Sari la conținut

Ce poţi face dacă unul dintre copii îl loveşte mereu pe celălalt

Nimic nu este mai dificil pentru un părinte decât să vadă că unul dintre copiii săi este în permanenţă lovit. Şi nu o dată, ci de multiple ori pe zi. Fără un motiv anume, doar aşa, pentru că există în casă. Ce să faci? Să te prefaci că nu vezi nimic şi să îi laşi pe copii să îşi resolve singuri problemele? Să îl cerţi în permanenţă pe cel care loveşte?

Bănuiesc că dacă trăieşti o astfel de situaţie atunci ai încercat cam orice, de la ignorare până la pedepse. Şi nimic nu a reuşit să oprească acest comportament care va strica clipele petrecute împreună. 

A mai rămas totuşi ceva de făcut. Să iei un comportament problematic şi în loc să îl priveşti că pe ceva enervant să îl vezi că pe o oportunitate de a învăţa ceva. Schimbarea ta de atitudine va putea genera până la urmă o schimbare de atitudine şi în cazul copilului.

1. Începe să apreciezi atitudinea frumoasă. Copiii nu se bat încontinuu. Ei au şi momente în care râd împreună, în care fac echipa, în care se joacă. Ei bine, probabil că până acum ai ignorant toate aceste momente, profitând de faptul că ai un pic de pauză. Dar nu le mai ignora, ci du-te şi lauda-i pentru modul în care se comportă, spune-le că îţi place ceea ce vezi. Descrie în cuvinte cum se comportă, oricât ţi s-ar părea de evident. Ba poţi chiar şi să ţii o evidenţă, la vedere, a comportamentelor frumoase. Şi când se strânge un anumit număr să dai un premiu. 

2. Instituie o regulă foarte strictă – nu se acceptă nicio lovitură. Copilul trebuie să ştie dinainte ce se va întâmpla dacă va lovi. Poţi de exemplu să nu îl mai laşi la televizor pentru două ore. Doar că trebuie să fii consistenţă şi să nu treci niciodată cu vederea.

3. Ajută-l pe copil să îşi redefinească relaţia pe care o are cu fratele / sora. Momentan este cineva de care se ia dacă este prea plictisit sau frustrat. Dar dacă ai reuşi să îl înveţi să fie mândru dacă se poartă frumos cu fratele său / sora sa? Dacă ar înţelege că asta este ceva ce îi aduce beneficii de imagine?

Un alt lucru pe care îl mai poţi face este să încerci să opreşti conflictul înainte să apară. Dacă vor amândoi un lucru să stabileşti o modalitate de a-l împărţi înainte de a se ajunge la ceartă. Dacă loveşte pentru că s-a plictisit să încerci să tii copilul în permanenţă ocupat. Şi, nu uita, ceea ce faci tu atunci când te enervează ceva este esenţial – nu îl poţi învăţa pe copil să se comporte altfel dacă tu începi imediat să ţipi şi să loveşti atunci când ceva nu ţi-a convenit.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!