In sezonul cald, copilul este dornic sa iasa cat mai des in natura si este inevitabil sa nu dea nas in nas cu diferite insecte. Aceste intalniri se soldeaza uneori cu intepaturi si cu plansete. Ca sa fii pregatita pentru a interveni, este bine sa stii cate ceva despre insecte si diferitele tipuri de intepaturi.
Diferite tipuri de muscaturi
Muscaturile de paianjen: acestea sunt cel mai mari muscaturi si creeaza de multe ori o zona destul de mare, circulara, ridicata si cu un varf de ac vizibil in mijloc. Aceasta poate creste in dimensiune si roseata timp de mai multe zile si tinde sa fie destul de dureroasa. Zonele muscate pot ajunge la 5 sau la 10 „bucati”, de multe ori situate intr-o linie dreapta sau limitate la o singura zona a corpului. Paianjenii fac de multe ori cate o calatorie pe o parte a corpului pe timp de noapte si se hranesc de-a lungul drumului. Muscatura initiala este de multe ori dureroasa, dar nu intotdeauna.
Muscaturile de purici: acestea apar de obicei in numar mai mare decat muscaturile de paianjen, si apar mai ales pe picioare (si zona de scutec la bebelusi si sugari). De multe ori nu sunt dureroase la momentul muscaturii, dar vor da mancarimi din ce in ce mai mari. Persoane diferite vor reactiona diferit la muscaturile de purici, unii fiind chiar foarte sensibili la acestea. Locuri obisnuite unde te pot musca puricii sunt casele cu animale de companie, la plaja sau in parcuri.
Intepaturile de tantari: acestea apar, de obicei, in zonele expuse, cum ar fi mainile si antebratele, gleznele si gatul si sunt destul de evidente.
►Citeste si despre Cum sa folosim sprayul impotriva tantarilor
Intepaturile de insecte sau muscaturile pot provoca doua probleme potentiale:
- O infectie la locul intepaturii.
- O reactie alergica la veninul injectat.
Scoaterea acelor
O albina isi va lasa in rana acul si sacul cu venin. Apasa si scoate sacul cu venin cu un cutit ascutit sau cu marginea unui card de credit inainte de a scoate restul acului. (Stoarcerea sacului cu ajutorul unei pensete va forta mai mult venin in piele). Acul viespei nu are un sac de venin atasat. Dupa indepartarea acului cu ajutorul unei pensete, aplica gheata pe locul intepaturii deoarece acest lucru incetineste raspandirea veninului si calmeaza durerea.
►Citeste si despre Intepaturile de albine - remedii si efecte
Cele mai multe muscaturi de insecte sunt inofensive pe termen lung. Nu trebuie sa mergi neaparat la medic pentru tratament, pentru ca tratamentul este identic: sa incerci sa minimizezi mancarimea si sa previi infectia.
Ce sa faci ca sa tratezi muscaturile de insecte
Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a calma iritatia cauzata de muscaturile de insecte:
Mancarime: se poate trata cu o multime de produse calmante aplicate direct pe muscatura.Unul dintre tratamentele instant este gelul anestezic aplicat pe muscatura. Daca muscatura are deja leziuni de la scarpinat s-ar putea sa piste putin, dar functioneaza foarte bine si rapid. Cremele bazate pe calamine pot fi foarte eficiente pentru mancarimi, dar daca sunt aplicate peste o leziune pot mari mancarimea.
Durerea sau arsura
Aplica o carpa inmuiata in apa rece peste orice muscatira care arde, inteapa sau mananca. Un cub de gheata este si mai bun.
Masuri de prevenire
Muscaturile de paianjen sunt cele care se pot infecta usor din cauza marimii lor. Inainte ca o muscatura sa se infecteze iti poti lua cateva masuri de precautie.
- Spala muscatura cu apa calda cu sapun.
- Aplica peroxid de hidrogen diluat (amestec de apa ½ cu ½ peroxid).
- Spala peroxidul dupa doua minute.
- Aplica un unguent cu antibiotic.
- Gheata aplicata peste o muscatura de paianjen mare poate reduce durerea si senzatia de arsura. Daca aplici acesti pasi vei evita de obicei infectarea ranii.
- Taie unghiile celui mic- acest lucru va reduce riscul de infectare a muscaturilor si va micsora posibilitatea de cicatrizare.
Muscaturi infectate - in cazul in care zona rosie din jurul muscaturii continua sa se mareasca, devine mai umflata si mai dureroasa, si incepe sa se scurga puroi, inseamna ca s-a infectat. Aici sunt cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi de trei ori pe zi:
- Spala muscatura cu apa calda cu sapun.
- Aplica un prosop fierbinte pe zona timp de 10 minute.
- Aplica peroxid de hidrogen diluat, apoi spala dupa doua minute.
- Aplica solutie Povidona iod diluata si lasa sa se usuce timp de doua minute.
- Spala bine toata solutia.
- Aplica un unguent cu antibiotic. Poate dura una sau doua zile pentru acest tratament sa incepe sa functioneze, dar nu ar trebui sa se inrautateasca starea muscaturii.
Infectii mai grave - in cazul in care roseata si drenajul continua sa se agraveze, sau copilul face febra sau dungi rosii care se extind de la muscatura, atunci trebuie sa mergi la medic imediat. Copilul va avea probabil nevoie de antibiotice pentru a trata infectia.
Sursa: Ask Dr. Sears