Ceapa verde este prima trufanda de primavara. Dar este cu mult mai mult decat atat. Ceapa verde merita sa stea alaturi de ghiocei, ca vestitor al primaverii. Oricum sunt rude apropiate, dar asta este o alta poveste. Vorbim despre ceapa verde si adaugam un indemn: copiii trebuie sa manance ceapa verde.
Ceapa verde este un imens beneficiu pentru sanatate. Este o excelenta sursa de vitamine B si C, acid folic, potasiu, calciu, sulf si fibre. Ceapa verde este bogata in flavonoide, categorie de antioxidanti. Este un adevarat medicament natural care curata sangele, purifica organele si stimuleaza metabolismul. Este usor digerabila, practic inofensiva cu mucoasele, prin comparatie cu ceapa uscata, si trebuie mancata fara limite in aceasta perioada a anului. In plus, ceapa verde are un puternic efect antibacterian, detoxifiant, expectorant, astfel ca prevenire si trateaza bolile respiratorii. Aceste calitati o recomanda in alimentatia copiilor inca de la un an si jumatate incolo, ca atare, cruda alaturi de alte mancaruri.
Ceapa verde poate fi consumata fara limite in salate, in mancaruri si ciorbe, pentru ca minerale isi pastreaza toate proprietatile si daca este fiarta.
Daca copilul tau refuza ceapa verde, ascude aceasta pretioasa leguma d eprimavara in combinatii irezistibile pentru el. Iata propunerile mele: adauga multa ceapa verde, tocata marunt, in toate piureurile de legume pe care le faci. In piureul de cartofi, de conopida si de telina, doua-trei legaturi de ceapa verde fac furori.
Poti face aluat de clatite simplu in care sa adaugi ceapa verde. Prajeste foile de clatita in modul clasic si serveste clatitele cu ceapa impreuna cu sos de rosii.
Probleme mici si mari legate de alimentatia copilului II
In aceasta perioada nu trebuie sa existe salata, indiferent de ingredientele pe care le folosesti, care sa nu contina multa ceapa verde. Combinata cu orice fel de branza este minunata. Dupa parerea mea ceva mai bun decat branza de vaci dulce, cu smantana si cu mamaliguta calda, alaturi de ceapa verde proaspata si frageda, nu exista.
Putini stiu cat de bine merge ceapa verde cu ghimbirul. Prepara o salata din frunze de spanac si loboda, crude, tocata marunt, in care adaugi ceapa verde, maruntita si ridichi taiate in felii. Drege totul cu un sos facut dintr-o lingura de ulei, doua trei linguri de iaurt, sucul de la o lamaie si o lingura de ghimbir dat prin razatoarea fina. Este o salata perfecta!
Imprieteneste-ti copilul cu legumele
Pregateste tocanite de ciuperci cu ceapa verde. Caleste si ceapa si ciupercile impreuna, cateva minute, la foc mare in putin ulei. Adauga suc de lamaie, un praf de sare, mult piper si o mana zdravana de patrunjel proaspat.