Sari la conținut

Astenia de primăvară la copii

Primăvara vine cu soare și natură înverzită, dar și cu alergii de sezon și astenie de primăvară. Astenia de primăvară nu este o suferință rezervată exclusiv celor mari, ci și o problemă a celor mici care îi determină să se simtă apatici și lipsiți de motivație.
 
Astenia de primăvară este efectul faptului că zilele și temperaturile încep să crească, iar ritmul biologic este dat peste cap, ceea ce duce la o dereglare a hormonilor eliberați de hipotalamus, din cauza luminii în exces, a trecerii la alt regim termic și a măririi numărului orelor de lumină.
 
Cum se manifestă astenia de primăvară la copii? Simptomele asteniei sunt aproximativ aceleași ca la adulți. Sunt caracterizate, în mare, de o stare apatică, oboseală, lipsa de concentrare, lipsă de reacție la propuneri interesante, care îi erau pe plac, dureri de cap, inapetență, nervozitate și plâns fără motiv. La majoritatea copiilor, aceste simptome se manifestă cu o intensitate ușoară sau medie.

Cum poți combate sau preveni astenia de primăvară la copii? În cele mai multe cazuri, astenia de primăvară se instalează la începutul primăverii sau îndată ce tempereturile diurne cresc cu mai mult de zece grade, iar simptomele ei dispar de la sine în câteva saptamani sau prin luarea câtorva măsuri simple de schimbare a stilului de viață.

Important de știut este faptul că organismul are nevoie de puțin timp pentru a se adapta noilor condiții climatologice și pentru a se obișnui cu soarele și lumina.

Există câteva vitamine și minerale care contribuie la creșterea tonusului fizic și psihic al copilului și ține la distanță simptomatologia asteniei: vitamina C, vitamine din complexul B, magneziu, zinc și un aport suplimentar de fier.

Acestea pot fi procurate din alimentația zilnică a micuțului care trebuie să fie foarte bogată în fructe și legume proaspete. Adaugă odihna, relaxarea și mișcarea fizică, toate integrate într-un program zilnic echilibrat în viața copilului, ajută la combaterea și reducerea simptomelor asteniei, scrie experienceproject.com.

Oferă-i copilului un suc de portocale și banane și kiwi. Ficatul de pui este un aliment excelent care aduce mult fier. O oră, două de mișcare în aer liber fac minuni, dar și respectarea orelor de somn.

Trebuie spus că schimbarea orei și trecerea la ora de vară accentuează aceste simptome. Partea bună este că organismul celor mici are o putere incredibilă de adaptare, iar neplăcerile dispar în cel mult o săptămână. 

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!