Sari la conținut

Depresia, cea mai frecventa boala psihica la copil

Un studiu recent, facut in Romania, arata da insistenta parintilor, aplicata uneori fara tact, in obligarea copiilor sa invete le creeaza acestora o stare anxioasa care se numara printre primele cinci cauze ale bolilor psihice la cei mici.

"Din pacate, statisticile in privinta bolilor psihice la copii sunt ingrijoratoare, cinci din 20 de copii putand avea o tulburare psihica. Nu ma refer la schizofrenie sau la tulburare obsesiv compulsiva, ci la tulburari de dezvoltare, de atentie si din spectrul autist", a spus Iuliana Dobrescu, sef de clinica la Spitalul "Alexandru Obregia" din Capitala. La conferinta organizata cu ocazia deschiderii Congresului Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2013, Iuliana Dobrescu a mai spus ca schizofrenia la copii a ramas, de ani de zile, la o pondere de 1%, iar depresia, la 3-4%, in timp ce tulburarea de spectru autist si ADHD (tulburare comportamentala manifestata prin imposibilitatea de a se concentra) a crescut alarmant.

"Daca acum 30 de ani, in Spitalul Obregia, vedeam 20 de copii cu autism, dintre cei 2.000 internati in spital, acum avem 200 de cazuri noi si vechi pe luna. Si tot aici, pot vorbi de tulburarea de personalitate foarte raspandita in jurul copiilor - micutii sunt bizari, foarte inteligenti, dar foarte inadaptati social", a mai spus medicul.

6 lucruri rele pe care le invata copilul la scoala

Intrebata care ar fi primele cinci suferinte psihice la copii, dr. Dobrescu a spus ca pe primul loc se afla depresia.

"Prima boala psihica la copil este depresia, tulburarea anxioasa, apoi as vorbi despre tentativele suicid, care apar din cauza unor stari endogene sau reactive fata de factorii externi. Pot spune ca presiunea scolara exercitata de parinti este un factor important in declansarea unei tulburari anxioase la copii. Acesti parinti disperati din Romania, care fac presiune asupra copilului sa invete, sa invete continuu, fara pauza, fara odihna, nu-si dau seama ca isi trimit copilul spre o grava suferinta", a avertizat dr. Dobrescu.

O alta cauza a tulburarilor anxioase la copii este plecarea parintilor la munca in strainatate, cei mici fiind lasati in grija bunicilor sau a unor rude, a mai spus medicul.

A inceput inscrierea in clasa I si clasa zero




Statisticile internationale confirma faptul ca bolile psihice sunt frecvent intalnite la copii.

"Daca pana in '90 era inregistrat abuz la tuica si la vin, bauturile noastre traditionale, in perioada 1990-2000 am inregistrat o explozie de utilizatori de heroina, apoi au urmat drogurile mai usoare, cocaina si marijuana, iar in ultimul timp, etnobotanicele. Acestea din urma sunt ieftine si se gasesc peste tot, iar tinerii le numesc legale. Cel mai mic consumator de etnobotanice din spital avea opt ani", a mai spus medicul. Dobrescu a mai explicat ca etnobotanicele nu dau dependenta, in schimb provoaca psihoze, declanseaza atac de panica, tulburari obsesiv compulsive si anxietate.

"Am avut un copil in coma dupa ce a inghitit trei seminte de la o planta care creste peste tot, si in spatele blocurilor, oriunde pe strada, numita trompeta ingerilor. Si sarea de baie contine etnobotanice, la fel ca multe plante asiatice despre care noi nu stim nimic, dar care provoaca copiilor, rapid, psihoze", a adaugat dr. Iuliana Dobrescu.

Potrivit acesteia, prima cauza a bolilor psihice, in general, chiar si la copil, este alterarea genomului uman pe fondul consumului de metale grele. "Genomul se modifica din cauza metalelor, cum ar fi aluminiul, plumbul, mercurul, care sunt tot mai frecvente in alimente, in apa, in sol", a precizat medicul.

"Peste 50% dintre copiii pana in 14 ani prezinta boli psihiatrice, latente, care nu sunt identificate. Nici pediatrul, nici medicul de familie nu depisteaza precoce aceste manifestari ale bolilor netransmisibile. Bolile netransmisibile constituie povara cea mai mare a bolilor din lume. Bolile psihiatrice constituie 14% din povara globala a bolilor si reprezinta de la 30% pana la 40% din ponderea dizabilitatilor globale", a declarat, la acelasi eveniment, prof. dr. Eliot Sorel, reputat medic psihiatru american.

Potrivit dr. Eliot Sorel, cele mai recente descoperiri stiintifice indica faptul ca depresia precede inflamatia vaselor si este in legatura directa cu accidentele cerebro-vasculare si infarctul miocardic.




"Congresul nostru prezinta, in ansamblu, atat o noua misiune si viziune, cat si o provocare pentru secolul XXI catre un model colaborativ si integrativ intre medicii de familie, psihiatrie si sanatate publica", a mai spus medicul american, precizand totodata ca, in Romania, 56,2% dintre persoanele cu suferinte cardio-vasculare sunt oameni cu depresie.

La randul lui, prof. Dan Prelipceanu a spus ca cea mai raspandita boala psihica este schizofrenia, statisticile aratand ca o persoana din 100 ar putea face aceasta maladie. De asemenea, depresia este de doua ori mai raspandita la femei decat la barbati.

"Romania a avut o strategie nationala de sanatate mintala, ceruta obligatoriu pentru aderarea la UE. Aceasta a fost abandonata in ultimii ani, de aceea reforma in acest domeniu s-a blocat. Din pacate, psihiatrii, dupa rezidentiat, in buna masura jumatate dintre ei, aleg sa plece in alte tari. De aceea, este neceara integrarea medicilor de familie, pentru depistarea precoce a posibilelor suferinte psihiatrice. Tema conferintei, ingrijirea medicala primara, sanatatea mintala si integrarea sanatatii publice, rolul catalitic al informatiei si tehnologiei comunicatiei, ofera in premiera psihiatriei si medicinei de familie din Romania o oportunitate si o platforma unice de abordare, un dialog profesional de beneficiu reciproc si un beneficiu potential enorm pentru pacientii care sufera in special de bolile netransmisibile", a mai spus prof. Prelipceanu.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!