Diferentierea este esentiala pentru ca in cazul gripelor acestea sunt produse de un virus. Raceala are cauze inca neclare, chiar si pentru medici, unii spunand ca este o infectie virala comuna, altii ca este o reactie alergenica la frig si umezeala. In cazul infectiilor bacteriene, lucrurile se complica, fiind necesara interventia cu un tratament cu antibiotice.
Virozele sunt periculoase pentru acestea nu pot fi tratate cu antibiotice, in fata carora virusii raman imuni, medicamentele specifice fiind cele antivirale.
Simptomele gripei. Gripa debuteaza brusc, cu febra puternica (38,5 - 40°C) si dureri musculare. Tusea este de cele mai multe ori seaca si puternica si poate uneori sa persiste si cateva saptamani dupa ce, celelalte simptome au disparut. Micutului ii curge nasul, se simte si arata slabit, pentru cel putin o saptamana si maxim doua saptamani. De cele mai multe ori, cei mici fac rosu in gat.
Simptomele virozelor. In cazul virozelor, evolutia este treptata. Mai intai o sa curga putin nasul, apoi micutul va incepe sa tuseasca. Febra poate si ea sa apara, insa nu va fi prea mare (37,5 - 38°C). Micutul are nasul infundat, stranuta si face rosu in gat. Tusea va dura cateva zile, maxim o saptamana, atat cat va dura si viroza. Nu folosi antibiotice!
O greseala des intalnita in randul mamicilor, in special in randul proaspetelor mamici, este sa le dea copiilor antibiotice atunci cand sunt raciti. De fapt, acest tip de medicamente nu sunt eficiente impotriva infectiilor cauzate de virusi (raceala, gripa si viroza ), ci doar impotriva infectiilor bacteriene.
Medicul poate sa prescrie un antibiotic, in cazul aparitiei unei suprainfectii, mai ales in cazul micutilor care nu stiu sa isi stearga nasul. In acest caz, ai mare grija sa ii dai intocmai dozele recomandate si fii atenta ca tratamentul sa fie complet, adica sa dureze cel putin 5 zile. Chiar daca simptomele dispar, bacteriile pot fi inca prezente in organism.
Medicamentele simptomatice. Tratamentul racelilor, al gripelor si virozelor se fac cu ceea ce medicii numesc medicamente simptomatice. Ele nu combat infectia virala, dat fiind faptul ca sistemul imunitar uman este astfel facut incat le poate face fata singur, dar amelioreaza si combat simptomele care insotest raceala, gripa si viroza.
Siropul de tuse este de mare ajutor, pentru ca imbraca peretii faringelui si ajuta la reducerea iritatiei si senzatiei de jena in gat.
Cum il scapi de raceala
Picaturile nazale saline umezesc mucoasa nazala si desfunda nasul. La fel de bun este si sprayul cu apa de mare.
Remediile traditionale, preparate in casa, de care ai auzit cu siguranta, cum ar fi amestecul de miere cu suc de lamaie, sau lapte cald cu miere si galbenus de ou, sunt indicate si mai mult decat binevenite.
Esential in tratarea si grabirea vindecarii este un aport cerscut de lichide. Apa, ceaiul, supa si sucurile naturale preparate in casa pastreaza faringele umed, nu permite ingrosarea secretiilor si ajuta la inlaturarea lor.
Apa in dieta copiluui mic
Teoretic, in sezonul rece apar cele mai multe cazuri de gripa si viroze respiratorii, mai precis intre lunile octombrie si aprilie. Totusi, in ultimii ani ni s-a demonstrat contrarul si iata ca cei mici si chiar si cei mari, au racit si in timpul verii. Cea mai buna masura este imunizarea copiilor si mai ales a celor cu afectiuni cronice cardiovasculare si bronhopulmonare, diabet, imunitate scazuta, astm, afectiuni renale sau boli de sange.