Sari la conținut

Stresul afecteaza creierul copiilor

Stresul intens si de lunga durata poate afecta creierul copilului, sustin cercetatorii care au descoperit ca o zona a creierului care are legaturi cu memoria de scurta durata este afectata la copiii care au fost supusi unor evenimente stresante. Cercetatorii au descris in termenii de "cronic si intens" stresul care poate aduce astfel de prejudicii.

Conform studiilor exista diferente cerebrale si de capacitatea cognitiva, intre copiii cu viata extrem de stresanta si cei cu o viata in limite normale, care par sa afecteze mai ales memoria si capacitatea de memorie spatiala. "Toate familiile se confrunta cu momente de stres, de aceea este important sa evaluam efectele mai ales pentru grupurile afectate de un nivel ridicat de stres", afirma unul din cercetatorii implicati in studiu, Jamie Hanson, psiholog la Universitatea din Wisconsin-Madison, care a definit stresul ridicat ca fiind manifestarile de violenta sau boli cronice care il afecteaza pe copil sau pe unul din membrii familiei.

Concret cercetatorii au efectuat interviuri cu 61 de copii cu varsta cuprinsa intre 9 - 14, pe care i-au chestionat in legatura cu unele evenimente stresante din viata lor. S-au facut si teste de rezonanta magnetica pentru a scana creierul fiecarui participant,  si s-a dovedit ca in cortexul anterior care are rol in gestionarea emotionala si cognitiva, inclusiv asa-numita memorie spatiala exista modificari. "Diferente legate de abilitatile cognitive sunt importante", a spus Hanson.

Cercetatorii au analizat, de asemenea, diferentele intre cantitati de materie cenusie si a materiei albe din creier, iar concluzia a fost ca ambele substante sunt in volum mai mic in grupul copiilor care au fost supusi la stres accentuat. Sunt ca niste cicatrici, pe care creierul copiilor le poarta, ca urmare a situatiilor de stres intes prin care a trecut.

Intrebarea care se pune este daca aceste "cicatrici" permanente? Cercetatorii nu cunosc mecanismul dintre stres si modificari cerebrale. "Nu stim care sunt mecanismele. Cert este ca expunerea la un nivel foarte ridicate de stres ar putea schimba chimia in creier ca urmare a dezechilibrelor dintre cortizol si dopamina. Cortizol creaste in conditii de stresul si poate afecta celulele creierului", a mai spus Hanson.

"Noi nu credem ca aceste efecte sunt permanente, dar nu putem afirma cu certitudine ca aceste modificari nu sunt de durata. Creierul este foarte plastic, foarte capabil de a se schimba, ceea ce este o speranta ca aceste modificari sunt reversibile", a spus Hanson.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!