Sari la conținut

Cum îi determini pe copii să te ajute la curățenie

Când sunt mici de abia aşteaptă să te ajute, însă nu pot. Când sunt mari ştiu cum să te ajute, dar sunt atât de ocupaţi cu viaţa lor haotică încât nu mai reuşesc. 

Avem o portiţă de numai câţiva ani în care să-i învăţăm pe copii să fie curaţi, să nu stea în dezordine, să aprecieze o casă frumos aranjată. În general, să înţeleagă că poate este plictisitor să strângi şi să speli, însă rezultatul merită tot efortul făcut. Sau, mai degrabă, dacă nu faci acest efort rezultatul este de nesuportat. Cam de la 5 până la 14 ani este momentul să-i învăţăm ce trebuie să ştie despre curăţenie

Şi atunci lucrurile decurg în modul următor: îi rugăm, ei se împotrivesc, noi îi mai rugăm, ei se mai prefac un pic ocupaţi, iar îi rugăm, ei ne mai igonara, după care ei se culca şi noi ne apucăm de curăţenie.

Acest scenariu foarte comun se întâmplă pentru că am ratat câteva adevăruri fundamentale despre curăţenie:

Curăţenia prezice succesul în viaţă.

Aşa spune un studiu. Pentru că a face curăţenie înseamnă să perseverezi şi atunci când nu ţi se pare plăcut ceea ce faci. Şi asta este o calitate esenţială pentru a ajunge departe în viaţă.

Aşa că acum avem şi un motiv cât se poate de serios să îi punem să îşi şteargă ghetele şi să îşi spele farfuriile – în acest fel îi pregătim pentru o viaţă dură / complicată, de şefie.

Numeni nu se opune unui obicei

Sau mai exact aproape nimeni nu se opune unui obicei. Aşa că dacă l-ai învăţat pe copil să pună şerveţelul la coş după ce îşi suflă nasul o va face de fiecare dată. Şi ca să creezi un astfel de obicei totul este să nu pari un tiran, fiind critic, țipând şi pedepsind când nu se întâmpla cum vrei tu. Arată că apreciezi gestul, că ţi se pare ceva de mare ajutor şi care merită apreciat.

Vârsta de care să profiţi – 11 ani

Copiii la această vârstă încep să devină foarte atenţi la aspect şi la cum îi văd ceilalţi. Este, desigur, foarte important cum arată ei, dar la fel de important este şi cum arăta casa. Aşa că explică-i că, dacă vrea să îşi impresioneze prietenii, ar fi bine să dea cu mopul pe jos. Şi, ca să vă simititi că o echipă, fă şi tu ceva, du-te şi cumpără nişte gustări pentru invitaţi.

Patima pariului

Niciun copil nu va putea să refuze un pariu. Va refuza, desigur, să îşi strângă jucăriile. Dar dacă îi spui „Fac pariu că va dura totul mai puţin de 10 minute” şi apoi vă uitaţi la ceas să vedeţi cine a avut dreptate s-ar putea să nu te refuze. Şi, dacă ai noroc, să realizeze că nu este mare scofală şi să nu te mai refuze data viitoare.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!