Care este cauza arsurilor solare ?
Supraexpunerea la razele ultraviolete, poate provoca arsuri. E posibil sa nu-ti dai seama imediat ce aduci bebelusul in casa pentru ca in cazul arsurilor de gradul 1 pielea capata tenta rosiatica numai dupa cateva ore. O arsura mai grava, de gradul 2, provoaca inrosirea, umflarea pielii si aparitia unor basicute cu lichid, pielea find fierbinte. Este putin probabil ca bebelusul va vea o arsura de gradul 3 , cea mai grava, datorita expunerii la soare.
Nu trebuie sa uiti niciodata ca pielea unui bebelus e foarte fina si delicata.
►Citeste si In atentia parintilor! Regulile expunerii la soare
Cum se trateaza arsurile solare?
Daca arsura este medie, inmoaie un prosop moale in apa rece, stoarce-l si pune-l pe suprafata de piele arsa pentru 10 -15 minute ( ai grija sa nu il ti prea mult pentru ca bebelusul ar putea raci). O alta variata ar fi sa faci baie bebelusului in apa calduta in care ai dozolvat bicarbonat pentru a reduce inrosirea si scadea temperatura corpului.
Daca arsura este severa si pe suprafata pielii apar basicute, suna pediatrul pentru a-ti spune cum sa ai grija de el.
Cum poti preveni arsurile pielii ?
Nu expune direct bebelusul razelor soarelui, mai ales intre 10 si 4 p.m.. Cea mai buna metoda de protectie este sa il imbraci in haine subtiri care sa ii acopere ce mai mare suprafata a pelii si ceva care sa ii protejeze capul, mai ales la mijlocul zilei.
Pediatrii nu recomanda folosirea cremelor de protectie solara la copii sub 6 luni, pentru ca nu au capacitatea da a metoboliza si elimina toxinele. Cu toate acestea, poti aplica mici cantitati de crema protectoare pe fata si pe partea posterioara a bratelor.
Pentru toti copiii, indiferent de varsta e recomandata folosirea palariilor cu boruri largi si a ecranelor solare rezistente la apa . Pentru copii sunt recomandate cremele cu SPF 30 sau chiar mai mare. Crema trebuie aplicata cel putin cu 20 de minute inainte de expunerea la soare pentru a putea intra in piele. Dupa ce copilul iese din apa este nevoie de o noua aplicare pentru a mentine gradul de protectie.