Sari la conținut

Mai puțin timp în fața calculatorului

O tabletă electronică sau un laptop i-a acaparat cu totul atenția copilului dumneavoastră? Nu puteți să limitați timpul petrecut în fața acestor device-uri fără țipete și urlete? Atunci vă încadrați într-o majoritate covârșitoare de părinți cu un copil aflat la vârsta de 4-6 ani, care tocmai a descoperit lumea virtuală. 
 
Zilnic încercați să vă convingeți că există lucruri bune în micile jocuri pe care le joacă , dar undeva în subconștient știți că este prea fraged pentru a petrece ore întregi în fața calculatorului. 
 
Ei bine, există soluții și suntem aici pentru a vă ajuta. Iată câteva sfaturi pe care le puteți urma pentru a limita timpul petrecut cu „maleficele”  device-uri electronice. Fără stres, țipete și urlete. 
 
Ce să nu faceți
 
- Nu îi spuneți copilului că ceea ce face este greșit. Inducerea unui sentiment de vinovăție va agrava problema mai târziu. În continuare va fi atras de jocuri, însă în timp va dezvolta un sentiment de vinovăție care îi va submina încrederea de sine. 
 
- Nu folosițiun ton ridicat atunci când îl anunțați că timpul cu tableta i s-a terminat. Va asocia din nou timpul petrecut cu tableta sau calculatorul ca ceva negativ. 
 
Ce să faceți
 
- În primul rând încercați să vă stabiliți dumneavoastră niște limite acceptate în care îl veți lăsa pe copil să se joace. După ce ați stabilit aceste limite, discutați cu copilul dumneavoastră și alegeți împreună jocurile pe care are voie să le joace și explicați-i de ce ați stabilit aceste limite. 
 
- După-amiaza, când ajungeți acasă, stabiliți o perioadă de una-două ore în care copilul nu are voie să se joace la calculator sau să se uite la televizor. Se va obișnui repede cu acest program  și va folosi acest timp să își redescopere vechile jucării și jocuri. 
 
- Implicați-l în pregătirea mesei de seară. La această vârstă nimic nu le face mai mare plăcere să vă dea o mână de ajutor în bucătărie. Atribuiți-i un rol clar și îl va îndeplini cu succes seară de seară. Lăsați-l să pună farfuriile și tacâmurile sau să scoată mâncarea din frigider. Dacă gătiți, rugați-l să vă dea ingredientele pentru mâncare. Veți vedea că îi veți construi încrederea în sine și va veni singur să vă ajute la treabă și cu alte ocazii. 
 
- Jucați-vă împreună în timpul în care nu are voie la calculator. Copilul simte nevoie de a fi alături de dumneavoastră, iar dezvoltarea sa este profund influențată de timpul petrecut împreună. Jocul este modul în care copilul descoperă lumea și o înțelege. Fiți alături de el prin joc, iar imaginea lui despre lume va fi una plină de siguranță și iubire. 
 
- Jucați-vă împreună….la calculator! Copilul va fi mai mult decât bucuros să împartă cu dumneavoastră bucuriile și frustrările aduse de jocurile pe calculator. Nu numai că îl veți ajuta și îi veți explica care sunt cele mai frumoase și mai „inteligente” jocuri, dar îi veți trasa și impregna în minte o serie de reguli bune de comportament în spațiul virtual. Și, nu în ultimul rând, îi veți transmite un sentiment de siguranță și îl veți ajuta să aleagă singur lucrurile bune din lumea virtuală. 
 
Sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta să stabiliți încă de pe acum niște reguli care își vor arăta din plin roadele în câțiva ani! 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!