Sari la conținut

10 lucruri pe care ar trebui să le ştii despre somnul copiilor de 10 ani

La 10 ani nu mai convingi niciun copil să doarmă la prânz. De fapt nici nu ar avea când, este şcoala, sunt temele, mai sunt activităţile extraşcolare, poate că mai are timp şi să stea cu un prieten…Toate acestea sunt normale până începi să bănuieşti că ai un copil care doarme prea puţin. 

Cât ar trebui să doarmă un copil de 10 ani? Experţii spun că ar trebui să doarmă între 9 şi 11 ore ca să fie bine odihniţi. Să spunem că se trezesc la ora 7 dimineaţa ca să ajungă la timp la şcoală. Asta înseamnă că la 9 seara ar trebui să fie în pat şi să doarmă. 

Reuşeşti o asemenea performanţă de a pune copilul în pat înainte de 9 seara? Dacă nu, uite ce ar trebui sa schimbi ca să îl duci pe copil la somn suficient de repede:

  • Să nu îi mai dai alimente sau băuturi care conţin cofeină în timpul după amiezii
  • Să nu veniţi prea târziu acasă. Dacă ajungeţi acasă la orele 21 este evident că va mai lua minim o oră până când va fi în pat. 
  • Să nu aglomeraţi prea mult programul. Un copil care are prea multe activităţi structurate de alţii este un copil stresat care adoarme greu.
  • Să nu lăsaţi cumva în camera dispozitive electronice. Copilul ar putea să stea să butoneze telefonul în timp ce tu crezi că el doarme
  • Să nu lăsaţi copilul la jocuri electronice sau în faţa televizorului înainte de culcare. Cel mai bun mod de a adormi ca să te odihneşti este în stilul clasic: cu o poveste.
  • Fiţi atenţi la starea sa de spirit. Copiii pot sta cu orele fără să doarmă dacă există ceva ce îi nelinişteşte foarte tare.
  • Fiţi atenţi şi la sănătate. Este posibil să nu se odihnească bine dacă sforăie sau dacă are sindromul picioarelor neliniştite.

Semne după care îţi dai seama că nu doarme suficient:

  • Te lupţi în fiecare dimineaţă ca să îl trezeşti
  • În weekend copilul doarme mai mult dimineaţa decât în timpul săptămânii
  • Adoarme în momente în care nu ar avea de ce să doarmă, de exemplu la şcoală sau când este în vizită la un prieten?
  • Atunci când doarme mai mult este mai energic, mai fericit?

De ce este foarte important ca copilul să doarmă suficient?

Dacă nu doarme cât trebuie atunci sănătatea sa va avea de suferit întrucât lipsa somnului are un impact direct asupra imunităţii. Se îmbolnăveşte des şi fiecare răceală îl ţine mult? De vină poate să fie şi lipsa somnului.

Dacă nu doarme suficient atunci va avea note mai proaste. Nu este doar o presupoziţie, ci este rezultatul unui studiu făcut asupra tinerilor norvegieni.

Dacă nu doarme suficient este posibil ca greutatea să îi fie afectată şi să ajungă în timp să aibă o masă corporală mai mare decât ar fi normal

Dacă vedeţi că nu puteţi regla problemele de somn ale copilului atunci apelaţi la un specialist în somnologie. Nu lăsaţi ca problema să se trateze de la sine:

“Tulburările de somn sunt importante prin prisma consecinţelor pe care le au asupra fiziologiei şi funcţionarii adecvate. Deşi unele probleme de somn sunt trecătoare şi auto-limitate, percepţia că tulburările somnului "vor fi depăşite" a fost infirmată de numeroase studii care au documentat atât recurenta cât şi peristenta acestor probleme.

Mai puţin numeroase ca la adulţi, rezultatele studiilor experimentale şi corelative aduc însă aceleaşi concluzii şi la vârsta pediatrică. Chiar o pierdere foarte mică dar acumulată de somn de genul "încă un desen animat sau încă o emisiune la televizor" pot avea efecte semnificative asupra performanţelor cognitive ale copiilor. S-a dovedit că sunt astfel afectate la copiiarii legate de funcţionarea neurocomportamentala, de procesul de învăţare şi achiziţiile academice, de reglarea emoţională."

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!