Sari la conținut

Vaccinarea scade alarmant in Romania

Vaccinarea in Romania a scazut de la an la an, incidenta bolilor care pot fi prevenite inregistrand cresteri alarmante, sustin pediatrii, atentionand ca bolile eradicate sau epidemiile ar putea reveni daca schemele de imunizare sunt intrerupte sau incomplete.

Statisticile arata ca si in 2013 Romania continua sa aiba cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana la copiii de pana in cinci ani. Totodata, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani.

Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) atentioneaza, cu ocazia Saptamanii Europene a Vaccinarii (22-27 aprilie), ca vaccinarea scade ingrijorator, in timp ce incidenta bolilor creste. Una dintre cele mai scazute acoperiri vaccinale in 2011 a fost de numai 74,9 la suta la vaccinul anti rubeola-oreion- rujeola (ROR), iar in 2010 chiar mai mica, de 60 la suta, cu mult sub pragul recomandat la nivel global.

Nasterea naturala si alaptarea, primele vaccinuri ale bebelusului

In 2012-2013, Romania a inregistrat cea mai ridicata rata de incidenta a rubeolei din toata Europa, de 27 de ori mai mare decat media europeana.

"De asemenea, Romania ocupa locul II in Europa privind incidenta rujeolei (pojarului), o boala care poate fi prevenita prin vaccinare, depasind de peste sapte ori rata medie europeana. Mai mult, in ianuarie 2013, Romania a inregistrat cele mai multe cazuri de pojar din intreaga Europa. in contrast, in Bulgaria, un singur copil a fost diagnosticat cu aceasta boala, in aceeasi perioada, in decurs de un an", a precizat Societatea Romana de Pediatrie intr-un comunicat de presa remis, duminica, agentiei MEDIAFAX.

De asemenea, acoperirea vaccinala a coborat la nivelul de 89 la suta si la imunizarea impotriva poliomielitei, o boala care poate duce la paralizie, impotriva tusei convulsive (difterie-tetanos-pertussis) si a infectiei Hib, care poate fi fatala la copiii de varste mici sau care poate lasa sechele severe, sustin pediatrii.

Totodata, in fiecare zi, la nivel mondial, pojarul provoaca moartea a 450 de copii si reprezinta principala cauza a deceselor provocate de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, a precizat Societatea Romana de Pediatrie.

Vaccinul, sanatate pentru copilul tau

Pediatrii recomanda imunizarea copiilor impotriva tuturor bolilor infectioase prevenibile, atat cu vaccinurile cuprinse in Programul National de Imunizare, cat si cu cele impotriva infectiei cu rotavirus, a varicelei sau a bolilor pneumococice.




"Atitudinea preventiva in bolile copilariei este benefica pentru copii, familie si spitale. Romania se afla pe primul loc in Europa privind mortalitatea la grupa de varsta 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive si deseori cutanate aglomereaza cabinetele de specialitate si spitalele in sezonul rece cu riscuri majore de intercontaminare. Extinderea vaccinarilor peste programul national de imunizare obligatoriu este o sansa reala de ameliorare a calitatii vietii copiilor. Educatia familiilor, a personalului mediu in legatura cu aceste beneficii este esentiala pentru progres in acest domeniu", a spus Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie, citat in comunicatul de presa preluat de Mediafax.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 la o mie de nou-nascuti, aproape dubla fata de media europeana.

Vaccinuri optionale

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca 32 la suta dintre decesele provocate de bolile ce pot fi evitate prin vaccinare sunt cauzate de infectiile pneumococice, in timp ce infectiile cu rotavirus sunt responsabile pentru 30 la suta dintre decese.

Societatea Romana de Pediatrie si Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza ca bolile eradicate, cum ar fi poliomielita, sau epidemiile ar putea reveni daca schemele de vaccinare sunt intrerupte sau raman incomplete.

Reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, dr. Victor Olsavszky, a spus ca, la nivel mondial, eradicarea poliomielitei este in stadiu foarte avansat.

"Lumea este mai aproape de eradicarea poliomielitei decat oricand inainte. Poliomielita este inca endemica in doar trei tari, Afganistan, Nigeria si Pakistan. Eradicarea poliomielitei va salva o valoare estimata de 50 de miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Efortul global de eradicare a poliomielitei a salvat 10 de milioane de oameni de la paralizie. Mari progrese au fost realizate in ultimii ani, inclusiv in Romania, prin introducerea vaccinului hepatitic B, care protejeaza impotriva bolilor de ficat (acesta a fost introdus in 190 de tari pana la sfarsitul anului 2011) si Haemophilus influenzae tip b, care protejeaza impotriva unor forme de meningita si pneumonie (acesta a fost introdus in 177 de tari pana la sfarsitul anului 2011)", a precizat Victor Olsavszky, citat in comunicat.
 


Potrivit reprezentantului OMS, Romania a avut pana recent o traditie de succes in ce priveste vaccinarea, cu rate de acoperire ce depaseau 95 la suta.

"Biroul nostru sprijina Ministerul Sanatatii si partenerii sai in eforturile sale de a reveni la bunele practici de vaccinare atat ca numar de copii vaccinati, cat si ca numar de vaccinuri oferite si incurajeaza populatia sa se alature acestor eforturi", a mai spus Victor Olsavszky.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numai intr-un singur an, 1,5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare.

Cea de a VIII-a editie a actiunii Saptamana Europeana a Vaccinarii are loc in acest an intre 22 si 26 aprilie. Initiativa se subscrie Saptamanii Mondiale a Vaccinarii, marcata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in intreaga lume inca din 2003, cu scopul de a creste rata de vaccinare si a reduce astfel incidenta bolilor prevenibile, avand ca slogan "Sa protejam impreuna copilaria".
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!