Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi şi îl aduc cu ele pe cel mai iubit bătrân din lume: magicul Moş Crăciun, care reuşeşte să îi bucure, într-o singură noapte, pe toţi copiii din lume.
Dar ce ne facem când micuţii noştri încep să crească şi aud în dreapta şi în stânga că Moşul nu există? Îi spunem adevărul, deşi credem că aşa vom strica magia, sau ne străduim până în ultimul ceas să îi demonstrăm că Bătrânul este cât se poate de real?
Iată ce recomandă psihologului Justin Coulson, expert în parenting, într-un interviu acordat pentru Fatherly.
„Din experienţa mea, copiii devin curioşi între 5 şi 7 ani”, spune psihologul Justin Coulson. „Momentul potrivit pentru a-i spune adevărul este acela în care copilul întreabă. Dacă este îndeajuns de mare şi de curios să întrebe, atunci este îndeajuns de mare să ştie adevărul”.
Ce i-aţi sfătui pe părinţii care nu ştiu ce spună copiilor, atunci când sunt întrebaţi despre Moş Crăciun?
Să le spună copiilor adevărul gol-goluţ. E foarte simplu. Şi uitaţi de ce cred asta: Crăciunul va crea la fel de mult entuziasm şi magie oricum, şi dacă cei mici ştiu adevărul, şi dacă nu. Este la fel ca atunci când ne uităm la un film: ştim că nimic din ceea ce vedem acolo nu este real şi, cu toate acestea, stăm cu sufletul la gură timp de 2 ore.
Ce le spuneţi părinţilor care cred că adevărul va răpi magia Crăciunului?
Că magia Crăciunului poate fi chiar mai puternică, mai ales atunci când copiii ştiu adevărul de la început. Ei se joacă mereu tot felul de jocuri în care pretind că sunt eroi, vânzători, părinţi, doctori şi orice altceva. Ştiu că nimic din ceea ce fac şi spun nu este real, dar, cu toate acestea, continuă să se joace, să se distreze, să se entuziasmeze. Anumite cercetări chiar arată că acei copii care au imaginaţia dezvoltată ştiu mult mai bine să facă diferenţa dintre realitate şi fantezie.
Mai sunt şi alte motive pentru care credeţi că părinţii ar trebui să le spună copiilor adevărul despre Moş Crăciun?
Un alt motiv important este acela că, atunci când minţim copilul, ne folosim de strategii coercitive şi manipulative pentru a-l determina să se comporte aşa cum ne dorim. Şi ce se întâmplă atunci când motivaţia dispare? Când copilul a aflat că l-ai condiţionat, pentru a se supune unui neadevăr?
Cercetările arată că acei copii care sunt minţiţi de părinţii lor sunt mult mai predispuşi la a se minţi pe ei înşişi, aşa că cel mai bine este ca un copil să ştie adevărul, pe cât posibil. Părinţii nu trebuie să se folosească de Moş Crăciun pentru a-l determina pe copil să se comporte într-un anumit mod. A-l lăsa să trăiască în fantezie şi în imaginaţie nu poate avea decât efecte pozitive. În minciună – niciodată. S-ar putea ca, în ziua în care află că au fost minţiţi, să se simtă mai răniţi decât s-ar aştepta părinţii.
Este chiar atât de grav dacă părinţii îşi lasă copiii să creadă în Moş Crăciun?
Deşi cred cu tărie că părinţii ar trebui să le spună copiilor adevărul, nu sunt de părere că trebuie să se dea peste cap pentru a face asta. Şi lăsaţi-mă să vă explic! Dacă tu eşti dintre părinţii care îşi doresc ca cel mic să creadă în Moş Crăciun, nu o să îi strici viaţa dacă îl vei lăsa să creadă într-un Moş Crăciun care va fi întotdeauna bun cu el. Nu cred că este ceva rău în a perpetua mitul Moş Crăciun. Şi părinţii mei m-au învăţat să cred în Moşul şi nu mi-au făcut niciun rău. Dimpotrivă: mi s-a părut magic, distractiv, eram fericit. Este vorba doar despre modul în care părinţii se folosesc de imaginea Moşului. Facem ceva frumos din asta sau doar căutăm noi, părinţii, să avem foloase?
Altceva de care ar trebui să ţină cont părinţii?
Trebuie să se asigure că, atunci când spun adevărul copilului, el îl poate păstra doar pentru el. Fiecare părinte trebuie să decidă pentru copilul lui cum şi când este momentul să afle adevărul.
Sursa foto: Free pik