Sari la conținut

Ce sa faci ca sa nu ai un copil rasfatat

Iti marturisesc cinstit ca inca dinainte de a fi insarcinata imi era groaza sa nu am un copil rasfatat. Recunosc nu am suportat niciodata tipetele copiilor in magazine, plansetele si bataile din picior care cer furioase cate ceva.

Dar, pe de alta parte, oricat de tentata am fost sa judec copilul, mi-am spus ca nu este vina lui. Si nici nu imi vine sa arunc atat de usor cu eticheta de vina asupra unei mame care cine stie ce viata grea a avut.

Citeste care sunt semnele ca ai un copil rasfatat

Dar…exista si un dar. Am vazut prea multe familii cu o situatie materiala buna, cu ambii parinti prezenti, care isi lasa copiii sa faca tot ce le trece prin cap. Si, ca sa scape de cererile lor continue, aplica o metoda foarte simpla: le dau tot ce vor.

O alta categorie cu copii rasfatati este cea a copiilor pe care parintii “ii iubesc” prea mult si vor sa nu le lipseasca nimic, niciodata. Am pus constient predicatul in ghilimele deoarece cred ca modelul acesta nu este unul a unei dragoste profunde. Daca iti iubesti profund copilul, il lasi uneori sa sufere, si suferi si tu langa el, dar stii ca asa va invata anumite lectii de viata care il vor face mai bun, mai generos, il vor pregati pentru interactiune sociala, il vor face sa asculte, sa nu judece dupa aparente.

Cum incepe rasfatul

Rasfatul incepe undeva in jurul varstei de doi ani, in momentul in care copilul incearca sa vada care sunt limitele si cat de departe poate merge cu un anume tip de comportament. Este atunci momentul sa nu il mai consideri un bebelus si sa incepi sa te porti cu el ca si cu un copil. Daca incepi sa aplici inca de pe atunci cateva reguli si esti ferma in a le aplica, cu siguranta nu vei avea un copil rasfatat.

Si chiar daca perioada a trecut si ti-ai tot zis in inima ta, “este inca prea mic pentru disciplina” si te trezesti cu crize repetate de plans si zbierate in mijlocul magazinului (chiar daca are 4,5 ani), regulile de mai jos te vor ajuta sa scoti ce este mai bun in copilul tau.

Spune nu…des. Chiar daca iti permiti sa ii cumperi anumite lucruri, spune-i nu de cele mai multe ori. Va invata sa aprecieze momentele si lucrurile pe care i le cumperi cu ocazii special sau atunci cand vrei sa ii faci o surpriza.

Invata-l sa fie recunoscator. Copiii rasfatati au in comun faptul ca nu cunosc sentimentul de recunostinta si nu stiu sa multumeasca pentru un cadou. Invata-l sa spuna multumesc, sa priveasca persoana in ochi si sa se bucure pentru lucrurile care ii sunt facute cadou, nu pentru valoarea lor intriseca ci pentru dragostea cu care sunt daruite. Daca nu multumeste si nu este multumit, pune-l sa returneze cadoul, spunandu-i ca nu este inca pregatit pentru el.

Fii altruista. Copiii invata prin imitatie si observatie. Doneaza haine si alte lucruri celor care au nevoie de ele si pune-l pe cel mic sa faca acelasi lucru cu jucariile vechi si hainutele care i-au ramas mici. Fa acest lucru regulat si mergeti impreuna sa le donati. Va avea ocazia sa vada copii mai saraci care se bucura de fiecare lucru pe care il primesc si va invata ce inseamna altruismul, generozitatea si empatia.

Nu il supraproteja. Nu, nu vei fi o mama rea daca il vei lasa sa resimta consecintele actiunilor lui inca de la o varsta frageda. Nu il proteja de dezamagiri. Invata-l ca viata nu este intotdeauna corecta, iar dezamagirile si esecul sunt parti ale unei dezvoltari normale.

Rezista tentatiei de a-i cumpara multe lucruri. Doar pentru ca poti, nu inseamna ca si trebuie sa faci asta! Daca ii vei cumpara mereu si mereu lucruri noi, il vei invata cateva lucruri: ca i se cuvin mereu lucruri noi, ca lucrurile nu au o valoare prea mare, ca nu trebuie sa aiba grija de lucruri ca oricum primeste altele. Si ultima, poate cea mai importanta: ca poate sa ceara orice, oricand si va primi.

Invata-l despre bani. O educatie financiara timpurie il va ajuta sa aprecieze valoare lucrurilor si sa fie mai generos si mai cumpatat.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!