Art. 20 (1) Parintii au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor, indiferent daca acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.
(2) Drepturile parintesti se exercita numai in interesul copilului.
(3) Nici o conventie prin care parintii deleaga unui tert exercitarea drepturilor si obligatiilor parintesti nu poate avea efect decat daca este aprobata de autoritatea tutelara de la domiciliul acestei terte persoane.
(4) Incheierea conventiei va fi notificata serviciului public specializat de pe raza administrativ teritoriala unde domiciliaza persoana careia i-au fost delegate drepturile si obligatiile parintesti, in vederea luarii masurilor corespunzatoare.
Art. 21 Parintii au obligatia sa asigure intretinerea copiilor lor.
Art. 22 (1) Parintii copilului au dreptul si obligatia sa ingrijeasca si sa indrume copilul in cadrul familiei, sa asigure conditiile necesare pentru dezvoltarea fizica, psihica si morala a copilului, sa asigure sanatatea si educatia copilului.
(2) Parintii copilului au dreptul sa primeasca informatii despre prevederile ce ar ajuta la ingrijirea copilului, precum si asistenta pentru cresterea si educatia acestuia.
(3) Parintii au dreptul sa ceara inapoierea copilului de la orice persoana care-l detine fara drept.
(4) Instanta judecatoreasca va respinge cererea daca inapoierea este contrara intereselor copilului. Acesta va fi ascultat daca a implinit varsta de 10 ani.
Art. 23 (1) Parintii nu au nici un drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor parintilor, exceptand dreptul la mostenire si la intretinere.
(2) Parintii au dreptul si obligatia de a administra bunurile copilului lor si de al reprezenta in actele civile pana la implinirea varstei de 14 ani.
(3) Dupa implinirea varstei de 14 ani copilul isi exercita singur drepturile si isi indeplineste tot astfel obligatiile insa numai cu incuviintarea prealabila a parintilor spre a-l apara impotriva abuzurilor din partea tertilor.
(4) Dispozitiile sectiunii a II-a, capitolul 1, Titlul III Cod Familie se aplica prin asemanare. Nu se va intocmi inventarul prevazut in art. 126 Cod Familie in situatia in care copilul nu are alte bunuri dacat cele de uz personal.
Art. 24 Parintii copilului sunt obligati sa:
a) coopereze cu copilul lor si sa respecte demnitatea umana a acestuia;
b) informeze copilul despre toate actele si faptele care-l afecteaza si sa ia in considerare opinia acestuia;
c) intreprinda toate masurile necesare pentru realizarea drepturilor copilului lor;
d) coopereze cu persoanele fizice si juridice implicate in ingrijirea copilului.
Art. 25 Parintii au dreptul de a mentine relatii personale cu copiii lor pe toata perioada instituirii unei masuri de protectie fata de acestia, cu exceptia situatiilor in care mentinerea relatiilor este incompatibila cu masura dispusa.
Art. 26 (1) Exercitarea drepturilor, indeplinirea obligatiilor parintesti, precum si masurile privitoare la persoana si bunurile copiilor se realizeaza de catre parinti, de comun acord.
(2) Daca unul dintre parinti este decedat, decazut din drepturile parintesti, pus sub interdictie sau se afla in imposibilitatea de a-si exprima vointa, celalalt parinte isi va exercita singur drepturile parintesti.
(3) Copilul locuieste la parintii sai. Daca parintii nu locuiesc impreuna acestia vor decide de comun acord la care dintre ei va locui copilul.
(3) Orice neantelegere intre parintii copilului cu privire la modalitatea de exercitare a drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, precum si orice alte divergente referitoare la persoana si bunurile copilului, se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca, cu citarea parintilor, a copilului care a implinit varsta de 10 ani si a autoritatii tutelare, luand in considerare cu prioritate interesul superior al copilului. ...continuare