Daca si tu faci parte din generatia care a copilarit in epoca de aur a lui Ceausescu, atunci patriotismul iti suna rau.
Motive ai destule - ai inghitit patriotism cu polonicul in copilarie, pana iti dadea afara pe nas si pe urechi. Era un patriotism gaunos, umflat cu minciuni si spoit in culori stridente ca sa nu vezi ca o duci rau. Dupa revolutie patriotismul era arma de atac pentru orice idee care suna mai modern. Sa fii patriot insemna sa nu te gandesti sa adopti valori occidentale pentru ca asta insemna ca iti vinzi tara strainilor.
Dupa care patriotismul pare sa fi disparut, mai putin in discursul politc, unde este folosit pentru a arunca noroi in concurenta. Si mai apare, cu accente nostalgice, in mesajele romanilor din afara tarii, carora le este dor de sarmalute, de gustul rosiilor de gradina si de colindele de sarbatori.
Asa ca, daca este sa invete ceva despre patriotism, copiii o fac mai ales la scoala. Ceea ce este destul de trist, sentimentul de apartenenta la o comunitate fiind important. Am strans cateva idei de activitati pentru 1 Decembrie, acesta fiind un pas in a-l invata pe copil sa aprecieze valorile romanesti.
10 de idei pentru 1 Decembrie cu copii
1. Care este Romania, geografic. Luati o harta si studiati-o. Aratati pe ea pe unde ati calatorit, unde locuiti, orase pe care le-a vizitat, povestiti intamplari de la fiecare loc in parte.
2. Imnul Romaniei. Daca nu il cunoasteti il gasiti pe wikipedia, aici.
3. Drapelul si stema. Puteti arata o colectie de mai multe drapele si sa il identificati pe cel romanesc. Semnificatia celui romanesc, stabilita inca de pe vremea lui Tudor Vladimirescu "Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui)". Mai multe despre drapel aici
4. Mergeti la parada, in oras, daca exista. Daca nu, puteti vedea un pic si la televizor.
5. Pregatiti mancaruri romanesti: sarmalute, placinte moldovenesti, bult, varza si carnaciori, salata de boef etc
6. Ascultati cantece din folclorul romanesc. Avem aici o mica colectie care sigur va fi indragita de catre cei mici: Hore
7. Un pic de istorie: de ce 1 decembrie 1918, de ce Alba Iulia. Mai multe detalii istorice aici
8. Si daca profitati de aceasta mini vacanta pentru a va afla in calatorie, tot puteti aduce un element romanesc: mergeti la un restaurant cu specific romanesc, vizitati un muzeu de istorie, urmariti traseul pe harta etc
9. Sunt cateva activitati pe care le puteti face: stegulet colorat de voi, papusele imbracate in costume populare, planse de colorat cu imagini istorice, colaje cu locuri din Romania.
De aici
Planse de colorat gasiti aici.
10. Poezii