Sari la conținut

Hrana eco pentru copii. Isi merita pretul?

Hrana ecologica pentru copilul tau este o dorinta pentru toti parintii. Ceea ce face diferenta intre dorinta si realitate este pretul. Dezbatem problema si avem cateva elemente care te pot ajuta sa iei o decizie in cunostiinta de cauza.

In primul rand trebuie spus ca produsele ecologice sunt produse naturale din punct de vedere genetic. In plus, Uniunea Europeana a stabilit o suma de reguli care trebuie indeplinite de producatori, pentru ca produsele lor sa capate titlul de noblete de “produs ecologic”, iar aceste reguli sunt obligatorii pentru producatori.

Argumente pro

Jacques-Pascal Cusin, specialist in nutrita alternativa, autor al cartii “Lovitura Bio” a analizat toate aspectele alimentatiei rezultate din agricultura si zootehnia bio.

Natural – un aliment bio este cel crescut fara aport de substante chimice. Ingrasamintele folosite sunt tot naturale, rezultate din produse care la randul lor au trait si sau dezvoltat fara chimicale ori alte preparate de sinteza. Animalele din zootehnia bio cresc natural in spatii deschise, sunt hranite cu hrana bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza. Adevarata cultura bio este obtinuta in al treilea an de cultura consecutiv, pe un teren care nu mai este fertilizat chimic – cel putin, asa spune regula.

Timp de doi ani inainte de prima cultura pamantul respectiv este lasat liber, ploii, vantului si soarelui, pentru a se curata prin ciclurile naturale ale naturii. Produsele eco sunt naturale din punct de vedere genetic, deci reprezinta o cale prin care tendinta folosirii organismelor modificate genetic (OMG) este blocata. Este general recunoascut faptul ca OMG sunt periculoase in egala masura si pentru om si pentru natura.
 

 

Mai putin poluat – logic, eliminarea pesticidelor rupe un cerc vicios. Daca nu mai folosim pesticide nu mai trebuie create si daca nu mai sunt produse, se reduce cantitatea de dioxide de carbon eliminata in atmosfera de procesul tehnologic (extrem de poulant). Institutul european de agricultura a confirmat, in urma unor studii care au durat vreme de cinci ani, ca legumele, fructele si cerealele rezultate din culturile bio sunt cu 15% mai bogate in substante nutritive fata de cele produse industrial, iar gustul lor este mult mai bun.

Bun pentru sanatate – alimentele bio au un continut dublu de antioxidanti fata de cele industriale. De ce? Pentru ca alimentele produse cu pesticide si ingrasaminte chimice consuma mai bine de jumatate din rezerva biologica de antioxidanti pentru a neutraliza chimicalele pe care le absorb din sol. Doar ceea ce ramane ajunge in farfurie. Produsele bio nu au substante toxice, comparativ cu cele “normale” care se inmagazineaza in organism si care au efecte nefaste asupra sanatatii.

Foarte bun pentru copii – pentru organismele copiilor, alimentele bio sunt o binefacere, pentru ca acestia sunt mult mai sensibili fata de agresiunea toxicelor continute in cele crescute industrial. Un studiu american realizat de Univesitatea din Washington, in colaborare cu Institutul Federal al Sanatatii din SUA a dovedit ca, in sangele copiilor de patru ani care au fost alimentati bio, de la nastere, se afla de sase ori mai putine reziduri toxice, decat in sangele copiilor alimentati normal, desi cele doua grupe de copii au crescut in medii identice (la fel de poluate si cu aceleasi surse de apa).

Prietenoase cu mediul -  pentru ca nu contin pesticide, alimentele bio au o “garantie” mult mai mica decat cele produse industrial. Din aceasta cauza nu pot fi transportante. Si pentru ca nu pot fi transportate nu vei manca niciodata rosii bio din Turcia, cumparate la supermarket in Bucuresti, Iasi sau Timisoare, din simplul motiv ca nu pot fi transportate. Cel putin teorietic, pentru ca in fapt legume bio sunt conservate, ceea ce perimite transportul lor. Pentru prodesele proaspete acestea pot proveni din zonele limitrofe de la maxim 200-300 de kilometri de locul in care sunt vandute. Aceasta elimina emisiile de dioxid de carbon asocaite transportului

Fructele si legumele bio sunt culese doar la maturitate –  nu pot fi culese crude si nici coapte artificial in trimpul transportului, pentru ca in absenta modificarilor genetice si a tratamentelor chimice sau cu ozon (in cursul caruia se injumatateste continutul de antioxidanti din fructe si legume), acest lucru nu mai este posibil.

Scapa de chimicalele din mancarea copilului

Poti manca si coaja! Cea mai mare concentratie de pesticide este acumulata in coaja fructelor si legumelor. Asa ca sfatul era – curata! In cazul produselor bio, poti manca linistita coaja si poti beneficia de aprotul fantastic de vitamine si minerale pe care coaja il are.

Argumente contra

Marile beneficii pe care il aduc produsele bio este cantitatea crescuta de nutrienti si absesnta pesticidelor. Dupa cum exista sustinatori ai agriculturii eco care vin cu dovezi in sprijinul afirmatiei, exista si pragmatici care probeaza cu analize ca diferenta de nutrienti, in plus in alimentele bio, este nesemnificativa. Ramane ca argument esential absenta pesticidelor.
 

 

Conform unui raport oficial, publicat in The Journal Pediatrics,  Joel Forman, specialist in agricultura eco sustine ca impactul asupra mediului al culturilor eco trebuie studiat pe o perioada lunga de timp inainte de a afirma cu certitudine ca acesta este benefic. In ceea ce priveste efectele asupra organismelor care consuma alimente bio, prin absenta pesticidelor si aici factorul decisiv este timpul, pentru ca nu se poate spune cu certitudine ca hrana bio este cu adevarat benefica, decat dupa 20 de ani de consum constat de alimente bio. Concluzia logica este ca alimentele bio sunt mai sanatoase, dar proba realitatii se face exclusiv raportat la timp.

Forman sustine ca este bine ca in alimentatia copiilor sa fie incluse alimente eco, dar ca la fel de bine unele alimente pot sa provina din culturile traditionale.

Cum poti sa devii o mama eco

Astfel merele, telina, ardeii grasi, piersicile, fructele de padure si struguri este de preferat sa provina din culturi eco, legumele si fructele mentionate avand capacitatea de stoca cantitati mari de pesticide, in timp ce ceapa, porumbul, ananasul, avocado si varza pot fi consumate din productii generale, sustine Environmental Working Group.

Una peste alta alimentele bio sunt mereu o alegere pe care merita sa o faci. Recomandarea specialistilor este insa aceea de a alege o solutie de mijloc, uneori mai eficienta si mai buna: alimentele produse de producatorii locali, din pietele publice si consumul alimentelor de sezon sau al celor pastrate prin congelare.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!