Suntem în ajun de Paşte şi carnea de miel este subiectul zilei. Automat vine şi întrebarea dacă cel mic poate mânca carne de miel, şi dacă da, câtă carne şi începând de la ce vârstă.
Răspundem pe rând la aceste întrebări şi lămurim problema.
Începem prin a spune că mielul este una dintre alegerile sănătoase, atâta vreme cât este vorba despre un mile care viu are mai mult de 12-15 kilograme. Sub această greutate carnea nu este recomandată copiilor mai mici de 5-6 ani, pentru că este foarte greu de digerat şi are cantităţi foarte mari de colagen.
Carnea de miel face parte din categoria cărnurilor roşii, binevenită mai ales primăvara datorită conţinutului mare de seleniu, fier şi fosfor. Cele trei minerale sunt utile organismului, atât pentru proaspetele mămici, dar şi pentru femeile însărcinate şi bebeluşii mai mari de un an şi jumătate.
Carnea de miel are avantajul de a fi foarte fragedă, gustoasă, dacă este bine preparată, în ciuda unui gust specific, şi foarte bogată în proteine de calitate. În 100 de grame de carne de miel sunt: 30,4 grame de proteină, 9,4 grame de grăsime şi 95 miligrame de colesterol. În ceea ce priveşte caloriile aceasta variază de la 200 la 300 în funcţie de cât de gras este mielul de Paşte şi de tipul de carne. Pulpele de miel au mai multe calorii, de exemplu decât coastele.
Carnea de miel este o foarte bogată sursă de proteine, 100 grame de carne asigurând 60% din necesarul zilnic de proteine pentru un adult. În consecinţă trebuie mâncată în cantităţi mici de toată lumea, iar porţia unui copil, între 1,5 ani şi 2 ani, nu trebuie să treacă de 50 de grame de carne de miel.
Carnea de miel este o sursă importantă de seleniu, 100 de grame conţinând 50% din doză zilnică recomandată, dar şi de vitamine din grupul B, necesare în procesul de formare al globulelor roşii, prevenind anemia sau acoperind deficitul acumulat în timpul iernii. Carnea de miel conţine un aminoacid esenţial, mai rar întâlnit în alte alimente, care are capacitatea de a oferi organismului energia de care are nevoie pentru a funcţiona bine.
►Citește și Oul în alimentația copiilor
Concluzii:
- carnea de miel este permisă copilului numai după un an şi jumătate în cantităţi mici, nu mai mult de 50 de grame.
- până la 6 ani copilul poate să mănânce miel dar nu mai mult de 100-150 de grame de carne într-o zi şi nu în fiecare zi.
- cele mai bune alegeri sunt carnea de pe pulpa şi coastele.
- carnea trebuie să fie bine pătrunsă.
- poţi toca carnea de miel şi poţi face preparate care să se preteze: plăcintă, cozonac de carne şi perişoare.
Carnea trebuie să fie proaspătă, să aibă o textură fermă şi curată, de culoare roz, iar grăsimea să fie albă. Carnea de miel este foarte perisabila. După ce ai cumpărat carnea, pasul următor este să o porţionezi, să o speli şi să o ştergi. În acest moment poate fi congelată. Ca să patrezi gustul şi aroma specifică decongelează carnea încet, în frigider, în 12 ore.
Ideal este să pregăteşti ciorba, iar cel mic să primească un amestec de carne mărunţita, legume şi zeama. Legumele combinate cu carnea de miel susţin digestia şi elimină o parte din dificultăţile digestive pe care acest tip de carne le poate aduce.
►Citește și Ficatul în alimentația copilului
Copiii mai mari pot mânca miel la cuptor, împreună cu roşii şi salată verde pentru a stimula procesul de absorbţie al fierului din carne.
Ideal rămâne ficatul de miel, pe care îl poţi da copilului, copt sau fiert, cu legume. Dar niciodată mai mult de o dată pe săptămână, până la 10 ani. Aşa că drobul de miel, făcut cu ficat de miel este un aliment de care se poate bucura toată familia.
Sursa: webmd.com