Privesc ingrozita stirile. Lapte contaminat, inclusiv cel dat copiilor in scoala si la gradinta. Pui cu Salmonella. Fructe toxice, legume infestate cu pesticide, carne de cal in loc de carne de vita, peste din surse ciudate.... Ce mai dam copiilor de mancare? Sau, si mai corect: azi ce otrava le mai punem in farfurie?
Am luat la rand cateva site-uri cu produse bio. In joaca am pus in cosul de cumparaturi virtual alimente curate si sanatoase, cate sa-mi ajunga pentru sustinerea si completarea meselor unul copil de 8 ani si am privit pretul total. Cel mai ieftin era undeva in jur de 400 de lei, cel mai scump peste 600. Si era vorba doar de cateva alimente, din care doar cu multa imaginatie si infinita chibzuiala puteai acoperi mesele unui copil, timp de o saptamana. Fara fructe proaspete, fara legume. Una peste alta solutia este imposibila pentru marea majoritate a parintilor.
Cumparaturile din magazinele clasice unde esti la mana distribuitorului (avid dupa castiguri rapide), si al producatorului (de cele mai ulte ori necinstit si care ocoleste cu abilitate controalele - putine si superficiale), sunt inevitabile.
Un alt detaliu care ma ingrozeste: carnea este mai ieftina decat legumele si fructele. Un kilogram de dovlecei (pentru care fac abstractie de sursa si de pesticidele care vin bonus) este circa 8-10 lei. Un pui gras si plin de antibiotice undeva pe la 120 de lei. Un avocado 4-5 lei, merele 3-4 lei kilogramul, un salam la promotie: 10 lei. Faina integrala 8 lei kilogramul, iar o paine alba, pufoasa (iar acest detaliu nu este o calitate), plina de aditivi si sare, 3 lei. Un kilogram de linte 10-15 lei (fasolea boabe 12 lei kilogramul), in timp ce un kilogram de orez alb, decorticat (plin de amidon si calorii goale), 3 lei. Un kilogram de hrisca 15 lei kilogramul, un kilogram de faina de porumb modificata genetic, 3 lei. Ma intreb ce prefera sa cumpere o femeie care are de hranit doi copii? Sau mai corect: ce isi permite sa cumpere o femeie care stie ca trebuie sa-si hraneasca cat mai sanatos copiii?
Tristetea si enervarea mea este ca lipsa unor masuri cat de cat decente (care sa ne protejezeze fata de agresiunea asupra sanatatii si viitorului copiilor nostri, pe care o aduc alimentele pe care le putem cumpara), ne otravim constient, in fiecare zi si, mai ales, ne otravim copiii. Nu toti putem cumpara alimente bio (desi am mari indoieli si in ceea ce priveste calitatea reala BIO a produselor bio), nu se vede pe fructe si legume ce si cate pesticide contin, puiul din punga nu striga ca are Salmonella, iar laptele cu toxine care te pot imbolnavi grav, nu-i verde, ci alb si gustos...
Orice parinte se gandeste la viitorul copiilor lui. Orice parinte vrea ca puiul sa aiba tot ce este mai bun si mai sigur. Suntem in imposibilitatea de a face asta... Si nu pentru ca nu stim sa facem alegeri atunci cand cumparam mancare, ci pentru ca suntem pacaliti, trisati, furati si indusi in eroare, in fiecare zi, sistematic.
Dragi parinti, ce mai dam de mancare copiilor?