculatura. Preventiv, medicul ginecolog recomanda sedinte de reeducare perineala.

 

Reeducarea

Consta in a face sa lucreze muschii perineului pentru a-si regasi tonicitatea. Exista doua moduri:

-         reeducarea clasica numita si abdomino-perineala: moasa va ajuta sa constientizati comanda asupra muschilor perineului asociata cu un exercitiu de refacere a abdomenului

-         reeducarea perineala cu ajutorul electro-stimularii: se concentreaza asupra perineului care lucreaza datorita unei sonde plasata in vagin si care declanseaza mici descarcari electrice.

Pentru cine e recomandata?

Nu suntem toate la fel. Reeducarea se va adresa deci femeilor al caror perineu a avut mult de lucru in timpul sarcinii si al nasterii. Se tine cont de anumite criterii:

-         daca bebelusul cantareste peste 3,7 kg la nastere,

-         daca perimetrul cranian depaseste 35,5 cm

-         daca v-au apasat pe pantece in timpul expulziei

-         daca a fost folosit forcepsul

-         daca ati avut incontinenta in timpul sarcinii

-         daca ati avut trei nasteri.

Daca nu va regasiti in niciun criteriu si nu aveti pierderi urinare si daca ati nascut natural, este suficient sa va retonificati muschii facand exercitii de contractie la dumneavoastra acasa.

Daca aveti cel putin doua din aceste criterii valabile si cateva scurgeri la efort, reeducarea poate fi consiliata cu foarte bune rezultate.

Daca mai multe din aceste criterii vi se potrivesc (un copil mare, forcepsul, apasarea pe abdomen), trebuie sa consultati un kineto-terapeut care va va recomanda o reeducare adaptata perineului dumneavoastra.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!