Sari la conținut

Consecintele lipsei de somn la copii

Stim ca somnul este important pentru copii, insa nu constientizam ce efecte majore poate sa aiba asupra dezvoltarii copilului.

Pe scurt, somnul insuficient sau obiceiurile proaste de somn duc la probleme de comportament, atentie, de invatare si memorie.  Un studiu recent arata ca somnul insuficient inainte de 41 de luni creste hiperactivitatea si impulsivitatea copilului si reduce performantele cognitive la testele de neurodezvoltare.

Afecteaza nu numai creierul

Ai putea crede ca lipsa somnului afecteaza numai creierul. Este adevarat ca cele mai multe cercetari s-au concentrat pe consecintele cognitive sau cerebrale ale pierderii de somn. Cu toate acestea insa, exista tot mai multe dovezi ca prea putin somn duce la modificari metabolice care pot conduce la obezitate, la dezvoltarea rezistentei la insulina, a diabetului si a bolilor cardiovasculare.

Conform unui studiu recent de la Universitatea Johns Hopkins, pentru fiecare ora suplimentara de somn, riscul unui copil  sa devina supraponderal sau obez a fost redus in medie cu 9%. Lucrarea a aratat, de asemenea,  ca cei care au dormit mai putin au avut un risc de 92% mai mare de a fi supraponderali sau obezi, comparativ cu copiii cu durata somnului mai lunga.

"Probabil voi spune copiilor mei este ca este foarte important sa doarma bine pentru a creste sanatos, si ca lipsa somnului poate creste riscul de obezitate " spune dr Youfa Wang, co-autor al studiului si profesor asociat de Sanatate si Epidemiologie Internationala la Johns Hopkins.

►Citeste si La ce ora ar trebui dusi copiii la culcare?

Ce vine in primul rand: obezitatea sau mai putin somn?

Desi nu este clar modul in care somnul afecteaza greutatea la copii, Dr. Wang sugereaza ca cei cu somn scurt au un aportul caloric mai scazut si un consum energetic mai mic. Privarea de somn duce de multe ori la schimbari in structura etapelor de somn si ca urmare, copiii sunt obositi, au probleme somatice si cognitive, si in cele din urma, fac mai putin pentru ca sunt obositi.

Pierdere de somn duce, de asemenea, la schimbari in nivelurile mai multor hormoni, inclusiv leptina, ghrelina, insulina, cortizol si a hormonului de crestere. Aceste modificari hormonale sunt cele care pot contribui la un dezechilibru de energie si pot conduce la excesul de greutate sau la obezitate.

Cum stim daca copilul doarme indeajuns

Raspunsul rapid: de cat de mult somn are nevoie un un copil nevoie depinde de copil. Copiii cu varste similare sau identice au nevoie de diferite perioade de somn. O regula dupa care te poti ghida este: in cazul in care copilul se trezeste ametit sau este somnolent in timpul zilei, el nu doarme suficient. In aceste cazuri, trebuie sa il duci la culcare mai devreme.

Pe masura ce copiii cresc, ei au nevoie de mai putin somn. Desi nu exista nici un fel de magie prin care sa afli de cat de mult somn are nevoie copilul,  stiind cam cat dorm majoritatea copiilor de varsta lui te poate ajuta sa te orientezi.

►Citeste si Comportamentul bebelusilor in ceea ce priveste somnul

Media de somn in functie de varsta

0 la 2 luni: 16 pana la 18 ore pe zi. Dar nou-nascutii rareori dorm mai mult de 5 ore la un moment dat. Nou-nascutii se trezesc cand le este foame si dorm atunci cand sunt satui sau obositi. Pana la varsta de 6 luni, partea creierului unui copil care controleaza cand merge la culcare si cand se trezeste nu este dezvoltata inca.

2 luni pana la 6 luni: 14 la 16 ore. De data aceasta poate include somnul de dupa-amiaza.

6 si 12 luni: 13 la 15 ore. De la aproximativ 6 pana la 8 luni, copilul va incepe sa doarma mai aproape de orele la care doarme toata familia. Apoi la aproximativ 9 luni aproximativ 7 din 10 copii vor dormi toata noaptea. El va trezi, de obicei, la aproximativ 6 ore dupa ce adoarme ca sa manance. Dupa ce a mancat, va adormi din nou.

1 la 3 ani: 12 la 14 ore

3 la 5 ani: 11 la 13 ore

5 la 12 ani: 10 pana la 11 ore

12 la 18 ani:  8.5 pana la 9.5 ore

Doarme suficient copilul? Fa un scurt test

  • Daca poti raspunde afirmativ la toate aceste intrebari, copilul tau doarme indeajuns:
  • Adoarme in mai putin de 20 la 30 de minute de culcare.
  • Se trezeste usor dimineata, la timpul estimat.
  • Pare bine odihnit in timpul zilei.
  • Sta treaz, fara a dormi in timpul zilei. (Aceasta intrebare se aplica numai pentru copiii care au depasit etapa somnului de pranz.)
  • Sta treaz in timpul activitatilor linistite, cum ar fi conducerea in masina sau se uita la televizor.

Citeste si cum strica parintii somnul copiilor. 

Simptomele lipsei de somn

Daca tu sau profesorul sau poate raspunde afirmativ la oricare dintre aceste intrebari, copilul nu doarme indeajuns

  • Se trezeste greu dimineata
  • Adoarme dupa ce a fost trezit si trebuie sa fie trezit in mod repetat
  • Casca frecvent in timpul zilei.
  • Se plange de senzatie de oboseala.
  • Prefera sa se intinda in timpul zilei, chiar daca aceasta inseamna ca va lipsi de la activitatile cu prietenii si familia.
  • Vrea sa doarma in timpul zilei.
  • Nu are interes, motivatie, si atentie.
  • Adoarme sau pare somnoros la scoala sau acasa in timpul temele.

Cand sa mergi la medic

Copil mic / prescolar

Du copilul la medic daca are una dintre urmatoarele probleme:

  • probleme medicale sau durere care ii afecteaza somnul
  • sforait persistent si puternic sau pauze/probleme respiratorii in timpul somnului
  • este usor iritabil, hiperactiv, neatent sau somnolent in timpul zilei
  • manifesta anxietate excesiva cand se separa de tine (in timpul zilei si noaptea)
  • apar probleme cu somnul
  • apar probleme la schimbarea de la doua reprize de somn in timpul zilei la una
  • manifesta terori nocturne, somnambulism sau cosmaruri care se repeta

Copil de varsta scolara

Du copilul la medic daca are oricare dintre urmatoarele probleme:

  • profesorii iti spune ca pare obosit, chiar daca tu crezi ca doarme indeajuns
  • apar noi terori nocturne sau somnambulism pe care nu le-a avut inainte de 6-7 ani
  • simte nevoia repetata sa doarma in timpul zilei
  • sforaie tare, are pauze de respiratie, sau este extrem de agitat noaptea

Adolescent

Du adolescentul la medic in cazul in care are oricare dintre urmatoarele probleme:

  • manifesta somnolenta excesiva in timpul zilei
  • are note mici la scoala
  • banuiesti ca are o tulburare de stare de spirit
  • are probleme legate de somn sau de performantele zilnice

Coerenta este cheia

"In ceea ce priveste obiceiurile de somn, copiii vor raspunde cel mai bine in cazul in care parintii sunt coerenti si stiu ce se asteapta de la ei. Obiceiurile de somn, care trebuie sa fie constante, includ rutine inainte de culcare, la culcare si la trezirea din somn" spune dr Weiss.

In cazul in care copilul nu doarme suficient o noapte, gandeste-te cate ore de somn a pierdut si adauga incet cateva ore in fiecare noapte dupa aceea, pentru a compensa timpul pierdut. Du-l mai repede la culcare sau, daca este posibil, lasa-l sa doarma mai mult in dimineata urmatoare.

Pentru a incuraja obiceiurile bune de somn, scoate televizorul, jocurile pe calculator si cele video din dormitorul copilului. Permite copilului sa doarma mai mult, dar nu mai mult de 2 pana la 3 ore dupa timpul de trezire obisnuit.

Fii modelul de somn pentru copilul tau

Stabilirea unor ore de culcare mai timpurii si pregatirea pentru a doua zi inainte de somn va ajuta pe toata lumea sa doarma mai bine. Daca ai obiceiuri bune de somn, copilul tau le va invata, de asemenea, subliniaza Dr. Wang.

Indiferent de cantitatea de somn de care copilul tau are nevoie, daca mentii o rutina de culcare si de trezire, copilul va dormi mai bine. 

Sursa: About Kids Health

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!