Sari la conținut

Antibioticele si automedicatia

Automedicatia a devenit o practica. In cazul copilului automedicatia, adica administrarea acestuia de medicamente de catre parinti fara sfatul prealabil al medicului este extrem de periculoasa.

Riscurile sunt uneori mai mari decat beneficiile pe care atibioticele le aduc. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea aportului de antibiotice la copil si recomanda medicilor sa apeleze la antibiotice numai cand este absolut necesar si numai dupa ce se face o antibiograma si o leucograma, care sa confirme ca este necesara administrarea antibioticelor.

Tot OMS sustine ca a recomanda antibiotice pentru infectii simple este extrem de periculoasa, nu atat penru ca acestea cresc rezistenta organismului fata de antibiotice, cat mai ales pentru riscurile pe termen lung.

Totul despre febra la copilul mic

Statistic doar 30% dintre medici merg pe retetele clasice si recomanda antibiotice doar atunci cand este cu adevarat nevoie, restul de 70% apeland prea mult, prea des si uneori inutil la antibiotice. O situatie stranie este aceea in care parintii insista pentru administrarea de antibiotice sau cand acestia dau copilului atibiotic pe principiul ca "se face mai repede bine".

In fapt, antibioticele determinand slabirea imunitatii naturale a copilului. In plus, in cazul unor abuzuri repetate a acestui tip de medicamente, copilul va avea probleme cu dentitia, putandu-si pierde dintisorii de lapte.

Bebelusii, antibioticele si obezitatea

Fiind medicamente foarte tari, antibioticele pot crea reactii adverse de la cele mai simple la cele mai complexe, nefiind recomandate copiilor alergici la substantele active ale acestor substante, precum nici celor cu afectiuni ale ficatului sau stomacului.




Durerile abdominale, varsaturi, eruptii cutanate, cefalee, greata, hemoragii, cresterea tensiunii arteriale, aritmie, cresterea pulsului, malformatii cerebrale, surditate sunt doar cateva dintre reactiile pe care le pot produce antibioticele odata administrate copilului.

Gripa, infectie bacteriana sau raceala?

Cu toate acestea, administrarea antibioticelor reprezinta uneori singura solutie pentru tratarea infectiilor puternice, terapiile alternative cu continut probiotic fiind contraindicate in astfel de situatii.  Acestea vor fi administrate doar cu recomandarea medicului si dupa efectuarea unor analize amanuntite.

Parintii trebuie sa stie ca antibioticele nu sunt prima solutie atunci cand copilul este bolnav, ci ultima

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!