Sari la conținut

Afectiuni cutante la prescolari. Descriere, simptome, masuri de prevenire

Primul an de gradinita aduce si o predispozitie mai mare catre afectiunile la nivelul epidermei in randul copiilor cu varste intre 3 si 5 ani. Introducerea in colectivitate presupune si o expunere la tot felul de virusi si bacterii care pot afecta sistemul imunitar al micutilor. Mai multe detalii despre ce afectiuni cutanate pot aparea la prescolari am aflat de la Amalia Anghel, medic specialist dermatovenerologie.

Cele mai frecvente afectiuni cutanate care apar la copiii cu vârste între 3 si 5 ani

Una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate în aceasta categorie de varsta este atopia (diateza atopica), manifestata prin leziuni cutanate eritematoase (rosii), cu descuamare, uneori pruriginoase, ce pot afecta zone de electie sau chiar întreaga suprafata cutanata. Poate fi declansata de situatii aparent banale precum alimente noi, detergenti, microspore praf, în special pentru copii cu fond genetic/alergic predispozant. În aceasta categorie de vârsta ne putem confrunta si cu reactii alergice tipice, declansate la ingestia anumitor alimente, manifestate prin reactii localizate sau generalizate, unori chiar cu implicatia mucoaselor (edem glotic în situatii extreme). Manifestarea tipica este de leziune eritematoasa, edematoasa, intens pruriginoasa, ce poate fi fugace pe tegument (dispare si reapare în alte zone). Dintre infectiile transmisibile în acesta grupa de varsta, mentionam în special, virusul molluscum contagiosum, iar dintre bolile infecto-contagioase, varicela este cea care nu este acoperita în schema nationala de vaccinare si care poate determina leziuni cutanate, de tip vezicula, intens pruriginoase si care pot lasa leziuni reziduale, cicatrici. Frecvent, în colectivitate, copii pot contacta infestatii parazitare, ce se pot manifesta prin eruptii cutanate, de tip alegric, neremisbile sub terapie antialergica si care necesita tratament antiparazitar.

Afectiuni contagioase

Transmisibile sunt doar afectiunile infecto-contagioase, în special varicela, una dintre cele mai usor de contactat afectiuni, în special pe cale aerogena dar si infectiile parazitare sau virale precum molluscum contagiosum. Sunt usor de recunoscut prin leziunile cutanate pe care le induc, unele dintre acestea putând fi documentate prin teste sanguine/specifice (parazitologice). Sunt afectiuni tratabile, remisibile, dar care trebuiesc diagnosticate la timp, pentru a evita complicatiile.

Ce simptome comune pot avea?

Simptomele comune constau în leziunile dermatologice, de tip eritematos (rosii), unele dintre acestea pruriginoase, sau leziuni de tip vezicula, cu lichid clar, sau leziuni proeminete, hemisferice, cu continut translucid. Desi unele dintre aceste leziuni sunt asemanatoare, medicul specialist dermatolog realizeaza diagnosticul diferential si formuleaza, în functie de contextul clinic, completat cu investigatii biologice, diagnosticul de certitudine, pentru o atitudine terapeutica corecta. Uneori leziunile dermatologice pot fi însotite de simptomatologie generala, febra, sindrom pseudogripal, în special atunci cand vorbim despre bolile infecto-contagioase, precum varicela. De cele mai multe ori leziunile dermatologice sunt singura manifestare, cu agenti trigeri identificabili sau nu, iar medicul specialist poate stabili diagnosticul de certitudine, în vederea tratamentului specific.

Primele masuri pe care le pot lua parintii acasa

Parintii sunt primii care trebuie sa actioneze la domiciliu, în cazul unei reactii de tip alergic, în special daca copilul este cunoscut cu un astfel de fond, pentru ca acesta manifestare poate aparea oricand, nu doar în conditiile cunoscute (la alimente cunoscute, detergenti, solutii de curatare, etc.). Parintii sunt instruiti de catre medical specialist dermatolog sau pediatru sa administreze un antihistaminc în aceste conditii. De asemenea si pentru bolile infecto-contagioase primele masuri trebuiesc luate de catre parinti acasa, pentru a controla sindromul febril si manifestarile pseudo-gripale, urmând a se adresa, în cel mai scurt timp, medicului specialist pentru terapia specifica a afectiunii.
Parintii trebuie sa merga la medicul specialist ori de cate ori observa la nivelul tegumentului micutilor leziuni, chiar daca acestea sunt asimptomatice, în special cand nu s-au mai confruntat cu astfel de situatii, sau daca gravitatea simptomatologie cutanate nu mai poate fi tinuta sub control prin atitudinile cunoscute acestora si indicate de catre medicul specialist. Este foarte important diagnosticul cert al leziunilor cutanate, pentru un tratament sigur si eficient.

Reguli de igiena

Copii trebuiesc educati în scopul mentinerii starii de igiena, atat generalizate cât si localizate, la nivelul zonelor axilare, inghinal, palmo-plantar, cu respectarea anumitor reguli generale, legate de periodicitae, produse utilizate si reguli de comportament. Atât parintii cât si copii trebuie sa respecte dusul zilnic, cu utilizarea unui gel dus/sapun blând în special pentru zonele axilare, inghinale si palmo-plantar. Pe parcursul zilei, trebuiesc spalate mâinile, înainte de mese si dupa utilizarea toaletei. Produsele vestimentare nu trebuiesc schimbate între ei, iar zilnic acestea se reînnoiesc. Nu trebie sa întindem în extrem acesta igiena, ea se refera la rutina zilnica de îngrijire, exagerarea în acest domeniu nu produce efecte benefice asupra starii de sanatate a copiilor.

Cum ne spalam corect pe maini?

Spalatul pe maini trebuie sa respecte anumite reguli clare, se realizeaza utilizand sapun bland, de fiecare data dupa utilizarea toaletei si înainte de a merge la masa, pentru a nu ingera o cantitate iportanta de germeni. Scopul nu este de a steriliza, ci de a reduce cantitatea bacteriana, pentru a induce un raspuns de aparare si a nu aparea o infectie clinica. Scopul nostru este de a îi face pe copii nostri mai puternici, mai rezistenti, nu de a-I proteja excesiv. Sistemul lor imunitar trebuie sa fie puternic si sa faca fata ununi numar important de germeni. Nu sunt de acord cu utilizarea solutiilor antiseptic, asa cum spuneam noi nu vrem sa sterilizam ci doar sa reducem încarcatura de germeni, acestea pot induce, frecvent, leziuni de contact, eritematoase (rosii) la nivel palmar, uneori severe, cu aparitia de fisuri dureroase.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!