Multi parinti cedeaza rugamintilor si cumpara celor mici un animalut de companie. Dar aceasta poveste nu are intotdeauna un final fericit...
Cand vezi cu cata bucurie intinde piciul mana spre pisicile maidaneze ori bichonii plimbati prin parc, mai ca-ti vine sa dai o fuga la un pet-shop si sa pleci acasa cu o mogaldeata pufoasa, numai buna sa-i tina companie la joaca. Dar lucrurile se schimba mult la fata locului – adica acasa – si ai momente cand ti vine sa-i dai pe amandoi pe casa scarii. Din pacate, multe asemenea povesti se termina nefericit pentru animalutul cumparat, care ajunge sa fie dat spre adoptie sau, in cel mai rau caz, abandonat.
Ca sa ne mai instruim un pic despre momentul in care sa introducem primul prieten necuvantator in viata copiilor nostri si cum ar trebui sa avem grija de el impreuna, am stat de vorba cu Anca Ivan, consilier de specialitate Animax, care ne-a dat niste sfaturi tare bune pentru a construi o relatie buna intre cel mic si primul sau animalut de companie.
Ce varsta ar trebui sa aiba copilul atunci cand parintii accepta sa ii cumpere un animalut de companie?
Copiii creeaza relatii speciale cu animalele de companie, acestia dezvoltand adevarate prietenii. Totusi, este recomandat ca animalele de companie sa apara in viata unui copil dupa varsta de un an, atunci cand copilul intelege cat de cat responsabilitatea pe care o presupune prezenta unui animal de companie in viata sa. In primul an de viata, sistemul imunitar al copilului este foarte fragil, motiv pentru care cei mici pot dezvolta usor alergii sau boli infectioase de la animalele de companie.
Ce tip de animalut de companie este cel mai recomandat pentru un copil mic? Din ce punct de vedere?
Copiii mici, in special in primii trei ani, au gesturi si miscari destul de stangace si pot scapa usor din mana un animalut foarte mic, cum ar fi hamsterul. Nu recomandam nici speciile de reptile mari. Acestea pot fi agresive, iar muscaturile lor pot fi periculoase. Iepurii, hamsterii si porcusorii de guineea sunt specii care doresc sa se odihneasca in timpul zilei, nu sa fie luati in brate impotriva dorintei lor. Din aceasta cauza, aceste animale sunt recomandate ca animale de companie pentru copiii peste 10 ani. Cainii au un puternic instinct social, ei se acomodeaza mult mai usor cu membrii mai mici ai familiei.
In general, se recomanda animalutele mai mari, care se pot feri singure de anumite gesturi stangace ale copiilor mici. Cainii reprezinta animalutele ideale, sunt foarte comunicativi, sunt parteneri de joaca ideali pentru copii si isi manifesta afectiunea fata de cei mici, sporindu-le acestora increderea in sine. Este de preferat, mai ales in cazul cainelui si al pisicii, sa cumparati pui care sa creasca impreuna cu copilul si sa se obisnuiasca cu acesta. Si pisicutele sunt apreciate de cei mici, deoarece sunt animalute foarte curate care tempereaza de multe ori comportamentul agitat al copiilor. Pisicile sunt animale linistite. In preajma lor, copiii vor deveni mai docili si vor fi mai atenti la reactiile si comportamentul lor.
Acvariile reprezinta, de asemenea, o alegere buna cand vine vorba de un copil mic. Pentru majoritatea copiilor, pestii reprezinta o lume de basm – culoriile vii ale pestilor, miscarile lor gratioase, linistea apei au efecte benefice asupra psihicului copilului mic. In preajma pestilor copii devin calmi, atenti, curiosi. Parintii trebuie sa aiba grija unde amplaseaza acvariul, astfel incat cel mic sa-l poata observa cu usurinta, dar sa nu aiba acces la el.
Animalutul de companie se alege si in functie de temperamentul copilului? Dati-ne cateva exemple.
Ar fi indicat ca in alegerea animalutului de companie sa se tina cont si de temperamentul copilului. Copii si animalutele cu temperamente asemanatoare se vor intelege mult mai bine. De exemplu, un iepuras, care este un animalut linistit si nu suporta galagia, nu se va simti in siguranta in preajma uni copil agitat. Iepurasii prefera un mediu pasnic. In cazul copiilor mai energici, catelusii ar putea fi prietenii ideali. Pentru copii mai retrasi, care prefera sa aiba propria lor intimitate, pasarile reprezinta alegerea cea mai potrivita. Acestea le ofera compania de care au nevoie, pastrand totodata suficienta distanta fata de spatiul personal al copilului. Daca micutul are un temperament flegmatic, se va simti foarte bine in compania unei pisicute.
Multi parinti se feresc sa cumpere un animalut de companie din cauza fricii de probleme de sanatate pe care le-ar putea dezvolta copilul. Ce animalute ar trebui evitate de familiile cu copii mici?
Exista cateva riscuri, cum ar fi transmiterea de boli infectioase si parazitare, dar acestea pot fi usor evitate daca parintii au grija ca animalele de companie sa viziteze periodic medicul veterinar, sa le deparaziteze si vaccineze. Tot parintii sunt cei care ar trebui sa supravegheze igiena copiilor mici dupa interactiunea cu animalutele de companie. Copii trebuie sa se spele pe maini dupa ce au venit in contact cu animalele. Totusi, prezenta animalutelor de companie in viata copiilor mici este foarte benefica. Copiii care convietuiesc de mici cu cainele si pisica sunt mai putin predispusi sa faca alergii la parul acestora in comparatie cu cei care nu au un astfel de animalut de companie. Daca optam pentru alegerea unei pasari, e bine ca amplasarea coliviei sa nu se faca in dormitorul copilului, intrucat dejectiile pasarilor, find usoare, risca sa-i creeze probleme respiratorii. De asemenea, este indicat sa fie evitate, cel putin in primul an de viata, broscutele testoase si reptilele, datorita riscului de a transmite infectii salmonelice.
Ce beneficii aduce un animalut de companie pentru dezvoltarea copilului?
Copilul isi imbunatateste comunicarea non-verbala, devine mai atent la sentimentele si nevoile animalutelor de companie, pentru ca, ulterior, sa observe mai usor nevoile celor din jur. Invata sa se exprime, sa-si manifeste cu mai multa usurinta sentimentele. Copii invata sa imparta, sa primeasca si sa ofere dragoste. Participand la ingrijirea unui animalut de companie, copiilor le creste increderea in sine, se obisnuiesc cu anumite resonsabilitati. Daca cei mici sunt mai introvertiti, mai anxiosi, se vor simti mult mai bine in preajma unui animalut de companie, simpla mangaiere a unui animalut face ca organismul sa elibereze endorfine, copii simtindu-se mult mai relaxati. Copii care cresc in preajma unui animalut de companie sunt mai veseli, mai atenti. Animalele de companie sunt folosite cu succes ca mijloc terapeutic pentru dezvoltarea emotionala a copiilor cu autism, sindrom Dawn, ADH.
Ce responsabilitati poate avea un copil mic in ingrijirea corecta a unui animalut de companie?
Copii pot fi obisnuiti de catre parinti cu ingrijirea animalutelor de companie. In functie de varsta, ei pot participa la diferite activitati. De exemplu, sub stricta supravegere a parintilor, pot da de mancare pestilor, pot pune apa la caini si pisicute, pot da de mancare broscutelor testoase, iepurilor.
Copilul va incerca mereu sa hraneasca animalutul cu aproape orice va gasi la indemana. Cat de daunator este acest obicei pentru animalut?
Animalutele pot ajunge sa manance si lucruri care in mod normal nu fac parte din dieta lor: inghetata, ciocolata, bomboane, biscuiti. Exista situatii cand animalutele sunt hranite in exces, ceea ce le predispune mai tarziu la probleme de greutate, precum si la anumite alergii alimentare. Animalele de companie nu poseda un sistem enzimatic atat de complex ca cel al omului, astfel incat nu pot descompune o serie de substante care nu fac parte din alimentatia lor. Anumite substante sau alimente, cum ar fi ciocolata, pot fi toxice pentru organismul animalutelor de companie, ceea ce le predispune la grave probleme de sanatate. Laptele de vaca, de exemplu, poate determina tulburari digestive daca este administrat cainilor si pisicilor.
Ce alte intentii bune, de altfel, dar daunatoare pentru animalut poate manifesta copilul fata de acesta?
Copii vor incerca sa-si umanizeze animalutele de companie, vor incerca sa le pieptene, uneori sa le tunda, sa le imbrace, sa le puna diverse aceesorii (cleme, margele) care nu sunt intotdeauna pe placul acestora. Uneori, joaca copiilor cu animalutele de companie poate scapa de sub control, copii isi privesc tovarasul de joaca ca pe unul de-al lor si incep sa-l traga de urechi, de coada, sa-l muste. De aceea, cel putin in primii patru ani de viata, se recomanda ca joaca copiilor cu animalutele sa fie in permanenta supravegheata de un adult.
Care ar fi cel mai usor de intretinut animalut pentru o familie cu copil mic?
Se recomanda animalutele care pot fi usor de ingrijit pentru ca acest aspect sa motiveze copiii sa se implice in relatia cu acestea. De exemplu, copiii pot pune mancare pisicii, dar ar fi mult mai greu pentru ei sa aiba grija de un papagal. Daca varsta copilului este mai mare, 6–7 ani, recomandam rozatoarele mici deoarece sunt usor de intretinut si sunt niste animalute distractive si relativ necostisitoare. Si pisicutele sunt foarte usor de ingrijit, ele putand veni in contact cu cei mici de la varste mult mai fragede (dupa un an). Daca timpul este o problema pentru parinti, acestia pot face o mare bucurie celor mici cumparandu-le un acvariu care necesita foarte putin timp pentru intretinere. Cu cat gradul de implicare al parintilor este mai mare, orice animalut de companie devine usor de intretinut.
Sursa foto interior: Animax.