Sari la conținut

Cat de „adevarata” e alergia la alune?

Desi nu cunosc pe nimeni care sa sufere de asa ceva, se pare ca alergia la alune este foarte raspandita in Vest, fiind cea mai comuna cauza de soc anafilactic provocat de o alergie alimentara.

 

Mi-ar fi parut tare rau ca baiatul meu sa fie alergic la alune sau alte tipuri de nuci, pentru ca le consider o gustare sanatoasa (cand sunt consumate intr-un mod adecvat), satioasa si, mai ales, delicioasa. Stiu ca medicii pediatri romani recomanda parintilor sa se abtina de la introducerea alunelor si nucilor, in general, in alimentatia copiilor pana la varsta de doi ani, dar sper ca se gandesc doar la pericolul de inec si nu la riscul de dezvoltare a unei alergii alimentare.

Din tot ce-am citit si intrebat, atat ca jurnalist, dar si ca mama, mi-am format parerea ca o alergie nu se instaleaza din senin, ci are nevoie de un teren propice, o predispozitie a individului spre asa ceva, plus expunerea alergeni. Si ca alergiile se muteaza: in bebelusie, poate apare alergia la lactate; care se transforma, peste cativa ani, in cea la alune; care va fi inlocuita, la adolescenta, de o alergie la praf si tot asa. Un fond alergic va gasi mereu o modalitate de exprimare atunci cand este zgandarit. Iar fondul alergic vine din familie. Nu doar mama si tatal copilului trebuie luati in calcul in aceasta ecuatie, ci si membrii familiei extinse: bunici, unchi, matusi, frati si surori ai bunicilor.

 

Cazurile de alergie la alune sunt tot mai multe de la an la an

Aproximativ 1% dintre copiii din SUA sunt alergici la alune (incidenta este in crestere prin comparatie cu anii anteriori), iar Asthma and Allergy Foundation of America (Fundatia Americana pentru Astm si Alergii, n.a.) spune ca aceasta problema este una dintre cele mai frecvente cauze de deces provocat de o alergie alimentara. Alergia la alune a lovit personaje din filme si seriale indragite (vezi Ross din Friends) si a „atacat” multa lume de la Hollywood, de toate varstele (de la Mason Disick, fiul lui Kourtney Kardashian, pana la jucatoarea de tenis Serena Williams), astfel incat e destul de greu sa nu fi auzit de ea. La nivel global, unul din 50 copii mici sufera de alergie la alune.


Sursa foto: tangrila.blogspot.ro

Cu toate astea, din partea lumii medicale au aparut si pareri conform carora povestea alergiei la alune este exagerata in mod nejustificat (sau, poate, justificat de setea mass-media pentru senzational si de apetenta producatorilor de alimente si medicamente destinate asa-numitilor alergici); in plus, un studiu facut de Marea Britanie in colaborare cu Israelul a scos la iveala ca, cu cat copiii sunt expusi mai tarziu acestui aliment, cu atat creste riscul de dezvoltare a alergiei la el. In acest caz in particular, riscul a crescut de zece ori in cazul copiilor englezi (tinuti departe de alune pana la varsta de trei ani) fata de copiii israelieni, carora li s-au introdus alunele in alimentatie mult mai devreme. Aceasta concluzie este sustinuta de un alt studiu britanic ce a stabilit ca introducerea alunelor in dieta unui copil inca din bebelusie (alunele pot fi tocate, pisate, si amestecate in iaurt sau piureuri de fructe) scade considerabil riscul de instalare a alergiei la acest aliment ulterior.

 

Incidenta scazuta a alergiei in tarile in curs de dezvoltare

Daca in ceea ce priveste legatura dintre consumul de alune al mamei care alapteaza si aparitia alergiei la copilul alaptat lucrurile sunt, inca, nelamurite (unele studii au aratat ca ar fi o legatura, altele n-au stabilit niciun fel de astfel de legatura), situatia este destul de clara in cazul gravidei sanatoase (care nu prezinta aceasta alergie), care consuma alune: prin acest comportament scade riscul ca urmasul sau sa dezvolte aceasta problema de alimentatie.


Sursa foto: eatfatrice.com

In mod absolut surprinzator, incidenta alergiei la alune este mult mai scazuta in societatile in curs de dezvoltare, iar ipoteza prin care s-a incercat explicarea acestui fapt a primit numele de ipoteza igienei. Si anume: incidenta relativ scazuta a infectiilor la copii din tarile dezvoltate contribuie la marirea incidentei alergiilor in general; cum ar veni, copiii din tarile dezvoltate nu se imunizeaza in mod natural prin infectii, astfel incat sunt mai predispusi la tulburari de imunitate provocate de alergeni. Ipoteza igienei ar putea explica, de asemenea, de ce primul nascut dintr-o familie este, in general, cel afectat de o boala alergica.

 

Modul de preparare a alunelor – definitoriu pentru aparitia alergiei

Si, nu in cele din urma, se pare ca modul in care consumam alunele este foarte important pentru instalarea alergiei: in tarile in curs de dezvoltare sunt preferate fierte, crude sau prajite in ulei (deep-fried, precum in China), in timp ce in vest ele sunt, cu o preponderenta covarsitoare, coapte in mediu uscat inainte de consum. Un studiu facut in luna septembrie a acestui an a demonstrat ca prepararea prin coacere la temperaturi peste 130 de grade Celsius declanseaza in alune reactii care modifica structura chimica a unui grup specific de proteine, iar aceasta „mutatie” a proteinelor ar fi, de fapt, agentul care zgandareste sistemul imunitar predispus la alergii.

 

Sursa foto articol: daicia.blogspot.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!