Copiii se supara deseori si au probleme de control al emotiilor, dar este posibil sa previi transformarea supararilor intr-o criza de furie. Incearca aceste trei moduri de a preveni crizele de isterie ale copilului.
Fii atasata mereu de copil
Copiii care sunt purtati mult si carora li se raspunde repede chiar la semnalele usoare sunt mai putin predispusi la accese de furie si sunt in masura sa stapaneasca valurile de suparari emotionale, fara a cadea in capcana crizelor de furie. Pentru ca isi desfasoara viata cu un soi de pace interioara, ei sunt mai putin predispusi la un comportament impulsiv sau la accese de furie. Copiii care sunt crescuti cu mai putin atasament sunt mai putin capabili sa evite furtunile emotionale. Parintii atasati pot citi copilul atat de bine incat ii creeaza in mod natural conditii care previn istericalele. Practica cat mai multe dintre stilurile de atasament, ori de cate ori poti.
Minimizeaza factorii declansatori
Istericale apar de obicei in cele mai proaste momente pentru parinti: esti la telefon, la supermarket, esti ocupata cu activitatea de zi cu zi. Gandeste-te la asta. Chiar circumstantele care fac un acces de furie incomod pentru tine sunt ceea ce declanseaza copilului mic accesul de furie. Parintii intelepti evita situatiile care conduc la suprasolicitarea emotionala a copiilor. Pastreaza un jurnal cu accesele de furie, mentionand ceea ce le-a declansat. E plictisit, obosit, bolnav, flamand sau suprastimulat? Fa o diagrama de comportament. Aceasta diagrama te va ajuta sa analizezi ceea ce stii si totodata sa iti observi copilul. Diagramele de comportament te ajuta sa creezi conditii care sa previna istericalele. Vei desoperi poate accesle de furie apar cel mai adesea inainte de culcare, sau atunci cand parintii sunt ocupati cu cina. Pot avea loc atunci cand va intoarceti acasa de la o intalnire de joaca din casa unui prieten. Graficul poate demonstra ca copilul s-a comportat bine in timpul pregatirilor de masa, cand a fost lasat sa te ajute. Invata din aceste scurte istorii, astfel incat sa nu se mai repete. Atunci cand descoperi o tehnica eficienta de a preveni crizele de furie, foloseste-o din nou.
Citeste mai multe despre istericalele copilului.
Chiar si cu eforturile tale, crizele de furie vor aparea din cand in cand. Incearca sa le dezamorsezi devreme indentificand din timp semnele premergatoare – mici semne ale corpului care anunta furtuna. De exemplu, daca copilul se chinuie sa scoata o jucarie de sub pat si se inroseste la fata si bombane, este bine sa intervii destul de repede pentru ca odata trecut pragul, nu te vei mai putea intelege cu el si nu vei putea stapani tipetele si plansetele.
Trebuie sa inveti care este linia de echilibru care odata trecuta declanseaza criza. Trebuie sa il inveti si sa accepte o anumita doza de frustrare, deoarece altfel nu va putea in veci sa isi controleze nervii. Si in plus, nu vei fi mereu langa el sa ii dai ceea ce vrea.
►Citeste si Lasa-ti copiii sa se descurce singuri! 6 situatii in care nu trebuie sa intervii
Cunoaste-ti butoanele care iti declanseaza furia
Unii copii mici „apasa” in mod repetat pe „butoanele de furie” ale parintilor. Combinatia dintre un copil predispus la crize de furie si un parinte cu rabdare putina este un risc pentru conflicte majore. Vei invata repede cum un raspuns matur pentru accesele de furie ale copilului poate insemna diferenta dintre copilul furios, total scapat de sub control si copilul frustrat in mod normal. Previno crizele de furie prin identificarea comportamentelor care te enerveaza cel mai tare. Judeca modul in care reactionezi la actiunile copilului.