O adevarata incercare pentru parinti si educatori, dar in acelasi timp comuna: sunt foarte numerosi copiii care musca. Fie ca sunt la gradinita, in parc, in vizita la rude sau acasa, aceasta tendinta neplacuta de a musca este bulversanta. Dar de ce musca?
Bebelusii
Bebelusul are mai putin de un an si nu stapaneste inca vorbirea. El doreste sa comunice si sa atraga atentia. Poate ca musca pentru a se apara, deoarece se simte amenintat, sau poate ca doar face asta pentru a imita? Multi bebelusi musca atunci cand sunt in etapa in care incearca gusturile si texturile; muscatul devine pentru acestia un fel de joc si testare. Pentru alti copii, muscatura le permite sa obtina ceea ce vor. Insa multi copii aflati in perioada aparitiei dintilor (de la 3 luni la 1 an), musca pentru a usura starea de disconfort. Iata de ce multi parinti le dau copiilor jucarii pentru dentitie. La inceputul perioadei aparitiei dintilor, este foarte obisnuit ca bebelusii sa muste sanul in timpul alaptarii, ceea ce poate provoca dureri mari, la fel ca si rani ale mameloanelor. Aceste mici muscaturi au loc mai ales la sfarsitul alaptarii, atunci cand sugarul e satul si incepe sa se joace. In momentul in care ajungeti in aceasta situatie, va sugeram sa introduceti incetisor degetul intre gingii pentru a elibera mamelonul, spunand in acelasi timp un “Nu” ferm si serios. Reproducand aceasta operatie de fiecare data cand incidentul se produce, bebelusul va trebui sa inceteze rapid sa muste.
Copiii mici
Intr-o zi sau alta, mai devreme sau mai tarziu, copilul dumneavoastra va fi muscat sau va musca un alt copil. In momentul in care se intampla acest lucru, este important sa reactionati cum trebuie, deoarece reactia dumneavoastra este determinanta. Bineinteles, nu trebuie sa-l lasati sa faca asta si imediat sa-i aratati ca e un lucru rau. In schimb, nu trebuie sa intoarca muscatura pentru a nu incuraja si intensifica acest comportament.
Cum sa reactionam?
Muscatura este un act atat de subit aparut ca uneori este imposibil de prevenit. Este un gest banal si des intalnit la cei mici. Intr-o anumita perioada, copiii invata despre lumea inconjuratoare cu ajutorul gurii: musca obiecte, jucarii si uneori chiar parintii sau prietenii. Atunci cand se folosesc de gura pentru a agresa pe altcineva, nu inseamna deloc ca sunt rai, sau ca gestul ar fi precursor unor probleme emotive sau sociale. Copilul care musca nu este neaparat perturbat. Trebuie sa nu luati acest gest cu lejeritate si sa-l ajutati pe micut sa inteleaga gestul si sa canalizati in alt mod perioada de agresivitate si incapacitatea sa de a se exprima.
Atunci cand un copil musca:
- Trebuie sa reactionat prompt si calm. Nu lasati sa se intample!
- Incepeti sa va ocupati de copilul care a fost muscat, consolandu-l si examinand rana, apoi vorbiti cu copilul care a muscat.
- Trebuie sa-l faceti sa inteleaga, cu un mesaj clar si privindu-l in ochi, ca muscatul face rau. “Muscam un fruct, o leguma, dar nu un prieten.” Pentru cei mai mari, este util sa-i dati o explicatie concisa si sa-l puneti sa isi ceara scuze de la cel muscat si incurajandu-l sa-l consoleze.
Chiar daca unor copii le ia mai mult timp, toti vor invata sa nu muste. Cu rabdare, fermitate si o actiune sustinuta, veti ajunge pe drumul cel bun!
Articole relationate
Accident rutier în care a fost implicat un microbuz școlar. Cel puțin un copil a fost rănit
În județul Caraş Severin, un microbuz şcolar a fost implicat într-un accident rutier. Un copil de 12 ani şi o femeie au fost răniţi.
Cum să eviți să devii un părinte hiperprotectiv și să sprijini independența copilului preșcolar
Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor, iar instinctul de a-i proteja este natural. Totuși, atunci când grija devine excesivă, ea poate limita...
Semnale de alarmă în primele 6 luni: la ce să fie atenți părinții
Primele luni din viața unui copil sunt esențiale pentru dezvoltarea sa fizică, emoțională și socială. În această perioadă, părinții pot observa semne timpurii...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu