Plansul bebelusului este modul sau de comunicare. Prima regula este sa identifici cauza plansului si sa-l calmezi. Este total contraindicat sa-l lasi sa planga. Exista situatii in care plansul copilului devine obicei. Iata cum te poti descurca in fiecare caz in parte.
Plansul la baie. Exista micuti care nu pot fi calmati in timpul baii si care plang fara oprire. In primul rand ia o pauza. cateva zile fara baie. Il poti spala cu servetele umede sau cu un prosop inmuiat in apa. Dupa cele cateva zile fara apa, trebuie sa-i oferi baia perfecta. Temperatura trebuie sa fie ideala, iar sapunul si samponul sa nu irite ochii. Imbaiaza-l intr-un spatiu mic. Unori chiuveta d ela baie este cea mai buna. Pune in chiuveta un prosop ca sa nu alunece si sa nu interactioneze cu smaltul rece. Nu pune apa multa in baita. Senzatia de plutire ii sperie, dupa cum ii poate speria dusul sau zgomotul apei, Incearca sa folosesti o canita in loc de dus. Vorbeste-i si renunta la baie in primul moment in care care incepe sa planga. Daca ai rabdare angoasa copilului fata de apa o sa treaca.
Plansul in patutul lui are multe cauze. Uneori se trezeste din som si incepe sa planga. Sfatul pediatrilor este sa-l iei in brate si sa-l calmezi. Uneori copilul doarme foarte bine in patutul lui daca este infasat. Nu strans, ci lejer si confortabil.Aseaza o patura facuta sul la picioarele lui astfel incat sa o poata atinge cu piciorusele. Se activeaza un reflex, prezent in viata uterina care induce calm si somn. Este valabil mai ales in primele luni de viata. Copilul doarme foarte bine in spatii mici, similare cu cele din uter.
O buna metoda, cotrar unora este leganatul. Incet, lin cu miscari lungi.
Copilul plange pentru ca ii este foame, pentru ca ii este cald sau frig, dar poate s aplanga si pentru ca vrea sa stea in bratele mamei sau sa i se acorde atentie. Daca plansul nu se calmeaza, daca intensitatea acestuia creste, este un semn ca ceva nu este in regula cu micutul tau, si este bine sa ceri sfatul medicului.