Tin minte ca dupa ce am nascut a trebuit sa merg la primaria orasului sa il inregistrez pe cel mic. In antecamera biroului unde trebuie sa intru, am dat de o fata tanara, blonda, frumoasa care plangea aproape in hohote. Langa ea era o femeie care mai mult tipa „Deci ai de gand sa il abandonezi? Asa trec in fisa?”
Nu am sa uit niciodata acel episod. Fata raspundea printre suspine ca este la scoala, ca nu are ce sa faca si oricum tatal ei nici macar nu stie ca a nascut. Avea 16 ani si un viitor incert in fata.
Mi-a ramas mereu in minte acel episod si ma intrebam oare ce as fi facut in locul ei. Nu am reusit niciodata sa imi dau un raspuns pentru ca gandeam cu mintea unui om de peste 30 de ani. Insa am fost de atunci revoltata ca nimeni nu s-a gandit (mama ei stia de sarcina) sa caute o familie adoptiva pentru acel copil. In loc de asta a preferat sa fuga din spital si sa il lase acolo...
Revenind la adoptie, cred ca aceasta este cea mai benefica solutie atat pentru parintii care au creat, pentru ce cei care adopta, cat si pentru copil care va beneficia de grija si dragostea unei familii capabile sa il creasca.
Beneficiile adoptiei
Parintii biologici
Unul dintre primele lucruri la care se gandesc multe mame care au dat nastere (sau tati biologici) sau este terminarea scolii sau urmarea unei facultati. Este posibil, insa mult mai dificil sa isi continue studiile si daca cresc copilul insa este infinit mai greu. Cei mai multi tineri parinti simt ca este mult mai usor sa isi continue studiile dupa ce au dat copilul spre adoptie.
In plus:
- Au posibilitatea de a-si urma scopurile si visele, indiferent daca este vorba de educatie, calatorie sau cariera.
- Pot sa beneficieze de cheltuieli prenatale si nastere asigurate de familia adoptiva.
- Au posibilitatea sa aleaga o familie pentru copil in functie de preferintele personale si posibilitatea de a-i cunoaste personal.
- Pot aduce fericire oamenilor care nu pot avea copii.
- Vor fi multumiti si linistiti sa stie ca parintii adoptivi iubesc copilul si vor face totul ca el sa fie fericit.
Copiii
- Beneficiaza de dragostea si sprijinul parintilor adoptivi care sunt emotional si financiar echipati pentru a creste un copil.
- Vor intra intr-o casa cu o familie functionala compusa din doi parinti care poate include, de asemenea, unul sau mai multi frati si / sau surori.
- Au o sansa mai mare pentru o educatie buna si au posibilitatea de a merge la facultate.
Familia adoptiva
- Experimenteaza bucuria si binecuvantarea de a adauga un copil familiei.
- Au oportunitatea de a observa si experimenta diferite aspecte ale sarcinii si experiente legate de aceasta, care altfel nu ar fi posibile.
- Isi pot manifesta din plin dragostea fata de copil.
Desigur, adoptia este o solutie de compromis, insa nu trebuie sa uitam miile de cazuri de abandon care ar fi putut fi evitate daca parintii biologici s-ar fi gandit din timp la acest lucru. Mii de copii ajung in sistemul de ingrijire institutionala si pierd sansa de a creste in cadrul unei familii, pierd sansa la o educatie buna si, probabil, la o viata normala.
Sursa foto: hepta.ro