Un nou nascut schimba lumea. Lumea creatorilor sai, luma parintilor. Copilul vine pe lume cu o capacitate unica de a genera iubire si de a primii din partea parintilor sai, prin mecansime de o subtilitate uluitoare, grija, afectiunea si interesul de care are nevoie.
Este probat faptul ca bebelusul declanseaza un lant de reactii chimice complexe la nivelul creierului uman, a carui finalitate este instincutul matern si patern, sau mai simplu spus dragostea totala, neconditionata a parintilorpentru creatia lor.
Natura, inteleapta nu a lasat pe mana hazardului dragostea parintilor. Din fericire, natura e prea inteleapta si prea precauta sa te lase pe tine sa gestionezi rational sentimentele parintesti. Natura nu risca ca intr-un moment de stres maxim si de nesomn sa te lase sa abandonezi puiul de om.
Baia de oxitocina
Prima schimbare care intervine tine de nivelul de oxitocina. E una dintre cele mai puternice substante, cu efect de calmare, insa si euforic asupra creierului. Iar venirea pe lume a bebelusului nu face decat sa te inunde de oxitocina. Propriul tau corp fabrica drogul, practic el e dealerul. Iar administrarea continua in perioada in care alaptezi, cand il atingi, cand il imbraci si cand il privesti.
Acelasi hormon te inunda dupa ce faci dragoste, cand te indragostesti si, daca esti femeie si mamica, atunci cand alaptezi. Orice contact cu pielea bebelusului duce la secretarea de oxitocina. Chiar si doar a privi acea mica faptura in ochi iti face trupul sa secrete substanta. E motivul pentru care mamele devin de-a dreptul dependente de copilul lor. oficial ii spunem dragoste, in fapt, vorbind pragmatic este un hormon mai puternic decat un drog.
Ca orice drog, insa, oxitocina afecteaza logica si judecata. Iar dovada o vezi zilnic pe paginile de Facebook si Twitter. In tot acest timp, comportamentul femeilor care au nascut nu mai poate fi recunoscut. Motivul: drogul. Pardon: oxitocina. senzational este ca drogul nu are niciun efect advers, ba dimpotriva.
Oxitocina secreta si barbatii. In cantitate mai mica e drept. Culmea este ca desi cantitatea este mult mai mica decat in cazul femeilor, efectele sunt identice. Mama natura nu a vrut doua mame pentru pui, ci o mama perfecta si un gardian perfect. Si le-a avut pe amandoua cu o singura lovitura. Am vreut sa zic picatura de oxitocina. Reactiile si manifestarile sunt diferite pentru ca efectele oxitocinei sunt temperate de hormonii masculini, dar rezultatul este garantat: dragoste paterna, totala si neconditionata.
Plansul copilului aduce schimbari in creierul tatalui
In timp ce mamele sunt ocupate sa faca totul pentru puiul lor, tatii se pot simti oarecum lasati pe dinafara. Insa din nou natura a fost precauta, asigurandu-se ca barbatul nu va pleca cu prima femeie care nu are inca un pui.
In acest caz, a facut ca creierul barbatului sa reactioneze la orice scancet al copilului. In momentul in care aude asa ceva, in corpul sau se elibereaza o doza dintr-o substanta care nu face decat sa anuleze efectele testosteronului, pe care multi il invinovatesc de lipsa de sensibilitate si agresivitate.
Inainte ca bebelusul sa se nasca, nu doar in organismul mamelor se produc schimbari. In cel al tatalui incepe sa se stocheze prolactina, un hormon care sa previna un comportament nepotrivit al acestuia atunci cand bebelusul vine pe lume.
Prolactina este si motivul pentru care barbatii nu au orgasm multiplu. Secretata dupa o partida de sex, ea este cea care da senzatia de satisfactie, de senzatii non-erotice pe care cei mai multi dintre barbati le resimt. Barbatii care sunt tatici ar trebui sa recunoasca prolactina in momentul in care se simt invaluiti de iubire atunci cand interactioneaza cu copiii lor.
In timp ce hormonul il ajuta pe tata sa stabileasca o legatura cu copilul sau, rolul sau cel mai important este, in realitate, sa-i omoare libidoul, sa-l impiedice sa faca sex cu altcineva. E practic un sistem de aparare cu care vine copilul pe lume, pentru a se asigura ca are parte de atentia nedivizata a tatalui.
Insa tatal resimte aceste efecte numai cand isi vede sau aude copilul. In afara acestui mediu, "vraja" se pierde, nivelul de prolactina scazand, iar cel al testosteronului crescand aproape imediat.
Suntem instinctiv programati sa iubim orice copil
Din nou, natura nu a vrut sa lase nimic la voia intamplarii, dorind sa se asigure ca, daca ceva rau se intampla parintilor biologici, cel care este fortat sa il ia in grija se va "indragosti" de acesta. Toate sentimentele de bun augur vin din ochii mari, nasul mic si capul disproportionat fata de restul corpului. Iubim aceste trasaturi intuitiv, iar studiile au aratat ca numai vazand un chip cu cateva dintre aceste trasaturi se activeaza in creier centrii placerii si ai recompensei.
Lipsiti pana si de puterea de a-si tine singuri capul, bebelusii vin pe lume echipati cu una dintre cele mai puternice arme, impotriva careia suntem complet lipsiti de aparare.